Boyun Ağrıları

Yazar Ahmet BoyacıFizik Tedavi Uzmanı • 23 Kasım 2021 • Yorumlar:

Boyun ağrısı nedenleri:

Boyun yaralanmaları

Boyunda kas, tendon ve ligament gibi yumuşak dokuların zedelenmesine bağlı olarak ağrı gelişebilir. Bu zedelenme en sık motorlu taşıt kazaları sonrası olur. Yaralanma boyunun önce öne ve ardından geriye doğru ani hareketi ile olur. Boyundan sırta yayılan ağrı ön plandadır. Muayenede boyun hareketleri ile ortaya çıkan ağrı ve tutukluk, başta ağırlık hissi, boyunun sabit pozisyonlarında ağrı varlığı dikkat çekicidir. Genellikle semptomlar 4-6 haftada düzelir. Yaralanma sonrası ilk 24-72 saat istirahat ve boyunluk önerilir. Erken dönemde ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar kısa süreli olarak önerilebilir. Fizik tedavi modaliteleri, masaj, mobilizasyon, germe ve egzersizler tedavide önemlidir.

Boyun fıtığı

Boyun fıtığı, disk çevresindeki sert dokunun yırtılmasıyla disk içeresindeki dokunun dışarıya fıtıklaşmadır. Bu durum yapısal ya da travmatik bir olaya bağlı olabilir ya da yaşla oluşan disk dejenerasyonundan kaynaklanabilir. Boyun ağrısı, hareket kısıtlılığı, kollarda uyuşma, güçsüzlük, baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması görülebilir. İlaç tedavisi olarak antienflematuar ve kas gevşetici ilaçlar kullanılabilir. Fizik tedavi ve egzersiz programı tedavinin önemli bir parçasıdır.

Boyun kireçlenmesi

Boyun kireçlenmesi, disk ve eklemlerdeki dejeneratif sürece bağlı aşınma ve kemik çıkıntılarının oluşmasına bağlı yapısal bozukluk olarak tanımlanır. Yaşlanmayla birlikte en sık boyun ağrısı nedenidir.

Boyunda kanal darlığı

Boyun kireçlenmesi veya fıtıklara bağlı olarak omurilik kanalının daralması olarak ifade edilebilir. Kanal daralmasının olduğu bölgede fıtıklaşan disk veya kireçlenmeye bağlı oluşan kemik çıkıntıları direk omuriliğe basarak ayaklarda uyuşma, güçsüzlük, idrar –gaita inkontinansına neden olabilir. Bu durum miyelopati olarak adlandırılır. Kanal darlığının en ağır komplikasyonudur. Cerrahi tedavi gerekebilir. 

Myofasiyal ağrı (kulunç)

Boyun ağrısının en sık nedenidir. Bölgesel ağrı ve basmakla yansıyan ağrıya neden olan kaslardaki gergin bantlar ve tetik noktalar bu hastalığın karakteristik özelliğidir.

Bu hastalıklardan başka enfeksiyonlar, iltihabi romatizmal hastalıklar, tümörler boyun ağrısına neden olabilir. Bu durumlarda ileri tetkik ve tedavi gereklidir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ahmet Boyacı Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)