Botox Nedir?

Yazar Serkan TüğenGenel Cerrah • 17 Ekim 2019 • Yorumlar:

Botulinum toxini 100 yıldan uzun bir süredir varlığı bilinen ve 50 yılı aşkın bir süredir varlığı bilinen ve 50 yılı aşkın bir süredir de tıbbi amaçlar için kullanılan bir maddedir. İlk kullanımları tembel göz sendromu (strabismus), göz kapaklarını hareket ettirememe (blepharospasm) ve boyun tutulmalarında (servikal distoni) idi.

2002 yılında ilk olarak alındaki ve kaş arasındaki kırışıklıkları gidermek için kullanılmaya başlanılmıştır.

2004 yılında aşırı terlemede (hyperhidrosis) 2010 yılında migren baş ağrılarının azaltılmasında kullanımı başlanmıştır.

Botox ile ilgili yanlış bilinen bir noktada botoxun yüz kaslarını tamamen felç ettiğidir. Eğer çok fazla uygulanırsa bu da olabilir ama doktorlar botoxu kasların hareketlerini kısıtlayan ama tamamen felç etmeyen dozlarda kullanmaya dikkat ederler. Farkında olmadan yaptığımız mimiklerle artık kalıcı hale gelen kırışıklık ve katlantılar düzeltilirken yanlış ve fazla uygulamalar ile kişinin kendini ifade etmesi engellenmelidir. Doğru yapılan yüz botoxunda hasta daha dinlenmiş, genç ve mutlu görünmeli ama deneyimli cerrahlar dışında kimse hastaya botox uygulandığını bilmemelidir.

        BOTOX/DYSPORT ENJEKSİYONU NASIL HAZIRLANIR?

Botox/Dysport üretici tarafından cam şişelerde kristalin toz şeklinde verilir. Uygulayıcı bunu sıvı ile karıştırır. Az sıvı verilirse konsantre olur. Çok verilirse …….. olur. Bu nedenle size yapılan enjeksiyon miktarı değil yapılan enjeksiyonun nasıl hazırlandığını sorgulamanız gerekir. Uygulamanın çok miktarda sıvı enjekte etmesi yeterli oranda botox/dsyport uygulanmış anlamına gelmez.

                                                  MİDE BOTOXU NEDİR?

 Ayakta hastalara uygulanan, endoskopik yöntemle midenin bazı bölümlerine botox / dysport enjeksiyonu uygulanmasıdır. Botox enjeksiyonu mide de uzamış bir doygunluk hissi oluşturur.

Bu etki 6 ay devam eder işlem yaklaşık 15 – 20 dk sürer.

Hastalar işlem sonrası hemen normal hayatlarına dönebilirler.

Normal bir insanda sabah yaptığı kahvaltı sonrası midenin boşalması 3 – 4 saat sürerken mide botoxu olan bir kişide bu süre 9 – 10 saat olmaktadır. Birde hastaya kendisini tok hissetmesini sağlar ve gün içinde alınan yemek miktarını azaltır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)