Boyun Fıtığı Baş Ağrısı Yapar mı?

Yazar Canberk GülFizik Tedavi Uzmanı • 22 Mayıs 2020 • Yorumlar:

“Boyun fıtığı baş ağrısı yapar mı?”, “Boyun fıtığı belirtileri nelerdir?”, “Boyun kaynaklı baş ağrısı ne demek?” gibi sağlığımızı yakından ilgilendiren soruların yanıtlarını yazımda bulabilirsiniz.

Son yıllarda boyun fıtığı şikayeti yaşayan kişilerin sayısı çok hızlı bir şekilde artıyor. Tanı ve teşhis yöntemlerinin ilerlemesinin de modern yaşamın yansımalarının da boyun fıtığı görülme sıklığı istatistiklerine yansıdığı kabul ediliyor. Görülme sıklığı çok fazla olmasına rağmen maalesef toplumumuzda boyun fıtığı hakkında belirgin bir farkındalık oluşmuş değil. Boyun ağrıları ve boyun kaynaklı baş ağrıları ne yazık ki önemsenmemeye devam ediliyor. Halbuki boyun fıtığı gibi semptomları tüm bedeni etkileyen bir omurga bozukluğunun oldukça ciddiye alınması gerekiyor.

Değerli okurlarım konumuz oldukça hassas ve yaşam kalitenizi doğrudan etkiliyor. Bu nedenle “boyun fıtığı nedir?” ve “boyun fıtığı belirtileri nelerdir?” gibi çok önemli soruları sizler için yanıtlamak istiyorum. 


 

Boyun Fıtığı Nedir?

 

Omurgamız “omur” adı verilen kemiklerden oluşan ve dik durmamızı sağlayan bir yapıdır. Omuriliğimizi korumakla da görevli olan omurgamızı oluşturan her bir omur arasında “disk” adı verilen süngerimsi yastıklar bulunur. Disklerimiz; biz hareket ederken, atlarken, zıplarken ya da koşarken araçlardaki amortisörler misali vücudumuzun yıpranmasını engellerler. 

 

Boyun bölgemizde de “servikal omurlar” adı verilen 7 adet omur bulunur. Bu bölgede kollarımıza, ellerimize ve vücudumuzun üst kısmına bağlanan sinirler yer alır. Bölgedeki diskler omurların birbirine temasını engelleyerek hem sinirleri hem de omurga anatomimizi korurlar. 

 

Ancak ilerleyen yaşa bağlı olarak, genetik faktörlerin etkisiyle, ani ve ters hareketler yapıldığında ya da postür bozuklukları nedeniyle zaman içerisinde boyun omurları arasındaki disklerin yapısı bozulabilir. Dışı lifli kıkırdaktan oluşan ve içerisinde jel benzeri madde bulunan diskler yapılarını ve fonksiyonlarını yitirebilir. İşte bu durum “boyun fıtığı” olarak adlandırılır. 



 

Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

 

Boyun fıtığı belirtileri arasında en sık görülen, boyun ağrısı semptomudur. Ancak boyun ağrısı boyun fıtığının neden olduğu tek sorun değildir. Disklerin yapısı sinirlere baskı yapacak şekilde değiştiyse;

 

  • Parmaklarda, omuzda ve/veya kolda uyuşma ve karıncalanma oluşumu

  • Elde veya kolda zayıflık 

  • Enseye vuran ağrı

  • Boyun hareketlerinde kısıtlanma

  • Konsantrasyon bozukluğu

  • Baş dönmesi

  • Geceleri şiddetlenen ağrı gibi semptomlar ortaya çıkabilir. 

 

Değerli hastalarım gördüğünüz gibi boyun fıtığı birçok farklı belirtiye neden olabilir. Boyun fıtığı genel olarak sanıldığının aksine yalnızca boyun bölgesinde ağrı yaratan veya kollarda ya da ellerde uyuşmalara neden olan bir sağlık sorunu değildir. Şimdi yazımızın ana konusuna geçebiliriz.



