Bonding Uygulamaları

Yazar Vildan ZorluDiş Hekimi • 12 Kasım 2018 • Yorumlar:

Bonding uygulamaları yani diğer bir deyişle adheziv sistem, dişlerdeki şekil ve renk bozukluklarında, boyutsal farklılıklarda dişler arasındaki boşlukların giderilmesinde kullanılan minimal invaziv bir yöntemdir.Estetik diş hekimliğindeki koruyucu uygulamalar arasında yer alır. Çünkü dişlerdeki şekil, renk, boyut bozuklukları dişler üzerinde herhangi bir kesim işlemi yapılmadan dişler üzerine uygulanan mikrofil ajanlar sayesinde giderilir. Bu uygulamalar günümüz diş hekimliğinde sıkça tercih edilen yöntemler arasındadır. Ayrıca bu işlemler ile dişlere doğal bir görünüm kazandırılır.

Bonding uygulaması nasıl yapılır?

Bonding işlemi esnasında adheziv sistemler kullanılır. Bunlar diş yüzeylerinde yapışkanlık sağlayan sistemlerdir. Öncelikle diş yüzeyinde minimal ölçüde bir pürüzlendirme yapılır ve sonrasında yapışkan özelliği olan adheziv sistem ile diş yapısına çok yakın özellikteki materyaller diş yüzeyine yapıştırılır. Sonra gerekli düzenlemeler ve cilalama işlemleri yapılarak estetik görünüm sağlanmış olur.

Bonding uygulaması ne kadar sürede tamamlanır?

Uygulanacak olan diş sayısına bağlı olarak değişkenlik göstermekle birlikte tek seansta ve genellikle 30-60 dk gibi kısa bir sürede tamamlanır. Yapım süresinin kısa olması çoğunlukla tercih sebeplerindendir.

Bonding uygulamalarının ömrü ne kadardır?

Bonding işlemi dişlerin üzerine yapıştırılan adheziv sistemler sayesinde gerçekleştirdiği için bu işlemin dayanıklılığını bir dolgu gibi değerlendirmek gerekir. Eğer Bonding uygulanan dişlerle çok sert besinler ısırılırsa, bruksizm (diş gıcırdatma) gibi bir durum söz konusu ise veya tüm dişlere darbe gelirse kırılabilir. Ama buradaki avantaj kolaylıkla yenilenebilir olmasıdır. Yaklaşık olarak 5-10 yıl gibi bir süre kullanılabilmektedir.

Bonding işlemi herkese uygulanabilir mi?

Bonding işlemi her yaş grubundaki bireylere ( çocuklar, ergenler, yetişkinler ve yaşlılar) rahatlıkla ve başarıyla uygulanabilmektedir. Bu sayede kişilere estetik bir görünüm ve gülüş kazandırılarak özgüveni yükseltilir ve toplumdaki saygınlık kazanmasına yardımcı olunur.

Bonding uygulamasından sonra renk değişikliği meydana gelebilir mi?

Bonding uygulamasında kullanılan mikrofil ajanlar, ileri teknoloji ürünü olup diş yapısıyla oldukça benzerlik göstermektedir. Dolayısıyla doğal dişlerde meydana gelen renk değişikliği miktarı kadar bonding uygulamalarında diş renk değişikliği görülebilir. Ancak bu durum iyi bir cilalama işlemi ile mümkün olduğunca en aza indirilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)