Boyun Ağrısı ve Boyun Fıtığı

Yazar Ali İhsan IşıkBeyin Ve Sinir Cerrahı • 29 Ocak 2020 • Yorumlar:

Boyun genellikle ihmal edilen bölgelerin başında gelir. Gerçekte boyun bir çok organ için bağlantı noktasıdır. Baş, omuzlar, kollar için bir kavşak görevi görür. Boyun başın vücudun diğer kısımları ile bağlantısını sağlar.

Omurilik, sinirler ve kan damarlarını taşır. Bunun ötesinde boyun baş için bir destek işlevi görür.

Büyük hareket kabiliyeti olması aynı zamanda darbelere ve zedelenmelere karşı açık olmasına yol açar. Bu yüzden ağrı nedeni olarak omurga içerisinde belden sonra ikinci sırayı alır.

Bir çok omuz, kol ve baş ağrısının altında boyundaki kas ve diğer yapılardaki bozukluklar yatar. Bu yüzden boyun bölgesine gereken önemin vermek gerekir.

 

Boyun, omurganın herhangi bir yerinden çok daha fazla hareket eder. Daima başı dik utan ve sayısız kombinasyonlarla üç temel yolda hareket ettirilebilen güçlü ve eğilebilir bir kas ve bağlar sistemidir.

 

Her bel ağrısının bel fıtığı olmaması gibi her boyun ağrısı da boyun fıtığı olduğunuz anlamına gelmez.

 

İki çeşit boyun ağrısı vardır;

 

Mekanik Boyun Ağrısı

En sık görülen boyun ağrısı tipidir. Genellikle boynu etkileyen küçük travmalar ya da boyun kaslarını ve bağ dokusunu etkileyen küçük zedelenmeler nedeniyle olur. Kötü oturuş, duruş ve yatış şekilleri en önemli nedenidir. Özellikle gün boyu masa başında öne eğik pozisyonda çalışan kişilerde sıkça rastlanır. Özellikle başa, sırta ve omuzlara yayılan bir ağrıdır. Boyunda hareket kısıtlılığı da olabilir. Tedavide genellikle istirahat ve ilaç kullanımı ile birkaç gün içinde düzelir.

 

Omurga Hastalıklarına Bağlı Boyun Ağrısı

Omurga hastalıklarına bağlı boyun ağrılarının en sık görüleni boyun fıtıklarıdır. Boyun bölgesinde bulunan kıkırdak yastıkçıkların aşırı zorlanması sonucu kendisini saran sert tabakayı yırtarak sinirlere baskı yapması durumuna boyun fıtığı denir. 

 

Boyun Fıtığı

 

Boyun bölgesi 7 adet omur kemiğinden oluşur. Omurların arasında disk diye tabir ettiğimiz kıkırdaklar mevcuttur. Kıkırdaklar içleri yumuşak, dışları daha sert bir yapıdadır. İç kısımda bulunan yumuşak dokular daha sert olan bölümün dışına çıkması durumunda çevreden geçen sinirleri sıkıştırır ve böylece boyun fıtığı dediğimiz sorun ortaya çıkar.

 

Boynun yanlış pozisyonda uzun süre durmasını boyun fıtığı oluşumunun en önemli nedenleri arasında söyleyebiliriz. Uzun süre bilgisayar ekranının karşısında vakit geçiren bir kişi her zaman risk altındadır. Buna dayanarak şunu da ekleyebiliriz ki; bilgisayar kullanımının artmasıyla birlikte boyun fıtığı görülme oranı da aynı paralellikte artış göstermiştir. Meslekleri bu olan kişilerin bilgisayar kullanırken dikkat edilmesi gerekenler yazısını dikkatlice okumalarını tavsiye ediyoruz.

 

Bel fıtığı gibi boyun fıtığı oluşumunun da birçok nedeni yaşam şartlarıyla alakalıdır. Boynun uzun süre kötü pozisyonda tutulmasının yanı sıra ağır yüke maruz bırakmak ve ters hareket yapmak da en önemli nedenleri arasında sayılabilir. Tüm bu önemli diye belirttiğimiz sebepler yaşam şartlarına bağlı kişisel faktörlere dayalıdır; önlemek kişinin elindedir.

 

Boyun fıtığı tedavisi fıtığın derecesine ve hastanın şikayetlerine göre şekillendirilir. Eğer ileri derecede bir fıtık söz konusuysa, hastanın özellikle kolunda şiddetli ağrılar ve uyuşmalar oluyorsa, yaşanan güç kaybı ve ağrılar uyutmayacak düzeye ulaşmışsa tek tedavi boyun fıtığı ameliyatı olmalıdır. Eğer fıtığın derecesi hafifse ve şikayetler hayat şartlarını çok etkilemiyorsa ameliyatsız yöntemle ile tedavi etmek mümkündür.


 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)