Boyun Düzleşmesi

Yazar Şeyma Ceren GencerFizyoterapist • 3 Haziran 2019 • Yorumlar:

Hadi gelin, teknolojinin devamlı gelişmekte olduğu çağımızda sürekli masa başında ve bilgisayar karşısında çalışmak zorunda olan kişilerde ve cep telefonu kullanıriken boynunu aşağıya eğen genç bireylerde son dönemde artmış olan boyun düzleşmesi konusuna biraz değinelim.

Modern hayatın koşturmacası, iş yükünün fazlalığı bazen de kalıtsal durumlardan kaynaklanan sağlık problemi olan boyun düzleşmesi, boyun hareketlerinin kısıtlanması ile baş gösterebilmektedir.

Omurgamızın normal sahip olduğu eğrilikler vardır. Boyun ve bel hafif c şeklinde, sırt ise aksi yöne c şeklindedir.

Boyunda en sık rastlanılan problem bu bölgedeki kasların aşırı gerilmesi ve boyun arkasındaki kasların zayıflaması ile oluşan aks düzleşmesidir. Normalde “C” harfi şeklinde olan boyun düz bir çizgi şeklini alır ve hatta bazen ters açılanma dediğimiz tam aksine doğru eğrilir.


Boyun düzleşince beyne giden damarlardan ikisi (vertebral arterler) gerilir ve beyne yeterince kan gidemez, kişide baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, unutkanlık, tedavi edilmezse daha ileri safhalarda dengesizlik, konsantrasyon bozukluğu, isteksizlik oluşur. Boyun hareketlerinin kısıtlanması, bazı kasların spazma uğraması ve gerginleşmesi ; boyun sırt ve omuz ağrısına sebep olabilmekte.

Bu durumda fizik muayene ve MR görüntüleme yönteminden faydalanarak Hekim tarafından teşhisi konulur. Daha sonra fizik tedavi süreci başlar. Fizyoterapistler, hastayı fizik muayene yaptıktan sonra kişiye özel tedavi programını belirler ve uygular.

Boyun düzleşmesi durumunda; Manuel terapi, Graston, Trigger Point, kuru iğneleme gibi tekniklerden ve çeşitli egzersiz yöntemlerinden faydalanılabilir.

Stres ve üzüntülerden kaçmaya çalışmalıyız. Mutlu olacağımız işleri seçmeli ve bizi mutsuz eden şeyler uzak kalmalıyız. Ağır kaldırmak, tek kolla yük taşımak, yukarıya uzanmak, uzun süre hareketsiz kalmak, ıslak saçla dışarı çıkmak, vantilatör, klima karşısında durmak çok sakıncalıdır.

Kaliteli hayat süreceğimiz nice senelere…

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)

Yazar

Şeyma Ceren Gencer

Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Fzt.

Randevu al