Yüz Felci

Yazar Ahmet BoyacıFizik Tedavi Uzmanı • 23 Kasım 2021 • Yorumlar:

Yüz felci, yüze gelen 7. kafa sinirine ait liflerin yaralanması sonucu yüzün mimik kaslarındaki hareket kaybı olarak tanımlanır. Her yaşta görülebilir. Kış aylarında daha fazla görülmektedir.

Yüz felci periferik ve santral olmak üzere iki gruba ayrılır. Santral yüz felcinde yüzün bir yarısının alt kısmında kuvvet azlığı, ağızın diğer tarafa kayması ve hemen her zaman aynı tarafta kol ve bacakta kuvvetsizlik ile birlikte görülür.

Periferik yüz felcinde ise yüzün bir yarısının tamamında kuvvet azlığı vardır. Alın çizgileri silinmiştir, göz kapağı kapatılamaz, ağız sağlam tarafa doğru kaymıştır, kaş yukarı kaldırılamaz.

Bell paralizisi ( Sebebi bilinmeyen yüz felci)

Ani başlangıçlı, yüzün tek taraflı kısmi veya tam felcidir. En sık 15-40 yaşları arasında görülür. Tanı koyabilmek için yüz felcine neden olabilecek diğer travma, enfeksiyon, kanser ve metabolik hastalıkların dışlanması gerekir. Hastada yüzde ağrı ve uyuşma, baş ağrısı ve baş dönmesi, kulak ağrısı, kulak çınlaması, sese karşı hassasiyet, konuşma zorluğu, yeme içmede zorluk, tat bozuklukları, mimiklerde azalma şikayetleri görülebilir. Felç geliştikten sonra daha fazla kötüleşme göstermez. Felç 1-2 hafta sonra gittikçe kötüleşiyorsa başka bir neden araştırılmalıdır.

Tedavi

Göz koruma: Felçli hastaların göz kapağını kapatmada zayıflık ve gözyaşı salgısının azalması sebebiyle gözde kuruluk gözlenir. Gün içinde suni gözyaşı damlaları, steril göz kapama yapılması gözde zararların önlenmesi için gereklidir.

Psikoterapi: Akut gelişen bir durum olması nedeniyle Bell paralizili hastaların çoğunda endişe ve karamsarlık ortaya çıkar. Tedaviyi üstlenen hekim hastanın fiziksel ve kozmetik problemlerinin yanı sıra, hastalığın emosyonel ve psikolojik boyutlarına yönelik olarak da sorumlu olmalıdır.

Fizik Tedavi

Masaj: Diğer tedaviler ile kombine olarak uygulanır; mimik kaslarda kan akımını artırmanın yanı sıra kas tonusunun korunması açısından da yararlıdır.

Egzersiz: Hasta tarafından aktif olarak egzersiz yapılması da tonusun korunması açısından fayda sağlar. Ayna karşısında günde iki kez yukarıdan aşağıya doğru kaşları kaldırma, gözleri yumma, burnu kırıştırma, ıslık çalma, yanakları şişirme ve sırıtma tarzında kas egzersizleri yapmalıdır.

Termal tedavi: Damarlarda gevşeme sağlayarak sinirin kanlanması artırılır. Böylece dokunun oksijen ihtiyacı giderilir. Paralitik yüz üzerine bölgesel ısı uygulanması diğer tedavilere hazırlamak amaçlı kullanılır.

Elektroterapi: Komplet paralizide aktif egzersiz yapılamamaktadır. Elektrik stimülasyonu ile kas kitlesinin korunması amaçlanır.

İlaç Tedavileri

Steroidler (kortizon): Sinir onarımında artış ve motor fonksiyonda iyileşme sağlar.

Antiviraller: Viral enfeksiyona bağlı gelişen yüz felcinde etkinliği vardır.

Vitaminler: Sinir iyileşmesine yardımcı olmak amacıyla özellikle B grubu vitaminleri olmak üzere çeşitli vitaminler kullanılır.

Antienflamatuar ilaçlar: Ödem giderici etkileri nedeniyle tedavide steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar da sıkıkla kullanılırlar; ancak steroid tedavisi uygulanan hastalarda ayrıca kullanılmalarına gerek yoktur.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ahmet Boyacı Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)