Bleaching (Lazer Beyazlatma)

Yazar Ezgi ŞenyurtDiş Hekimi • 5 Ocak 2018 • Yorumlar:

Diş beyazlatma dişin mine ve dentin tabakasında meydana gelen renklenmelerin giderilmesidir. Diş ağartıcı ilaçla uygulanan bu yöntem, diş hekimi tarafından dişlere sürülen ağartıcı ilacın üzerine lazer ışığı tutularak yapılır.

 

Protezler

 

Tam Protezler:

Eğer ağızdaki tüm dişler kaybedilmişse total-tam protezler yapılır.Son yıllarda Çene kemiğine implant yerleştirilerek yapılan ve bunlardan destek alınarak hazırlanan tam protezler artık hastalara kendi dişleriyle çiğniyormuş hissi vermekte ve bu sebeple sıklıkla tercih edilmektedir.

 

Parsiyel Protezler:

Ağzında bir veya daha çok diş eksikliği olan hastalara yapılan protez türüdür. Parsiyel Protezler; dişli sonlanan parsiyel protezler ve dişsiz sonlanan (serbest) parsiyel protezler olmak üzere ikiye ayrılırlar

 

Köprü:

Bir veya birden fazla diş eksikliğinde, komşu dişlerin küçültülüp, bunlara gelen özel kaplamalardan destek alınılarak ara boşlukların doldurulması işlemidir.

 

Periodontal Tedaviler

 

Diş eti hastalıklarının tedavileri arasındaki en yaygın ve koruyucu yöntemdir. Diş taşı temizliğinde tartar ve plak olarak da adlandırılan diş taşları uzaklaştırılır. Plak yapışkan bir maddedir ve büyük çoğunluğu bakterilerden oluşur. Plağın zaman içinde sertleşmesi ile diş taşları oluşur. Plak ve diş taşları diş yüzeyine, özellikle de diş eti sınırının altında bulunan kök yüzeyine tutunurlar. Plak pürüzlü yüzeye tutunma eğiliminde olduğundan kök yüzeylerinin düzleştirilmesi gerekir. Bu işlemde tüm diş taşları temizlenir ve kök yüzeyi üzerindeki düzensizlikler giderilir.

 

Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği)

 

Çocuk diş sağlığında amaç; çürük oluşumunu engellemek, başlangıç çürüklerini tedavi etmek, daha hızlı çürüyen süt dişlerini gerektiği süre boyunca ağızda tutmaktır. Erken çekilen süt dişleri, daimi dişlerde çapraşıklığa neden olur.

 

Kök-Kanal Tedavisi

 

Dişin mine ve dentin tabakalarının altında ''pulpa'' olarak adlandırılan dişin canlılığını sağlayan damar ve sinir paketinin bulunduğu bir bölüm vardır. Dişin kronunda "pulpa odası" adını alan bu bölüm diş köklerinin sonuna kadar uzanmaktadır. Pulpanın herhangi bir sebeple iltihaplanması durumunda, dişin sinirinin alınarak, kanalların sterilize edilip ardından doldurulması gerekir.

 

Koruyucu Diş Hekimliği

 

Oral Hijyen:

Çürüklerin dişeti hastalıklarının ve diş taşlarının nedeni yemek artığı ve bakteri plağının iyi temizlenmemesidir. Dişler günde en az 2 kez özellikle yatmadan önce fırçalanmalıdır. Fırça 45 derecelik açı ile diş ve dişeti üzerine yerleştirilir. Küçük dairesel hareketlerle her diş 10 sn fırçalanır.

 

Fissür Örtücü:

Dişlerin çiğneyici yüzeyleri girintili çıkıntılıdır. Bu çukurcuk ve tepecikler pit ve fissürler olarak adlandırılır. Bu bölgeler oldukça dardır ve gıdaların sıkışıp temizlenememesi nedeniyle genellikle çürüklerin başladığı yerlerdir. Bu bölgelerdeki gıda ve mikroorganizma birikimini ve buna bağlı olarak çürüğü önlemek amacıyla özel akıcı bir dolgu malzemesi kullanılır.

 

Flor Uygulamaları:

Flor diş minesini güçlendirerek mineral kaybını önler. Ayrıca çürük oluşumu başlamış, zayıflamış diş minesinin tekrar güçlenmesini (remineralizasyonunu) sağlar. Flor diş çürüğüne sebep olan bakterilerin asit üretimini de engeller. Dengeli beslenme ve iyi bir ağız hijyeni, flor ile kombine edildiğinde diş çürüğü oluşma riski daha da azalır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)