Botoks

Botox ameliyatsız estetik işlemidir. Clostridium botilinum bakterisinden elde edilen canlı toksin aşısıdır. Botilinum toksin A, halk arasında ilacın jenerik adı olan botox ile bilinmektedir. Enjeksiyonu yapılan kasın geçiçi süre felcine neden olur. Bu özelliği nedeniyle düşük dozlarda estetik amaçla kullanılmaktadır. Botoks işlemi toksinin deri altı ve yüz kaslarına enjeksiyon şeklinde yapılır. İşlem için çok ince iğne ucu kullanılır, anesteziye gerek duyulmaz. Uygulama süresi 10-15 dakikadır. İşlem sonunda ağrı, sızı hissedilmez. Hastalar uygulama sonrası günlük yaşantısına dönebilir. Botoks uygulandığı gün saunaya, spora gitmek uyun değildir.

Cilt bakımı için üç gün beklenilmelidir. Hamile ve emziren kadınlar hariç uygulanmasında engel yoktur. Etkisi yaklaşık olarak 72. saatte başlar ve 14. gün nihayi halini alır. Ortalama etki süresi 4-6 aydır.

Plastik cerrahlar tarafından kırışıklık açma, terlemeyi azaltma ve migren tedavisine destek olarak kullanılmaktadır. En sık uygulanma alanı; alın çizgileri, kaz ayağı çizgilerinin giderilmesi amaçlıdır. Enjeksiyonu yapılan bölgede mimiklerde azalma görülmektedir.


Baby Botoks

Normal botoks uygulamasında yüz kaslarının felci ile mimiklerin azaltılır. Hareketsiz kaşlar hastanın ifadesini etkileyebilir. Baby botoks tekniğinde mimikler korunarak kırışıklıkların açılması mümkündür. Bu teknikte botoks minimal dozda kullanılır. Yüz kasları felce ugramadığı için donuk ifade oluşmaz. Doğal görünüm elde edilirken, cildin kırışması da engellenir. Baby botox uygulaması kişiye özel planlanan dozlarda uygulanır. Genç ve doğal görünüme sebep olur. Baby botoks uygulaması ile alın ve göz çevresi kırışıklıkları tedavi eder. Botoks etkisi geçicidir. Düzenli olarak 6 ay arayla uygulanan hastalarda kalıcı çizgilerin oluşması engellenir.
 

Mikro Botoks

Botulinum toksini uzun süredir estetik amaçlı kullanılmaktadır. Çok kısa süren bir işlemle yüzde daha genç ve aydınlık bir görünüm elde etmek mümkündür. Botoks uygulanacak hastanın bu konuda uzman bir hekim tarafından değerlendirilmesi gereklidir. Yüz dinamiğine uygun, kas anatomisine göre botoks dozu belirlenmelidir. Yüksek dozda yapılan botoks, yüzde donuk ifadeye sebep olabilir. Mikro botoks ile hastanın ifadesi korunarak , anatomiye uygun bölgesel uygulamadır. Cildin yapısı, yaş ve mimik yapısı göz önünde tutulmalıdır. Tüm yüze botoks uygulaması gerektirmez. Amaç botoks uygulandığı belli olmayan, doğal görünüm sağlamaktır.

Migren Botoks

Migren atağı, insanın günlük hayatını etkileyen ciddi bir problemdir. Ağrı şiddeti çok yüksek olması nedeniyle dayanılması çok güçtür. Botoks 1970 yılından beri bir çok amaçla kullanılmaktadır. Son yıllarda botoksun migren ataklarını azalttığı bilimsel olarak ortaya konulmuştur. Kozmetik amaçlı yapılan botoks uygulamalarında dahi atak sayısında azalma bulunmuştur. Migren botoksu estetik amaçlı yapılan botokstan farklıdır. Hastanın tetik noktalarına yapılmaktadır. Hastanın tetik noktalarına göre yapılır. Kaş arası, şakak ve ense tetik noktaları en sık uygulanan bölgelerdir. Migren botoksu ifadeyi etkilemez. Estetik amaçlı uygulamadan daha yüksek dozlar kullanılır. Botox etkisi, enjeksiyondan 3-4 gün sonra başlar. Tam etkisi 14. Günde ortaya çıkar.
 

Önleyici Botoks

Herkes pürüzsüz dogal bir görünüme sahip olmak ister. Ama botoks için genel bir tabu vardır. 20 li yaşlarda ‘yaşın küçük, hiç kırışığın yok’ tepkisi alırlar. Erken yaşta da botoks uygulanılabilir. Botoks ile en güzel sonuç genç hastalarda elde edilir. Önleyici botoks uygulamasında yüzün tamamına botoks uygulanmaz. En çok kullanılan mimik baskılanır. Sadece kaş arasına veya sadece kaz ayaklarına uygulanılabilir. Aşırı aktif mimik baskılanılarak, kalıcı çizgilerin oluşumu engellenir. Böylelikle kırışıklık oluşumu önlenir. Sadece bir yada iki grup kasa uygulanacağı için doğal bir görünüm elde edilir.
 

Terleme Önleyici Botoks

Günümüzde aktif çalışan insanlar için fazla terleme sorun olmaktadır. Yoğun iş hayatı ve yaz mevsimi terlemeyi artırmaktadır. Strese bağlı terleme şikayeti artmaktadır. Ellerdeki terleme iş hayatında öz güven kaybına sebep olabilmektedir. Plastik cerrahide botoksun ikinci en sık kullanım alanı terlemeyi azaltma amaçlıdır. Koltuk altı, avuç içi ve ayak tabanına ve baş çevresine uygulanabilir. İşlem yaklaşık 15-20 dakika sürer. İşlemden önce yapılacak bölgeye uyuşturucu krem sürülür. Bu ağrıyı azaltmaktadır. işlem sonunda istirahate gerek yoktur. Yüzeyel yapılan botox ter bezlerinin aşırı çalışmasını engeller. Etki süresi 72 saat sonra başlar. Ortalama etki süresi 8 aydır.
 

Erkek Botoks

Türk erkeklerinde botoks eskiden tabu olarak karşılanırdı. Ama son dönemde dünyada ‘brotox’ ismiyle akım haline geldi. Botoks erkeklere ve kadınlara farklı uygulanır. Anatomik olarak erkeklerin yüz kasları, kadınlarınkinden çok daha kalındır. Erkeklere uygulanacak botoks maskülen görünümü korumalıdır. Yüze uygulanan botoks ile yaşlı ve bitkin ifade düzeltilip, daha güçlü bir görünüm elde edilebilir. Brotox uygulaması her erkeğin yüz karakteristik özelliğine uygun şekilde planlanmalıdır. Erkeklerin kaş şekli, kadınlarınkinden farklıdır. Erkeklerde daha çok alın bölgesine uygulanır. Mimikler tamamen yok edilmez ve keskin hatlar korunur. Bu sayede daha sağlıklı ve enerjik görünüm elde edilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Dürdane Keskin Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)