Boyun Lenf Bezlerinde Büyüme (Servikal Lenfadenopati)

Yazar Ali Özdek • 4 Ocak 2016 • Yorumlar:

Vücudumuzda kan dolaşımı dışında lenfatik sistem dediğimiz ikinci bir dolaşım sistemi mevcuttur. Lenf sıvısı, lenf damarları ve lenf düğümleri bu sistemin parçasıdır. Vücudumuzun çeşitli bölgelerine dağılmış yaklaşık 600 civarında lenf düğümü bulunur. Bunların yaklaşık 300 tanesi boyun bölgesindedir. Lenf düğümleri aynı zamanda bağışıklık sistemimizinde bir parçasıdır.

LENF BEZLERİ NEDEN BÜYÜR

Boyundaki Lenf bezlerinin en sık büyüme nedeni baş boyun bölgesindeki enfeksiyonlardır. Genellikle faranjit, bademcik iltihabı ve diş enfeksiyonlarına bağlı olarak boyundaki bezelerde büyüme meydana gelir. Böyle bir durumda beze genellikle dokunmakla hassa ve ağrılıdır. Birden fazla sayıda beze büyüyebilir ve birkaç cm boyutunda olabilir. Bazen enfeksiyon lenf bezesinide tutar ve lenfadenit dediğimiz ağrılı ve ateşle seyreden bir tablo oluşur. Hatta lenf bezinde abse dahi gelişebilir.

Çocukluk çağında 1 cm nin altındaki lenf bezeleri genellikle normal bir bulgu olarak kabul edilir. Araştırmaya gerek görülmez ancak gözlem altında tutularak büyümediğinden emin olunmalıdır.

Kafa derisi ve yüz cildindeki bazı rahatsızlıklarda boyundaki lenf bezlerinin büyümesine neden olabilir. Bu durumda bezeler genellikle 1 cm civarında, birden fazla ve ağrısızdır. Zaman zaman kayboulup tekrar oluşabilirler.

Erişkin bir hastada ise boyundaki lenf bezi büyümesi dikkatle araştırılmalıdır. Çünkü baş boyun bölgesinin kanserleri boyundaki lenf bezlerinin büyüme nedeni olabilir.

Lenf bezinin kanser kaynaklı olabileceğini düşündüren durumlar şunlardır:

  • Kısa zamanda hızlı ve ağrısız büyüme göstermesi
  • Birden fazla sayıda olması
  • Hastanın 40 yaşından büyük olması
  • Hastanın sigara ve alkol kullanması

Bunun dışında lenfoma ve lösemi de lenf bezlerinin büyümesine neden olabilir. Bu hastalıklarda genellikle lenf bezlerinde birçok sayıda hızlı bir büyüme vardır. Vücudun farklı bölgelerindeki lenf nodları büyüme gösterebilir.

LENF BEZİ BÜYÜMESİ DURUMUNDA NE YAPILMALIDIR

Hastanın öncelikli olarak tam bir KBB muayenesi yapılarak olası sebepler gözden geçirilmelidir. Eğer lenf bezinim enfeksiyona bağlı olduğu kanaati oluşmuşsa uygun antibiyotiklerle tedavi edilmelidir. Eğer hastada lenfoma ya da kanser şüphesi varsa lenf nodundan ince iğne aspirasyon biopsisi yapılmalıdır. Gerektiğinde ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans gibi görüntüleme tekniklerine başvurulmalıdır. Tanı koymakta sorun yaşanıyor ve kanser şüphesi varsa gerektiğinde lenf bezi ameliyatala çıkarılarak patolojik inceleme yapılmalıdır.

Özetle çocukluk çağındaki boyundaki lenf bezesi büyümleri genellikle enfeksiyona bağlı sebeplerden oluşurlen 40 yaş üzeri kişilerde kanser olasılığı ekarte edilmelidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)