Botox ve Dolgu

Botoks ve dolgu uygulamaları son yıllarda en fazla yapılan estetik uygulamalardır. Her geçen yıl yeni uygulama alanları bulunmakta ve uygulama şekilleri sürekli güncellenmektedir.

Botoks, Clostridium botulinum adlı bakteriden elde edilen bir toksindir. Basitçe kasların çalışmalarını sağlayan iletiyi taşıyan sinir dokuları üzerinde etki ederek kas fonksiyonlarını bloke eder. Özellikle estetik nedenli kullanımında yüz bölgesindeki mimik kaslar hedef alınır. Burada hedef alınan kaslar seçilmiş bazı kaslardır.

Yüz bölgesi kırışıklıklarının nedeni kırışıklık altında bulunan kasın yılların etkisi ile istirahat halinde iken dahi kasılı olmasıdır. Kas üzerindeki deri de (esnekliğini kaybetmesi nedeni ile) kırışarak bu kasılmaya uyum sağlar. Bugün için yüz bölgesinde bulunan ve yaş artışı nedeni ile oluşan kırışıklıkların en etkili cerrahi olmayan tedavisidir.

Botox uygulamaları özellikle alın kırışıklıkları ve göz çevresinde bulunan kaz ayakları denilen kırışıklıkların tedavisinde etkilidir. Diğer yüz bölgelerinde kullanımı kısıtlı olmakla birlikte her geçen gün artmaktadır. Etki süresi değişmekle birlikte 4-6 ay arasındadır. Bu süre sonunda sonuçlardan memnun kalındığı sürece tekrarlanabilir.

  • Dolgu uygulamaları;

Estetik cerrahide dolgu, vücudun hemen her yerinde uygulanan kontür düzeltme uygulamasıdır. En güvenilir uygulamam hastanın kendi dokularının kullanımı olmasına rağmen bazı bölgelerde hasta kendi yağ dokularının sonuçları yüz güldürücü olmayabilmektedir. Örneğin yüz bölgesinde küçük ve yüzeysel dolgunun başarı getireceği alanlarda uygulaması ve iyi sonuç alınması zordur. Bu bölgelerde moleküler hacmi ve ağırlığı daha uygun daha yumuşak organik materyaller tercih edilmektedir. Bu materyallerin başında ''hyaluronik asit'' gelmektedir. Hyaluronik asit normalde vücudumuzda bulunan bir maddedir. Laboratuar ortamında enjekte edilebilir hale getirilerek kullanıma sunulmuştur. Tespit edilmiş herhangi bir zararı yoktur ve geçici bir yöntemdir. Uygulama beğenildiğinde 6-12 ay sonra tekrarlanabilirken, beğenilmediğinde yine aynı süre sonunda eski hale geri dönülebilmektedir.

Özellikle dudak dolgunluğu sağlanmasında ve nasolabial oluklar ile gözyaşı oluklarının tedavisinde oldukça etkilidir. Sayılan bu bölgelerin yanında daha bir çok yüz bölgesinde rahatlıkla kullanılır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Halit Urgan Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)