Botoks

Yazar Dilek EryılmazDermatolog • 6 Mayıs 2021 • Yorumlar:

Botoks Nedir ?

Halk arasında yılan zehiri olarak bilinir. Ancak yılan zehiri değildir. Clostridium botulinum bakterisinden laboratuar ortamında elde edilen bir toksindir.

Botoks Nasıl Etki Eder ?

Botoks etkisini sinir kas kavşağında, kasa kasılma uyarısının geçişini bloke ederek ederek gösterir. Kaslarda geçici süre ile gevşeme sağlar.

Botoks Nasıl Yapılır ?

     Ülkemizde iki çeşit kullanıma hazır kuru preparat flakon botoks bulunmaktadır. Kullanılacağı zaman %0.9 izotonik sodyum klorür çözeltisi  ile karıştırılır ve ilgili bölgelere minik enjeksiyonlar şeklinde uygulanır. Her iki preparatın kimyasal etkisi benzerdir ve benzer sonuçlar elde edilir.

    Botoks aslında dinamik (mimik hareketleri ile oluşan) kırışıklıklar üzerine etkilidir.

Statik (durağan) kırışıklıklar ise botoks tedavisi ile hafifler, ancak tamamen kaybolmaz. Bu nedenle botoks uygulamasını daha kırışıklıklar oluşmadan, belli bir yaştan sonra düzenli aralıklar ile koruyucu amaçlı uygulanmasını önermekteyiz.

 

Botoks Kullanım Alanları Nelerdir?

 Kaş arası çizgileri

 Alın çizgileri

 Göz çevresi çizgileri (kaz ayağı)

 Kaş kaldırma

 Burun sırtında bulunan çizgiler (tavşan çizgileri)

 Dudak kenarında bulunan çizgiler (barkod çizgileri)

 Çene ucunun portakal kabuğu görünümü (gamzeli çene)

 Boyun gençleştirme

 Diş eti gülümsemesi (Diş eti gülüşü)

 Hiperhidrozis (aşırı terleme)

 Diş gıcırdatma ve sıkmanın tedavisi (masseter botoksu)

 Migren botoksu

 

Botoks Öncesi Nelere Dikkat Edilmelidir? 

    Uygulama öncesi alkollü içecek tüketilmemelidir. En az 3 gün öncesinden mümkünse ağrı kesici ilaçlar, yeşil çay ve ginkgo biloba içeren vitaminler kesilmelidir. 

 

Botoks Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

    Botoks sonrası etki 2-3. günlerde başlar, ilerleyici bir şekilde etkinlik artar ve 10-12 gün içerisinde istenen etki elde edilir. Uygulamadan sonra 4-6 saat dikey pozisyonda kalınmalıdır. Uygulamadan sonraki 12 saat makyaj yapılmamalıdır. Uygulamadan sonraki 1 gün boyunca banyo, yoğun egzersiz yapılmamalıdır ve alkollü içecek tüketilmemelidir. Botoks sonrası geçici süre ile baş ağrısı, kızarıklık, hafif ödem görülebilir.

 

Botoks ile Kaş Kaldırma Yapılabilir mi? 

    Kaç uçlarının hafif yukarıda olması (martı kanadı görünümü) kadınlarda daha estetik bir görünüm sağlar. Alına ve kaç ucuna yapılan botoks ile kaş uçlarında yükselme sağlanır. 

 

Baby Botoks Nedir ?

    Baby botoks botoksun daha düşük ve daha az dozda enjeksiyon şeklinde yapılması işlemidir. Yüzde donuk bir ifade olmadan kırışıklıklar tedavi edilir. 

    

Migren Botoksu Nedir ve Nasıl Yapılır? 

    Kırışıklık nedeni ile botoks yaptıran kişilerde migren baş ağrısının hafiflediğinin fark edilmesi üzerine botoks son dönemde migrenin tedavisinde de  kullanılmaya başlanmıştır. Migren botoksu alın, şakaklar ve bazen de ense bölgesinde enjeksiyonlar şeklinde uygulanır ve bu bölgedeki kaslarda gevşeme sağlanarak migren atakları azaltılır. 

 

Terleme Botoksu Nedir?

    Aşırı terleme problemi olan hastadan öncelikle detaylı bir klinik

öykü alınır ve birtakım tetkikler yapılır. Kişiyi sosyal yaşantısında olumsuz olarak etkileyen ve nedeni bilinmeyen koltuk altı, el-ayak aşırı terlemesinin tedavisinde kullanılan bir tedavi seçeneğidir. Etkisi 6-9 ay kadar sürmektedir.

 

Masseter Botoksu Nedir ? 

    Masseter bir çiğneme kasıdır ve çenenin alt yan kısmında yer alır. Bazı kişilerde yapısal olarak büyüktür, bazı kişilerde ise diş sıkma ve gıcırdatma, çok fazla sakız çiğneme gibi nedenler ile büyüyebilir. Kozmetik amaçlı yapılan masseter botoksu, kadınlarda kare çene hattını oval hale getirmek için uygulanır. Diş sıkmanın (bruksizm) tedavisinde de masseter kasına botoks yapılmaktadır.

 

Dİş Eti Gülümsemesi (Diş Eti Gülüşü)

    Diş eti gülümsemesi (diş eti gülüşü); kişi gülerken diş etinin 3 mm’den fazla görünmesi durumudur. Estetik olmayan bir görüntüye neden olur. Diş eti botoksu ile bu durum tedavi edilebilmekte ve daha estetik bir gülüş sağlanabilmektedir.

 

Brotox Nedir?

    Brotox erkeklere yapılan botoks işlemidir. Erkeklere yapılan botoksun kadınlardakinden bazı farklılıkları vardır. Botoks yapılacak bölge ve dozlar kişiye özel olarak, yüzdeki erkeksi görünümü bozmadan uygulanır. 

 

Botoksun Etkisi Ne Kadar Sürer ?

    Botoks kas içine enjeksiyon şeklinde uygulanırsa etkisi yaklaşık 4-6 ay kadar sürer. Ter bezlerinde etki süresi biraz daha uzundur (6-9 ay).

 

Botoks Ne Sıklıkla Tekrarlanmalıdır?

    Botoks ortalama 4-6 ayda bir tekrarlanmalıdır. Uygulama düzenli olarak yapılırsa, kişinin kasları kullanma alışkanlığı değişir ve botoks etki süresi giderek uzar.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)