Boyun Ağrınız Olmaması İçin Nelere Dikkat Edilmeli?

Yazar Canberk GülFizik Tedavi Uzmanı • 22 Mayıs 2020 • Yorumlar:

Merhaba değerli hastalarım;

Bugün sizlere toplumda çok sık görülen boyun problemleriyle ilgili işinize yarayacağını düşündüğüm bazı bilgiler vermek istiyorum.

Yapılan araştırmalara göre %85’imiz mutlaka hayatında bir defa da olsa boyun problemi yaşayacak. Peki neden bu kadar sık görülüyor boyun problemleri acaba ?

Boyun bölgesinin yerleşim yeri düşünülecek olursa, üst kısmında kranium yani baş bölgemiz bulunuyor. Başımızı çeşitli yönlerde hareket ettirmek için bazı kaslara ihtiyacımız var ve de bu kaslar da boyun bölgesinde bulunmakta. Bir gün içerisinde başımızı  ne kadar hareket ettirdiğimizi düşünecek olursak boyun ağrılarının en önemli nedenlerinden birisi boyun kaslarımızı çok fazla kullanmamız aslında. 

 

Boyun ağrılarının bu kadar sık görülmesinin diğer bir önemli nedeni de boyun kaslarımızın oldukça yüzeyelde bulunması. Bu durumu daha iyi açıklamak gerekirse biz başımızı sağa sola ya da diğer yönlerde her hareket ettirdiğimizde boyun kaslarına vektörel bir yük biniyor. Boyun kaslarımız da diğer kas gruplarına göre daha yüzeyde bulunduğundan dolayı bu vektörel kuvvetlerden diğer vücut bölgelerimize göre çok daha fazla etkileniyor. Boyun tutulmasının bel tutulmasından çok daha fazla görülmesinin nedeni de bu durumdur aslında.

 

Genel olarak ağrı nedenlerini açıklarken biz hekimler, ağrı nedenlerini ikiye kategorize ederiz genelde. Bunlardan birisi değiştirilebilir risk faktörleri; diğeri ise değiştirilemez risk faktörleridir.

Yukarıda özetlemeye çalıştığım iki nedeni düşünecek olursak bunları değiştirmemiz pek mümkün görünmemekte. Gelin şimdi değiştirebileceğimiz ; yani bize bağlı olup dikkat etmemiz halinde boyun ağrısı yaşama ihtimalimizin oldukça düşük olacağı nedenlerden bahsedelim.

 

Sadece boyun ağrısı değil, tüm ağrılarımızın birkaç ana nedeni var bence kabaca. İşin güzel tarafı bu nedenlerin oluşmasını engellemek tamamen bizim elimizde . Yani eğer biz bu durumların olmaması için özen gösterirsek ağrı yaşama ihtimalimiz oldukça düşük olacak.

Bu nedenler;

-SOĞUK

-ANİ VE TERS HAREKETLERDE BULUNMAK

-STRES

 

Bahsettiğim bu nedenlerle ilgili siz hastalarıma daha fazla bilgi vermek istiyorum.

 

Soğuk ve stresin ağrı şikayetine neden olma mekanizması oldukça benzer aslında. İkisi de kasların vazokonstriksüyonu yani kasılmasına yol açıyor. Daha sade bir dille anlatacak olursak kaslarımızı su gibi düşünün. Soğuk ve stresle bu su, buza dönüşüyor. Bu da boyun kaslarımızın normal pozisyonunun bozulup kısalmasına neden oluyor. Boyun kaslarındaki bu kısalma da bizim normalde olması gereken boyun kavisimizin ( servikal lordoz ) daha düz olmasına yol açıyor. Biz hekimlerden çok sık duyduğunuz BOYUN DÜZLEŞMESİ dediğimiz durum da tam olarak bu aslında.

 

Ayrıca stres genel olarak tüm vücutta gerginliğe yani kendimizi daha çok kasmamıza yol açıyor. Bu durumun nedeni stres durumunda adrenalin gibi bazı hormonların fazla salgılanması. Stres anında salgılanan bu hormonlar sadece ağrıya değil, daha birçok hastalığa yol açıyor.

 

Ani ve ters hareketlerde bulunmak da boyun kaslarımıza normalden çok daha fazla yük binmesine ve gerilmesine neden olarak boyun ağrısına neden oluyor.

 

Özetle siz hastalarım için bu yazıda vermek istediğim konuları özetlemeye çalışayım.

 

BOYUN AĞRINIZIN OLMAMASI İÇİN DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER:

1-BOYUN BÖLGENİZİ OLABİLDİĞİNCE SICAK TUTMAYA ÇALIŞIN.

2-MUTLAKA SOĞUKTAN KAÇININ.

3-ANİ VE TERS HAREKETLERDEN KAÇINMAYA ÖZEN GÖSTERİN

4-HAYATINIZDAKİ STRES FAKTÖRLERİNİ AZALTMAYA GAYRET GÖSTERİN.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Canberk Gül Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)