 

Boyun Fıtığı Ağrısı Başa Vurur mu?

 

“Boyun fıtığı baş ağrısı yapar mı?” sorusuna maalesef “evet” yanıtını verebiliriz. Boyun fıtığı olan hastalar çoğunlukla ense kökünden başlayan, şakaklara ve göz çevresine dek yayılabilen baş ağrıları çekebilirler. Hatta hastaların yaşadıkları bu baş ağrılarının migren ağrıları ile ya da gerilim tipi baş ağrıları ile karıştırılması mümkündür. 

 

Boyun fıtığı olan hastalar fıtığın konumuna göre, omuriliğe ya da omurilikten çıkan sinirlere baskı yapıp yapmadığına ve sinire baskı oluyorsa sinirlerin uyardığı bölgeye göre çeşitli belirtilerle yüzleşebilirler. Bu belirtilerden en rahatsız edici olanlarından biri de şüphesiz şiddetli baş ağrılarıdır. 

 

Baş ağrısı yaşayan kişilerin uzmanlara görünmesinde fayda vardır. Baş ağrısı nedenlerinin, sıklığının, şiddetinin ve etki alanının değerlendirilmesi gerekecektir. Bu noktada hastaların kapsamlı bir şekilde değerlendirilmeleri, fiziksel muayenelerinin yapılması ve ek tetkiklere başvurularak görüntüleme yöntemlerinin devreye sokulması ihmal edilmemelidir.

 

Değerli hastaların baş ağrısı sorunu yaşıyorsanız sizde kesinlikle boyun fıtığı sorunu olacağını ifade etmiyorum. Sizin de bildiğiniz üzere baş ağrısının birçok farklı nedeni olabilir. Ancak enseye vuran ve migren ataklarını anımsatan baş ağrılarını görmezden gelmemeniz gerekir. Baş ağrısına neden olabilecek faktörlerden birinin de boyun fıtığı olduğunuzu unutmamanızı önemle rica ediyorum.

 

Hazır yeri gelmişken “servikojenik” yani boyundaki problemler neticesinde görülen ağrılara da çok kısa bir şekilde değinmek istiyorum.



 

Servikojenik baş ağrıları; ensedeki ve boyundaki kasların, boyundaki yumuşak dokuların ya da boyun omurgası ile ilgili problemlerin neden olduğu baş ağrıları olarak tanımlanabilir. Son yıllarda daha çok kişinin masa başı işlere yönelmesi, bilgisayar ve cep telefonu ekranlarına bakarken boyun pozisyonuna dikkat etmemeleri ve hareketsiz yaşam gibi nedenlerle boyun bölgesinde yaşanan sorunlara bağlı baş ağrıları şikayetleri artmıştır. 

 

Servikojenik baş ağrıları boyun fıtığı dahil olmak üzere; 

  • Boyun omurgasında dejenerasyon, 

  • Boyunda omur kayması, 

  • Baş ve boyun bölgesine travma alınması, 

  • Boyun kaslarında aşırı gerilme, 

  • Ağır sırt çantalarının taşınması, 

  • Boyun kaslarında kısalık, 

  • Postür bozuklukları vb. nedenlerle ortaya çıkabilmektedir.

 

Sonuç olarak değerli okurlarım, ne boyun fıtığı ne de baş ağrıları hafife alınmalıdır. Boyun fıtığı önemsenmesi ve tedbir alınıp uygun tedavi seçeneklerine başvurulması gereken bir sağlık sorunudur. Boyun fıtığı fazla ilerlediğinde geri dönüşü çok da mümkün olmayan sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle lütfen tedbirli olun. Boyun fıtığı riskini azaltmak için postürünüze dikkat edin ve boyun sağlığınızı destekleyecek önlemleri alın.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Canberk Gül Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)