BOTOKS İLE İLGİLİ PRATİK BİLGİLER

Güzellik ve cilt bakım ürünleri değişir. Eğilimler değişir, mevsimler değişir ve ünlülerin reklamlarda oynadıkları roller değişir. Ancak bazı ürünler zamana dayanacak bir yol bulur.

BOTOKS, bu ürünlerden biridir.

Konserve zehirlenmesine yol açan mikrobun toksini laboratuarda ayrıştırılmış, üretilmiş ve bu toksinini insan kaslarını geçici süreyle felce uğrattığı bulunmuştur. İlk uygulama alanı ise istemsiz kas spazmlarının tedavisi olmuştur. 1987’de Dr.Jean Carruthers blefarospazm olarak adlandırılan bir durumdan dolayı meydana gelen gözlerdeki istemsiz kas spazmını durdurmak için enjeksiyon yaptığı bir hastasıyla kontrol randevusunda sohbet etmektedir. Hastası toksin enjeksiyonlarından çok memnun olduğunu spazmın çözülmesi dışında kırışıklıklarının da kaybolduğu söylenmiştir. İşte bu keşif, yaşlanma karşıtı ve kozmetik dermatoloji endüstrisinin yüzünü değiştirmiştir. BOTOKS’un yaşlanma karşıtı tedavi olarak popülaritesi 1993 de kozmetik kullanım onayını takiben hızla yükselmiş ve o günden beri milyar dolarlık bir endüstri olacak şekilde büyümüştür.


⦁ BOTOKS, sinirlerden kaslara olan sinyalleri bloke ederek işlev görür, böylelikle kasın kasılmayı bırakmasına neden olur, bu da üzerindeki cildi gevşemeye ve yumuşamaya zorlar, kas kasılmasına bağlı oluşan kırışıklıkları yok eder.

⦁ BOTOKS, gerekli olan miktarı belirleyebilecek, göz çevresi kas anatomisini çok iyi bilen ve yaşlanmaya bağlı değişimleri anlayabilen bir doktor tarafından uygulandığı sürece güvenlidir.

⦁ BOTOKS etkisi uzun süreli ancak geçicidir. Kırışıklıklar tekrar ortaya çıkar çıkmaz enjeksiyonları tekrar yapmak etkinin devamını sağlar.

⦁ BOTOKS bir toksin olduğu için bazı kişilerde toksine karşı antikor oluşabilir ve tekrarlayan enjeksiyonlarda ilaç daha az etkili hale gelebilir. Bu durumda doktorunuz alternatifleri ve seçenekleri tartışacaktır.

⦁ Yer çekimi veya güneş hasarı ile oluşan kırışıklıklar BOTOKS’a yanıt vermezler. Bu tarz kırışıklıklar için cerrahi tedaviyi, dolguları ve lazer cilt yenileme gibi daha hedefe yönelik tedavileri uygulamak gerekebilir.

⦁ BOTOKS etkisi tipik olarak 3-6 aya kadar sürer. BOTOKS’un etkisi geçtiğinde, yüzünüz enjeksiyon öncesi durumuna dönecektir, bu da kırışıklıkların geri döneceği anlamına gelir. Eğer BOTOKS’un etkisinin sürekli olmasını istiyorsanız, her 3-6 ayda bir tedavinin yenilenmesi gerekecektir.

⦁ Doğru uygulama sonrasında, etkiler tipik olarak enjeksiyondan sonra 2-4 gün içinde ortaya çıkar. Maksimum yarar yaklaşık 14.günde ortaya çıkar. İğnelerden kaynaklanan morarmalar çok nadir olmakla birlikte bazen çok minör mor noktacıklar oluşabilir ve bunlar yaklaşık 1 hafta içerisinde kaybolur.

⦁ Ne kadar çok BOTOKS enjeksiyonu alırsanız o kadar azına gereksiniminiz olacağını duymuşsunuzdur. Bu, endüstrideki doktorlar ve hemşireler arasındaki en popüler tartışmalardan birisidir. Bu cümlenin temeli kullanılmayan kasların atrofiye uğrayacağı varsayımıdır. Öte yandan kasların artofiye uğraması bir yüzü genç tutmaz. Yüz felci hastalarında yüzün felçli tarafında daha az kırışıklık vardır ama yüzün kas kuvveti azaldığı için yüz çok daha erken sarkar ve de son toplamda daha yaşlı görünür. Bu nedenle BOTOKS uygulanırken kaslardaki hiperaktivitenin azaltılması ancak onların tamamen felç durumuna getirilmemesi önemlidir.

⦁ BOTOKS için ideal bir yaştan bahsetmek mümkün değildir. Neticede BOTOKS bir ilaçtır ve de sadece o ilacın etkin biçimde tedavi edeceği hallerin mevcudiyetinde kullanılmalıdır. Yani 40 yaşındasınız diye otomatik olarak BOTOKS adayı olmuyorsunuz. İdeal aday hasta yer çekimine ve yüzey yaşlanmasına bağlı değişimlerin henüz ortaya çıkmadığı, ancak hiperaktif mimik kaslarına bağlı dinamik kırışıklıkların hastanın görünümünü bozacak ölçüde belirginleştiği kişilerdir. Benim pratiğimde, BOTOKS talebiyle başvuran hastaların sadece %20 si BOTOKS için gerçekten ideal hastalar oluyorlar, geri kalan %80’i kibarca diğer tedavi seçeneklerine yönlendiriyorum.

⦁ Erkeklerde mimik kırışıklıları yüze bir karakter, bir tecrübe, bir sertlik yani erkeksi bir hava katarlar. Erkek hastalarda botoks uygulamasının kırışıkları yok etse bile erkek çekiciliğine, karizmasına zarar verdiğini düşünüyorum ve de erkek hastalara endikasyonları tam olarak sağlamaları koşuluyla, çok çok nadir durumlarda uygulama yapıyorum.

⦁ Botoks’tan geçici olarak zarar görmeniz de mümkündür. Enjeksiyon yanlış yere uygulanırsa mimik kaslarında istenmeyen felçler oluşabilir. Bu felçler gülümsemenizi, konuşmanızı, yüz ifadenizi bozabilir. Göz kapaklarınızda veya kaşlarınızda estetik olarak sorun yaratabilecek düşüklükler meydana gelebilir.

⦁ Botoks uygulaması hafif ağrılı bir işlemdir. Neticede ilaç kasların içerisinde çok ince iğneler ile uygulanmaktadır. Yüzey anestezisi, duyusal re-routing, atravmatik teknik, ince iğne çapı,BOTOKS uygulama konforunu çok makul düzeylere getirmektedir.

Uygulama sonrasında makyaj yapılması, masaj yapılması, birkaç gün sıcak duş, jakuzi, sauna gibi yüksek sıcaklık maruziyetinden kaçınmak faydalı olacaktır. Uygulama sonrasında göz kapaklarında düşüklük ve bir gözünüzün kısıldığını hissederseniz hemen doktorunuza haber vermelisiniz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ozan Bitik Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)