Kaçaklar Olmadan Nasıl Önlenir?

Yazar Serkan TüğenGenel Cerrah • 17 Ekim 2019 • Yorumlar:

  1. Teknik bir hata olmaması için bu konuda deneyimli, uzmanlaşmış, laparoskopik cerrahi tecrübesi olan bir hekime başvurulmalı.

  2. . Doktora mutlaka kullanılan malzemeler mutlaka sorulmalı. Hastadan kaynaklı faktörlere gelince her hastanın yara iyileşmesi birbirinden farklıdır. Ameliyat her ne kadar mükemmel olsa da eğer hasta sigara kullanıyorsa, kortizol içeren ilaçları varsa, çok fazla enfeksiyon geçiriyorsa daha önceki ameliyatlarında da sorun yaşamış ise dikkatli olmak gerekir.

  3. Özellikle sigara ameliyattan önce mutlaka azaltılmalı, hatta mümkünse bırakılmalıdır.

AMELİYAT SONRASI YARA ENFEKSİYONU VE FITIKLAŞMALAR

Ameliyat sonrasında her ne kadar laparoskopik bir cerrahi olmasına ve karın duvarında 4-5 adet 0,5-2 cm’lik kesiler olmasına rağmen eğer hasta taburcu sonrası düzgün ve düzenli pansuman uygulamaz ise, taburcu sonrası verilen antibiyotiklerini kullanmaz ve gerekli hijyen kurallarına uymaz ise yara yeri enfeksiyonu gelişebilir. Gerekli müdahale ile enfeksiyonlar illaki düzeltilir gerekirse tekrar dikiş atılabilir ama iyileşme uzar ve kozmetik sonuçları daha kötü olur. Her ne kadar kesiler çok ufak olsa da ameliyat sonrası ağır kaldıran, sigara içicisi olup çok öksüren hastalarda yara yerleri fıtıklaşabilir. Ufak müdahaleler ile sorun çözülür.

 

                                                           ŞEKER REGULASYONU

 Cerrahi sonrası yeni oluşturulan sindirim sistemi pasajının hormonel etkilerini görmek için bir miktar zaman geçmesi gereklidir. Ameliyat sonrası genelde (%90-100) hastada, kullandığı tüm ağızdan alınan ilaçlar ve insülin dozları bırakılır. Hastaların kaç yıldır şeker hastası olmasına, kullandığı insülin ve ilaç dozlarının fazlalığına, fazla kilosun, ameliyat sonrası düzenli egzersiz yapmasına göre değişkenlik göstermekle birlikte bu süreç kendiliğinden belirlenir. Çok dirençli şeker hastalarında ilaç zamanla bıraktırılır. Uygun hasta seçimi sonrası hastaların hepsi başladıkları yeni ameliyat öncesi dönemden daha az ilaç ve insüline bağımlı hale gelirler.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)