Botox

Yazar Ayşe Naren ÇelikDermatolog • 8 Ağustos 2018 • Yorumlar:

Aslında botilinum toksin uygulamaları demek daha doğru iken, hem halk arasında hem de genel kabulde BOTOX olarak bilinen Botilinum A eksotoksini, yüzdeki çatık kaş, göz çevresi kırışıklıkları ve alındaki kas hareketlerine bağlı oluşan alın kırışıklıklarının tedavisinde kullanılır.

Botilinum toksini, besin zehirlenmelerinden sorumlu Clostridium Botilinum isimli bakterinin salgıladığı bir zehir olup sinirlerde geçici felç yapan bir protein türüdür. Bu zehir 1980 den beri laboratuar ortamında üretilerek hazırlanmakta ve düşük konsantrasyonda değişik hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. İlk kullanıldığı alanlar şaşılık, felçli hastalarda görülen kas sertleşmelerinin tedavisi, ağrı tedavisidir.

1995 ten itibaren Amerika gıda ve ilaç ajansı tarafından yüzdeki mimik kırışıklıkların oluşumunun engellenmesi ve tedavisinde kullanımı onaylanmıştır. Bunun yanında son 5 yıldır aşırı terleme tedavisinde kullanımı yaygınlaşmıştır.

Botilinum A eksotoksin’in en önemli özelliği cerrahi uygulamaya gerek kalmadan yüz ve boyun bölgesindeki kırışıklıkları 4-6 ay süreyle yok etmesidir. Küçük bir iğne ile bölgeye ilaç verilmesinden 3-7 gün sonra verilen bölgelerdeki kırışıklık oluşturan kas hareketleri durur ve böylece bu bölgelerdeki kırışıklıklar kaybolur. Hastaya zararlı bir etkisi yoktur. Botox uygulanan kasların yüzde herhangi bir görevi yoktur.

Bu nedenle kasların deformasyona uğraması söz konusu değildir. 6. ayın sonunda hasta tekrar kas hareketlerini kazanır. İğne tedavisi tekrarlanarak yüzdeki kırışıklıklar tekrar giderilir, hasta arzu ettiği sürece bu tedaviye devam eder. Uygulamayı bırakırsa sadece eski haline döner. Tekrarlayan uygulamaların hastada zararlı bir etkisi oluşmaz. Botox uygulamaları Avrupa ve Amerika’da kullanım kolaylığı ve hastanın iş ve sosyal aktivasyonlarını engellemediği için son yıllarda popüler hale gelmiştir ve kırışıklıkların düzeltilmesi amacıyla sıkça kullanılmaktadır.

Botox, aşırı terleme tedavisinde de kullanılır. El, ayak ve kol altı gibi aşırı terleme alanlarına uygulanır. Botox ile 6-8 ay süren terleme kontrolü sağlanır. Botox uygulaması öncesi aşırı terleme alanları iyot-nişasta metodu ile belirlenir ve işaretlenir. Krem anestezi uygulaması ile hastanın ağrısız ve konforlu bir uygulama geçirmesi sağlanır.

Bazı kişiler kaşların çok kalkacağından ya da maske yüz oluşacağından endişe eder. Kaşlarınızın özellikle çok kalkmasını talep etmediyseniz ifadenizde fark edilen bir değişiklik olmayacaktır. Arkadaşlarınız dinlenmiş, aydınlık ve genç göründüğünüzü söyleyecek ama bunun nedenini anlayamayacaklardır.

En sık kullanıldığı alanlar:Yatay alın çizgilerinin ve kaşlar arasındaki çizgilerin yok edilmesi, kaş uçlarının kaldırılması, göz çevresinde “ kaz ayakları “ adı verilen kırışıklıkların yok edilmesi, ağız kenarı çizgilerinin yok edilmesi, boyun kırışıklıklarının yok edilmesi, el, ayak ve koltuk altı terlemelerinin önlenmesidir.

Yüzüne botox uygulanan hasta, tedaviden sonra 3-4 saat boyunca sırt üstü yatmamalıdır. Bunun amacı, toksinin çevre dokulara yayılmasını önlemektir. Uygulama süresi 10-15 dakikadır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)