Mezoterapi

Yazar Engin KocabaşDermatolog • 10 Mart 2017 • Yorumlar:

MEZOTERAPİ NEDİR?
Mezoterapi kelime anlamı olarak deride çok noktaya ince iğneler ile ilaç karışımları verilmesi işlemidir. Kullanılan iğneler çok ince ve yaklaşık 3-5 mm uzunluğundadır. Uygulama çok ağrılı değildir. Mevcut ağrı duyusunu azaltmak için soğuk kompres yapılmaktadır.

Mezoterapi her hastaya ve soruna göre farklılık gösteren bir uygulamadır. Cildin içerisine ilaç karışımları verilir. Kullanılan ilaç karışımları her hasta için özel hazırlanır. Hastanın sorununa, cildin durumuna göre farklı maddelerle farklı miktarlarda hazırlanır.
mezoterapinin başarısı uygun hastaya uygun karışımlarla uygun uygulamanın yapılması ile orantılıdır.
 
Deri 3 tabakadan oluşur;
 
Epidermis tabakası: En üst tabakadır, kozmetik yönden önemlidir. Cildin sağlıklı, genç görünümü epidermis ile ilgilidir.
Dermis tabakası: Orta tabakadır. Cildin en fonksiyonel tabakasıdır. Bu tabakada cildi besleyen damarlar, sinir uçları, cildin elastikiyetini sağlayan destek dokuları mevcuttur.
Cildin elastikiyeti, canlılığı bu tabakaya bağlıdır. Dermisteki destek maddelerini azalması, dolaşımın bozulması ciltte kendini kırışıklıklar, sarkmalar, renk değişimleri, sellülit gibi belirtilerle gösterir. Mezoterapide amaç cildin ihtiyacı olan ilaç ve doğal maddelerin dermis tabakasına verilmesidir.
Subdermis tabakası: En alt tabakadır, bu tabakada yağ ve kas yapıları mevcuttur. Bu tabakada biriken yağ hücreleri bölgesel yağlanma olarak kendini gösterir. Dolaşımında bozulması ile ortaya sellülit görünümü çıkar.
 
Mezoterapide amaç cildin ihtiyaçlarını en etkin şekilde yerine koymaktır. Dermis tabakasının  ihtiyaçları ve bozukluklarının giderilmesi ancak direkt o tabakaya yapılan uygulamalarla ( mezoterapi) mümkün olmaktadır.

MEZOTERAPİ ETKİLİ BİR TEDAVİ MİDİR?
 
Cildin bakımı ve sorunların giderilmesine yönelik çok sayıda uygulama ve ürünler mevcuttur. Kullanılan yöntem ve ürünlerin hemen hemen hepsi cilt üzerinden yapılmakta ve derinin fonksiyonel tabakasına etki göstermesi beklenmektedir.
 
Bilinmektedir ki cilt üzerinden uygulanan bir krem, serum gibi ürünlerin dermis tabakasına geçişleri oldukça sınırlıdır (%1-5 civarındadır). Bu bilgi dahilinde mezoterapinin etkinliği tartışılamaz durumdadır. Dermisin ihtiyaç ve sorunların giderilmesi amacıyla hazırlanan karışımlar iğneler ile direkt olarak dermis tabakasına verilmektedir.

Kullanılan karışımlar ile cildin ihtiyacı olan vitamin ve mineraller direkt olarak dermis tabakasına verilir, ayrıca bazı durumlarda dolaşımın bozulması  söz konusudur (saç dökülmesi, sellülit, cildin mat görünümü, kırışıklıklar…) , bu durumlarda deri altı dolaşımı artıracak ilaçlar dermis tabakasına verilerek dolaşımın etkili olarak artırılması amaçlanır.
Mezoterapi ile cildin dolaşımı düzenlenebilir, ihtiyacı olan vitamin ve minerallerle beslenmesi sağlanabilir, zamanla azalmış veya yapıları bozulmuş destek dokular yenilenebilir.

MEZOTERAPİ UYGULAMA ALANLARI
 
Mezoterapi tedavi amaçlı ve koruma amaçlı olarak uygulanabilir.
Tedavi amaçlı; Mevcut bir sorunun giderilmesi amacıyla uygulanır. Sellülit mezoterapisi, saç mezoterapisi, yüz mezoterapisi bu amaçla uygulanır.

Koruma amaçlı ; Düzenli olarak mezoterapi tedavisi görmüş hastalara devamında  daha seyrek olarak koruma amaçlı (idame) mezoterapi uygulaması yapılır.
Saç mezoterapisi; Saç mezoterapisi sadece saç dökülmesini yavaşlatmak için değil, canlılığını kaybetmiş kuru saçlara sağlıklı ve canlı bir görüntü vermek, saçlardaki yağlanma ve saç diplerindeki kaşıntıyı önlemek amacıyla da uygulanır.
Yüz mezoterapisi (mezolifting); Yüz, boyun ve dekolte bölgesi gibi, vücudun diğer bölgelerine göre daha erken yaşlanan dokuyu yeniden canlandıran ve tedavi eden bir yöntemdir.
 
