Boyun Ağrısının Sebepleri Nelerdir ve Boyun Ağrısından Nasıl Korunabiliriz?

Yazar Ali Genç • 5 Haziran 2023 • Yorumlar:

Boyun ağrısı birçok farklı nedenle ortaya çıkabilir; Kas gerilmesi ve kas zorlanması en sık sebeptir:

Uzun süreli yanlış duruş, tekrarlayan hareketler veya aşırı egzersiz boyun kaslarında gerilme veya zorlanmaya neden olabilir. Bu tür hastalar soğuk, sıcak uygulamalarıyla veya boyunluk kullanarak ağrılarını hafifletebilirler. Benzer şekilde, kaza, düşme veya spor aktiviteleri sırasında boyuna gelen darbeler sonucu kas gerilmesi ve zorlanmasına bağlı boyun ağrısı oluşabilir. Bu tür ağrılar genelde bir iki hafta içinde iyileşir. Ama hastalar ağrılı dönemlerinde boyunluk kullanarak boyun ağrısından kendini koruyabilir.

Boyun fıtıkları: Boyun omurlarındaki disklerin omurga kanalı içne taşması ile diskin kendisinden veya sinir sıkışmasından kaynaklanan boyun ağrısı ortaya çıkabilir. Bu hastalar ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçları kullanarak, boyunluk kullanarak veya fizik tedaviyle ağrılarını hafifletebilir.

Boyun eklemlerinin kireçlenmesi (osteoartriti): Yaşlanma ve aşırı kullanım sonucu boyun omurlarında kıkırdak dokunun aşınmasıyla eklem yüzeylerinde osteoartrit gelişebilir. Bu durum da boyun ağrısına neden olabilir. Bu tür ağrıları boyun ve omurga egzersizleri azaltır ve uzun süreçte hastaları boyun ağrısından korur.

Boyun kaslarının zayıflığı veya dengesizliği: Zayıf veya dengesiz boyun kasları, boyun bölgesinde ağrıya yol açabilir. Böyle durumlarda hastalar boyun ve omurga egzersizleriyle ağrılardan kendilerini koruyabilirler. Uzun süren kas zayıflığı ve dengesizliği boyun omurgasında düzleşmeye sebep olur. Boyun düzleşmesi boyun ağrısına ve boyun fıtıklarına sebep olabilir.

Stres ve gerginlik: Stres, boyun kaslarını sıkıştırma veya kas gerginliği yaratma eğiliminde olabilir, bu da boyun ağrısına yol açabilir. Günlük yaşamda stresin en sık sebep olduğu ağrı boyun ağrısıdır. Boyun omurgamızı çevreleyen boyun kasları özel yapısı olan kaslardır. baş ve boyun bölgesi refleks davranışlarmızı oluşturan, yüz ifadesine ve vücut dilimize katılan hassas ve narin kas lifleri bulundururken kafatasımızı uzun süreler taşıyan güçlü lifleride içeren özel bir kas grubudur. Bu sebeple stres durumları doğrudan bu kaslara yansır ve ağrıya sebep olabilir. Stresli zaman ve ortamlarda uzun süreli çalışma gerektiği zaman sık aralar vermek boyun ağrısından koruyacaktır.

Klimalı ortamlarda çalışmak yazın boyun ağrısının en sık sebebidir. Çalışma ortamında mümkünse klima kullanmamak veya klimanın hava akımına doğrudan maruz kalmamak boyun ağrısından koruyacaktır. Günümüzda mobil bilgisayar ve telefonların artmasıyla birçok iş alanında küçük ekranlara yoğunlaşarak iş üretmek zoruna kalıyoruz. ekran boyutu ne kadar küçükse omurga ağrsının o oranda fazla olacağını akılda tutmak, masa başında çalışırken ergonomik koşullar oluşturmak ve cep telefonlarını uzun süreli boynumuzu eğilerek kullanmamak gerekir. zorunlu koşullarda sık sık aralar vermek gerektiğini hastaların aklında tutması gerekir. Eğer sürekli veya şiddetli bir boyun ağrınız varsa, uzman bir sağlık uzmanıyla görüşmek önemlidir. Bu şekilde doğru teşhis konulabilir ve uygun tedavi planı belirlenebilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ali Genç Beyin Ve Sinir Cerrahisi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)