BOTOKS

Yazar Engin KocabaşDermatolog • 11 Mart 2017 • Yorumlar:


BOTOKS NEDİR?
Botoks (Botox) ya da Botulinum toksini, Clostridium botulinum adlı bakteriden elde edilen bir ilaçtır. Bu ilaç 20 yılı aşkın bir süredir, çok sulandırılmış (hafifletilmiş) bir durumda kas kasılmalarına karşı rahatlatma sağlamak amacıyla tıbbi olarak kullanılmaktadır. Amerika Birleşik Devletlerinde, FDA bu ilacın kullanımını onaylamıştır. Dünyada en çok uygulanan estetik müdahaledir.

ETKİ MEKANİZMASI
Yüzümüzün mimiklerini ve hareketlerini yapmamızı sağlayan kaslar, üstlerindeki deriye yapışıktır. Yaşlanma ile birlikte kullanım sonucu kaslar, üzerlerindeki deride gözle görülür çizgiler ve kırışıklıklar oluştururlar. Deriye bağlı yüzeysel kasları gevşeterek, kırışıklıkları rahatlatmak ve yumuşatmak mümkündür. Kasların gevşemesi ile daha fazla kırışıklık oluşması engellendiği gibi daha huzurlu ve daha genç görünüm ortaya çıkar. Zaman içinde giderek daha uzun süreli etkiye sahip olarak yüzün üst kısmındaki yaşlanmayı yavaşlatır.
Bu madde zerk edildiği kasları geçici olarak gevşetmektedir. Botoks, sinir uçlarında iletimi sağlayan maddelerin salgılanmasını önleyip, sinirler ile sinirlerin ulaştığı kaslar arasındaki bağlantıyı geçici olarak durdurarak etki eder.
Botoks uygulaması, cerrahi olmayan bir uygulamadır. Ayrıca istenmeyen bir etki gelişebilme olasılığına karşı, elde edilen sonuç geri dönüşümlü olmalıdır.

UYGULAMA ALANLARI
Tedavi için en uygun bölgeler alın, göz çevresi ve kaşların arasıdır. Botoks ayrıca boyun çizgileri, burun kenarlarındaki kırışıklıklar, burun ucu kaldırma, dudak üzerleri, çene bölgesi kırışıklıklarında da kullanılır.

UYGULAMA ŞEKLİ
Uygun dozda sulandırma sonrası 15-20 dakika kadar kısa bir sürede işlem tamamlanır. Sulandırılmış ilacın çok küçük bir miktarı tedavi edilen bölgedeki kaslara enjekte edilir. Bu prosedür tedavi odasında, siz dik bir pozisyonda otururken çok hızlı bir şekilde uygulanır. Tedaviden sonra 1-2 saat süreyle dik bir pozisyonda kalmak botoks ilacının zerkedilen yerde kalmasını sağlamak açısından çok önem taşır. Ayrıca bu süre boyunca ilacın enjekte edildiği kaslara egzersiz uygulanmamalıdır.

ETKİ SÜRESİ
Botoks enjeksiyonu ile aşırı çalışan mimik kasları gevşer ve çizgiler azalır. Uygulanan Botoks’un etkisi 2-7 günde görülür. Bu etki 3-6 ay sürer. Bu süre sonunda yeni enjeksiyonlara ihtiyaç duyulur. Yapılan çalışmalar peşi sıra yapılan enjeksiyonların, tedaviler arasındaki aralığı uzattığını göstermiştir.
İlk uygulamalarda 4 ayda bir, tekrar eden uygulamalarda 6 ayda bir, düzenli uygulamalardan sonra yılda bir yapılacak botoks uygulamaları son derece başarılıdır. Daha büyük yüz kaslarına sahip olan hastalarda (erkekler gibi) veya yüz kaslarını daha fazla kullanan, çok mimikli kişilerde tedavinin daha sık aralıklarla uygulanması gerekebilir. Genellikle, botoks enjeksiyonları sonucu yüz kasları fazla hareket etmemek konusunda adeta '' eğitilirler ''. Zaman içerisinde, çizgileri rahatlatmak için daha az botoks kullanmak yeterli olur.


BOTOKS SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Öncelikle tedavi alanına uygulama sonrası 2-3 saat dokunulmamalıdır. Ayrıca hasta 2-3 saat boyunca dik pozisyonda kalmalı ve mimik kasları çalıştırılmalıdır. 24 saat süreyle zorlayıcı egzersiz hareketlerinden uzak durulmalıdır.

BOTOKS ENJEKSİYONLARI AĞRILI MIDIR?
Bu kişinin ağrı eşiğine göre değişir. Bazı hastalar botoks enjeksiyonlarının yapılması sırasında sızlama hissedebilirler. Ancak, tedavi sonrasında acı hissedilmesine çok nadir rastlanır. Tedavi öncesi enjeksiyon uygulanacak bölgelere anestezik etkili kremler kullanmak, enjeksiyonla ilgili rahatsızlıkları azaltacaktır.

BOTOKS’UN YAN ETKİLERİ VAR MIDIR?
Toksin çok düşük miktarlarda enjekte edildiği için, tedavi güvenli, yan etkiler minimaldir. Enjeksiyon sırasında hastaların yarısında hafif yanma meydana gelir. Nadiren enjeksiyon alanında morarma olabilir. Diğer yan etkiler göz kapakları ve kaşlardaki düşüklüktür. Göz kapağı düşüklüğü % 1 oranında görülür, ortalama dört haftada geriler.

UYGULAMA SONRASI MİMİKLERDE KAYBOLMA OLUR MU?
Alınacak sonuç enjeksiyon yapılan bölgeye ve verilen ilaç miktarına bağlıdır. İlacın özellikleri, uygulama yöntemleri ve uygulamayı yapan kişinin tecrübesi başarıyı etkileyen en önemli faktörlerdir. Alında ve kaşlarda kırışıklıklara neden olan hareketler (mimikler) engellenecektir, arzu edilirse hafif hareketli halde uygulanabilir. Yüzün diğer kasları botoks enjeksiyonlarından etkilenmez. İlaç sadece uygulama yapılan bölgede etkilidir.

BOTOKS’UN YAN ETKİLERİ VAR MIDIR?
Botoks enjeksiyonlarının yan etkisi yok denecek kadar az ve geçicidir. Hafif bir baş ağrısı, birkaç günde iyileşen ve makyajla kapatılabilen morarma olabilir. Hatalı uygulamaya bağlı olarak botoks, göz kapağına yakın bir noktaya doğru kayarsa, üst göz kapağının geçici olarak aşağıya sarkması gibi bir durum ortaya çıkabilir. Ancak bu çok nadir olarak görülen bir yan etkidir.

KİMLERE BOTOKS UYGULANMAZ?
Hamile olan veya bebek emziren kadınlar enjeksiyonları yaptırmak için beklemelidirler. Nöromüsküler rahatsızlıkları veya kanama problemleri olanlar, tedavi yapılması istenilen bölgede deri hastalıkları olanlar botoks enjeksiyonları için uygun adaylar değildir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)