Mesolifting ile;
Cildin gerginliği artar.
Kırışıklıklar ve açik gözenekler azalır.
Kollajen üretimi uyarılır.
Cildin yenilenmesi hızlanır, parlak ve canlı bir görünüm sağlanır.
Derinin yoğunluğu ve dolgunluğu artar.
 
Sellülit mezoterapisi; Ciltte gözle görülür (derece 2-3) sellülit görünümü vardır, bu görüntüyü tedavi etmeye yönelik devamlı olarak mezoterapi yapılır. Seans sonrasında, sellülit oluşumunu önlemek için çok daha seyrek aralıklarla mezoterapi uygulanır.
 
Mezoterapi selüliti nasıl tedavi eder?
Venöz (toplardamar) ve lenfatik dolaşımı düzeltir
Portakal kabuğu görünümünü veren bağ dokusu bantlarını azaltır
Bağ dokusu bantları arasına sıkışmış yağ dokusunu eritir.
Sellülit bölgesindeki ödemi çözer.
Sellülitli bölgedeki derinin sağlamlaşmasını sağlar 
MEZOTERAPİDE KULLANILAN ÜRÜNLER NELERDİR?
 
Mezoterapi de kullanılan çok sayıda ürün mevcuttur. Kullanılan ürünler hastanın şikayeti, derecesi, yaşı sosyal yaşamı göz önüne alınarak karışım yapılır ve uygulanır.

Mezoterapi de klasik tıpta kullanılan ilaç grubunda ki ürünler kullanılırken bunun yanında doğal bitki ekstreleri de kullanılmaktadır. Kullanılan ürünler, yapılan karışımlar mezoterapinin başarısını etkiler.

MEZOTERAPİ UYGULAMASI NASIL YAPILMAKTADIR?
 
Mezoterapi çok küçük iğneler ile cilde ilaç karışımları verilmesidir. Hastanın şikayetleri, şikayetlerinin derecesi, yaşı, sosyal durumu, fiziksel özellikleri ayrıntılı olarak değerlendirilir. Uygun ilaç karışımları uygun miktarda hazırlanır. Uygulama bölgesi önce dezenfekte edilir. Hazırlanan ilaç karışımları cilde 1 cm aralıklarla küçük dozlarda verilir. Uygulama bölgesine soğuk kompres yapılarak ağrı hissi engellenmiş olur. Mezoterapide kullanılan iğneler normal tıpta kullanılan iğnelerden daha ince ve 3-5 mm uzunluktadır. Normal şartlarda uygulama çok ağrılı değildir.

MEZOTERAPİ KAÇ SEANS UYGULANIR?
 
Mezoterapi uygulama seansı hastanın şikayet derecesine ve diğer fiziksel özellikleri göz önüne alınarak belirlenir.
Sellülit mezoterapisi;  Sellülit derecesine göre seans sayısı 7- 15 seans olabilir. 4 derece sellülit şikayeti olan hastanın sellülit mezoterapisi 15 seans sürecektir. Seans aralıkları 1 haftadır. Bu süre en az 5 gün olabilir daha sık aralıklarla mezoterapi yapılmaz.
 
Yüz mezoterapisi (mezolifting) ve Saç mezoterapisi;
ilk ay: haftada bir  4 seans
ikinci ay: 15 günde bir 2 seans
Üçüncü ay: 1 seans
Idame: 6 ay araliklarla 1 seans
 
MEZOTERAPİ TEDAVİSİNDEN SONRA NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
 
Uygulama sonrası  uygulama bölgesinde küçük morluklar görülebilir, bunlar tedavi gerektirmeden birkaç günde kendiliğinden iyileşir.
Tedaviden sonraki 12 saat içinde sıcak duş alınmamalıdır.
Uygulama sonrası güneşten korunmalı ve solaryuma girilmemelidir (1 hafta)
Mezoterapinin hemen sonrasında spor yapılmamalıdır.
 
MEZOTERAPİ SONUÇLARINI NE ZAMAN GÖREBİLİRİM?
 
Tedavi sonuçları uygulanan bölgeye ve problemin yaygınlığına göre değişir. Genelde 4. seanstan sonra sonuçlar alınmaya başlanır.
 
Sellülit tedavisi tamamlandıktan sonra aralıklı olarak tek seans mezoterapi, selülitin tekrarlanmaması açısından önemlidir.
 
MEZOTERAPİNİN YAN ETKİLERİ NELERDİR?
 
Olası yan etkileri çoğu hafif ve geçicidir. Hafif yanma ve kaşıntı morluk ve kızarıklık sık görülen yan etkilerdir. Çoğu morluk bir hafta içinde geçer.
 
MEZOTERAPİ KİMLERE UYGULANMAZ?
 
Mezoterapi çok ağır kalp ve şeker hastalığı olanlara, kanama bozukluğu olanlara yapılmaz. Devamlı olarak kan sulandırıcı tedavi alanlar, kan sulandırıcı vb. ilaç kullananlar uygulama öncesi ilaç bilgilerini hekime iletmeleri gerekir.
Etik olarak hamilelere ve emziren annelere mezoterapi uygulaması yapılmaz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)