Boşanmanın Çocuklar Üzerindeki Etkileri

Yazar Ezgi Didem AyaltıPsikolog • 6 Aralık 2022 • Yorumlar:

Boşanmanın Çocuklar Üzerindeki Etkileri Nelerdir? Ebeveynlere Yardımcı Birkaç Öneri

Boşanma, sadece ebeveynler için değil; geride kalan çocuklar için de hem travma hem de belirsizlik sürecidir. Bu sürecin öncesinde ya da sonrasında çocuklarda (daha çok erkek çocuklarda) sinir, öfke, içe kapanma, ders başarısızlığı sıklıkla gözlenmektedir. Okul öncesi dönemde mutsuzluk, huzursuzluk, kaygı seviyelerinde artış görülürken; ilkokul ve ergenlik döneminde kızgınlık, depresyon, akran zorbalığı, ergenler için alkol ve madde kullanımında artma, ebeveynlere karşı öfke kontrolsüzlüğü, yanlış / hatalı ilişkiler kurma, karşı cinse karşı tepkisellik, dış dünyaya karşı güvensizlik, okul başarısızlığı görülme gibi durumlar fazladır. Bu sıkıntıları en az hasarla atlatmak için neler yapılabilir?

1. Ayrılık süreci çocuğun yaşına uygun bir biçimde uygun üslupla anlatılmalı, bu zaman diliminde de ebeveynler birbirlerini suçlayıcı sözlerde bulunmamalıdır.

2. Çocuklar bazen bu ayrılık süreci ile ilgili kendilerini de suçlama eğilimine girebilirler. Onlara bu durumun onlarla asla alakası olmadığı anlatılmalıdır.

3. Anne ve baba çocuğa uygun şekilde sınır koymaya ve sevgi göstermeye devam etmelidirler. Çocuklar sınırların belli olmasından hoşlanırlar.

4. Boşanmadan sonra, çocuğun hayatına düzenli şekilde babanın katılımı muhakkak sağlanmalıdır.

5. Her iki ebeveyn de evini ve düzenini kurmuş olmalı, çocuk için ne zaman hangi ebeveyn ile ne şekilde görüşeceği belirlenmeli ve bu çocuğa aktarılmalıdır. Bunun dışında çocuğun kafasına takılacak her türlü belirsizlik de (artık kiminle yaşayacağı, taşınma durumu olup olmayacağı, eski okuluna gidip gitmeyeceği vs.) çocuğa anlatılmalıdır.

Boşanan ailenin çocukları "kesinlikle" sorunlu ve sıkıntılı olur gibi bir ifade doğru değildir. Sureci iyi yönettiğiniz ve ebeveyn olarak medeni kaldığınız sürece sıkıntısız şekilde atlatılacaktır. Burada asıl önemli olan anne babanın, karı koca olmaktan vazgeçtiği fakat hala ebeveyn olduklarını unutmamalarıdır. Anne babanın en önemsediği şey çocuğun ruhsal sağlığı ve huzuru olmalıdır. Bu bilinçte olunduğu müddetçe bu durum sağlıkla atlatılacaktır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)