Şeker (Diyabet) Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Yazar Serkan TüğenGenel Cerrah • 17 Ekim 2019 • Yorumlar:

  • Her ne kadar operasyon laparoskopik(kapalı) bir şekilde yapılsa, her ameliyatta olabilecek riskler şeker ameliyatında da mevcuttur.

  • Operasyon öncesi diğer ameliyatlara göre hastalara daha detaylı tetkikler ve branş konsültasyonları yapılır. Her hasta Göğüs hastalıkları, Kardiyoloji, Psikiyatri, Dahiliye ve Anestezi hekimleri tarafından incelenir. Her hastaya EKG ve solunum fonksiyon testi rutin yapılır. Eğer konsültan doktor şüphe duyarsa ve istekte bulunursa EKO, tomografi gibi ileri tetkiklerde yapılabilir. Operasyon öncesi hazırlıkta, hastanın doktora bahsetmediği veya varlığından haberdar olmadığı yandaş hastalıkları olabilir. Unutmamalıdır ki şeker hastalığı bir multisistem hastalığıdır ve zamanla vücuttaki tüm sistemleri etkiler ve kalıcı hasarlar oluşturur.

  • Eğer hasta tüm bu testlerden ve konsültasyonlardan başarı ile çıkarsa son olarak Anestezi hekiminin onayı alınarak, operasyona alınır.


AMELİYAT SONRASI OLUŞABİLEN KOMPLİKASYONLAR

KANAMA: Her ameliyatta olduğu gibi ameliyat anında fark edilemeyen ve sonradan gelişen kanamalar bu sırada oluşabilir. Ameliyat sonrası hastalara drenler yerleştirildiği için kanamalar erkenden fark edilir ve gerekli önlemler alınır.

AKCİĞER EMBOLİ (Pıhtı): Ameliyat sırasında kan akımının durağanlaşması nedeniyle eğer hastada yatkınlık varsa özellikle bacaklardan akciğer damarlarına pıhtı atımı olur. Eğer bu pıhtı büyük ve ana akciğer damarlarından birini tıkarsa ölümcül olabilir. Bu komplikasyonu yaşamamak için bütün hastalara varis çorabı giydirilerek bacaklarda kanın göllenmesi engellenir. Ayrıca hastalara pnömatik kompresyon cihazı adı verilen bir alet ameliyat öncesinde takılır. Bu cihaz belli aralıklarla hastanın bacaklarını kompres ederek kanın dolaşımını sağlar. Ameliyat sonrası hasta ayağa kalkıp gezinmeye başlamasıyla birlikte (Post. Op  4.saat) bu cihaz çıkartılır. Ayrıca pıhtı oluşmasını engellemek için hastanın yattığı 3-4 gün boyunca ve sonrasında taburcu edilirken 4.gün olmak üzere 1 hafta boyunca düşük molekül ağırlıklı heparin uygulanır.

ANASTOMOZ KAÇAĞI: Bu komplikasyon en çok korkulan komplikasyondur. Eğer geç fark edilirse sonuçları hem hasta için hem doktor için korkunç olabilir. Yeni oluşturulan mide ve barsak birleşkelerinde teknik bir hatadan veya kullanılan malzeme kalitesinden veya hastadaki yetersiz iyileşme durumundan sızıntı olabilir. Bu sızıntı eğer geç fark edilirse karın içine karışan mide ve barsak içerikleri enfeksiyona yol açar ve hastanın genel durumunu bozar.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)