Gülüş Tasarımı

Yazar Vildan ZorluDiş Hekimi • 12 Kasım 2018 • Yorumlar:

Gülüş estetiği nedir?

Kişilerin estetik bir gülüşe sahip olabilmeleri için gerekli bir takım kriterler vardır. Bunlar dişler, dudaklar, dişeti vb. çevre dokuların estetik görünümleridir. Gülüş estetiği bu kriterlerin hem tek tek hem de birbirleri ile olan ilişkilerinin değerlendirilerek, kişiye özel iyileştirmenin yapılması işlemidir.

 

Gülüş estetiğinde nelere dikkat etmek gerekir?

Kişinin dişlerinin dizimi, rengi ve boyutları, dişeti formu, dişetinin görünürlülüğü, dudak seviyesi, kişinin gülme hattı, gülüş estetiğinin sağlanmasında dikkat edilmesi gereken önemli faktörlerdir. Bu faktörlerin hem tek tek, hem de birbirleriyle olan uyumlarının sağlanması gerekir.

 

Gülüş tasarımı nedir?

Gülüş tasarımı bireye güzel bir gülümseme ve estetik bir görüntü kazandırabilmek adına gerek dişlerde gerekse çevre dokularda gerekli uygulamaların yapılması işlemidir. Bu amaçla öncelikle fotoğraflar yardımıyla bireyin mevcut diş- dişeti uyumu değerlendirilir. Öncelikle ‘pembe estetik’ olarak adlandırdığımız dişeti dokusunu kapsayan alanlarda işlemler uygulanır. Daha sonra da ‘beyaz estetik’ olarak adlandırdığımız diş dokularına işlemler uygulanır. Böylece kişinin gülüşünde ve görüntüsünde ciddi bir iyileştirme sağlanması amaçlanır.

 

Gülüş tasarımında pembe estetik nasıl sağlanır?

Öncelikle kişilerin dişeti seviyeleri değerlendirilir. Dişeti seviyelerinde farklılıklar varsa veya dişeti olması gerekenden daha fazla bir görünrlülüğe sahipse laser destekli bir tedavi ile dişeti seviyeleri eşitlenir. Pembe estetikteki problemler sadece dişetlerinin seviyelenmesi ile çözülüyorsa bu işlemde yumuşak doku lazeri (diyot lazer) kullanılır.  Eğer kemik seviyelerinde bir değişiklik yapılacak ise sert doku lazeri ile işlem yapılmaktadır. Böylece yumuşak doku ile ilgili (dişeti) estetik problemler çözülüp pembe estetik sağlanmış olur. Ayrıca eğer dudak seviyeleri ile ilgili bir problem varsa da botox uygulamalarından faydalanılarak kişinin gülüşü değiştirilebilinir.

 

Gülüş tasarımında beyaz estetik nasıl sağlanır?

Beyaz estetiğin sağlanması amacıyla dişlere birtakım uygulamalar yapılmaktadır. Diş beyazlatma (bleaching), bonding uygulamaları, kompozit laminalar, porselen laminalar, inlay- onlay, recontouring, komponeer bunlardan bazılarıdır.

 

Gülüş tasarımı ne kadar sürede tamamlanır?

Yapılacak işleme göre bu süre farklılık gösterebilir. Örneğin diş beyazlatma (bleaching), bonding uygulamaları, kompozit lamina gibi işlemler bir günde tamamlanırken, porselen lamina (yaprak porselen), inlay-onlay birkaç gün hatta bazen bir haftada tamamlanabilmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)