Boyun Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Yazar Ali Genç • 5 Haziran 2023 • Yorumlar:

Ağrı kesici ve fizik tedavi gibi konservatif tedavilerden fayda görmeyen hastalarda cerrahi gerekebilir. Ameliyatın amacı, diskin sinire baskı yapan kısmının çıkarılmasıdır. Bu, diskektomi adı verilen bir prosedürle yapılır ve genelde mikroskop eşliğinde yapılan hassas bir ameliyattır (mikrodiskektomi).

Fıtığa, boynun önünden veya arkasından yapılan bir deri kesisinden girilir. Önden (anterior yaklaşım) veya arkadan (posterior yaklaşım) ameliyat kararı, disk herniasyonunun yeri, cerrahın deneyimi ve hastanın tercihi gibi birçok faktörden etkilenir. Bu yöntem füzyon veya protez uygulamalarıyla beraber gerçekleştirir. Halk arasında kapalı ameliyat olarak da bilinir.

Mikrodiskektomi: Bu yöntemde, cerrah 2cm’lik küçük bir kesiyle ciltten derine ilerlenir ve omurgaya ulaşılarak fıtıklaşmış disk mikroskop altında tamamen çıkarılır. Bu, sinir köklerine ve omuriliğe uygulanan baskıyı hafifletmek ve semptomları hafifletmek için kullanılır. Mikrodiskektomi, minimal invaziv bir yöntemdir ve bazı hastalarda uzun vadede ameliyat izi tamamen kaybolur.

Anterior servikal diskektomi ve füzyon (ACDF): Bu yöntemde minimal invazif bir yöntemdir. Cerrah yine boyun ön tarafından küçük bir kesi yapar ve fıtıklaşmış diski çıkarır. Ardından, disk alanını desteklemek için iki omurun arasına greft (genellikle kemik veya sentetik malzemeden yapılmış) yerleştirilir. Modern greftler kendiliğinden alt ve üst omurlara kaynama özelliği taşır ve eskisi gibi omurgaya takılan plaklar, vidalar veya kafeslerle desteklenmesine gerek yoktur. Her iki yaklaşımda da diskin sinire baskı yapan kısmı çıkarılır ve genellikle iyi sonuçlar alınır. Önden yaklaşımda, genellikle bir füzyon gerektirecek olan fıtıklaşmış diske ulaşmak için diskin çoğunun çıkarılması gerekecektir. Füzyon cerrahisinin en büyük dezavantajı füzyon bölgesindeki hareketin ortadan kalkmasıdır. Tek seviyede diskektomi boyun hareketliliği açısından önemli bir dezavantaj oluşturmaz. Bunun nedeni, bu segmentin kayıp hareketliliğinin diğer bozulmamış seviyeler tarafından telafi edilmesi ve tolere edilmesidir. Ancak üst ve alt segmentlere uygulanan artan hareket ve iş yükü bu bölgelerde aşınma, boyun fıtığı ve ağrılara neden olacaktır. Günümüzde gelişen teknoloji sayesinde füzyon yerine disk çıkarılması ile oluşan boşluğa hareketli protezler konulabilmektedir.

Servikal protezler; Omurganın her yönde ameliyat öncesi esnekliğini devam ettirmesine izin verir. Protezler her hasta için uygun değildir. İdeal adaylar nispeten daha genç, faset eklemleri dejenere olmamış ve disk yükseklikleri korunmuş hastalardır. Protezlerin hastaya uygun olup olmadığına her hasta başlı başına bir vaka olarak değerlendirilerek karar verilir.

Posterior servikal foraminotomi: Bu yöntemde, cerrah boyun arka tarafından bir kesi yapar ve fıtıklaşmış diskin olduğu bölgedeki kemik ve doku kaldırılır. Bu, sinir köklerine uygulanan baskıyı hafifletir ve semptomları azaltır. Bu yöntemde fıtıklaşmış disk tamamen çıkarılamadığı için başarı şansı ön yaklaşıma göre daha düşüktür ve tekrar riski daha fazladır. Bu üç yöntem en yaygın olarak kullanılan bazı boyun fıtığı ameliyat yöntemleridir. Ameliyat yöntemini belirlemek için, uzman tarafından hastanın durumu ve semptomları değerlendirilmelidir. Cerrahi yöntem seçilirken hastada kaç adet diskin fıtıklaştığı ve şikayet oluşturduğu, fıtıklaşan diskin içinde kemikleşme olup olmadığı, omurga kireçlenmesine bağlı omurga kanalında darlık olup olmadığı, omurilik ezilmesi (myelomalazi) olup olmadığı muhakkak değerlendirilmelidir.

Ameliyat Sonrası Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Çoğu hasta ameliyattan sonra aynı gün boyunluk ile yürütülür ve bir süre sonra, bazen 24 saatten daha kısa bir süre sonra eve gidebilir. Ameliyattan sonra normal günlük aktivitelerinize (tuvalet, giyinme, yemek yapma, merdiven inip çıkma gibi) bir iki gün içinde dönebilirsiniz. İlk beş gün evin dışına çıkılması istenmez ama evde hareketli olunması gerekir. 5 gün sonra kontrol muayenesi vardır ve yarada bir sorun olmaz ise duş ve banyo serbest bırakılır. 5. günden sonra hasta ev dışına çıkabilir. İlk on gün boyunluk kullanılması istenir. Kısa mesafelerde araba kullanabilir ve uçuş yapabilir. Masa başı işlere 10 gün sonra hasta isterse dönebilir. Yorucu işler için hastanın biraz daha geç işe dönmesi istenir. Ameliyattan önce ciddi güç kaybı olan hastalar günlük yaşam aktivitelerine tam olarak dönebilmek için kapsamlı bir postoperatif rehabilitasyon ve fizik tedavi programına ihtiyaç duyabilir. şarttır. Bazı omurga egzersizleri iyileşmeyi hızlandırabilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ali Genç Beyin Ve Sinir Cerrahisi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)