Braket çeşitleri

Yazar Faruk Ayhan BaşçiftçiDiş Hekimi • 17 Ocak 2018 • Yorumlar:

METAL BRAKETLER

Günümüzde yaygın olarak kullanılan metal braketler paslanmaz çelik materyallerden üretilir. Yüksek kaliteli bu braketler daha önce piyasaya çıkanlara göre daha küçük, daha rahat ve daha çekicidir. Metal braketlerin üzerine özellikle çocuklarda çeşitli renklerde lastik ligatürler takılarak ortodontik tedavi motivasyonu arttırılıp tedavinin daha eğlenceli sürmesi sağlanabilir. 

KAPAKLI BRAKETLER

Diğer braket tiplerine göre en üstün özelliği elastik ya da çelik bağların kullanılmamasıdır. Böylece kontrol randevuları daha kısa sürmekte ve 3-4 haftada bir gerçekleşen aylık kontrol seansları 5-6 hafta şeklinde düzenlenebilmektedir.

ESTETİK BRAKETLER

Metal braketlerin estetik olmayan görüntüsünden dolayı firmalar braketlerde daha estetik olanı aramaya yönelmişlerdir. Bu sebeple estetik braketler ortaya çıkmıştır. Yetişkin hastalarda ya da gençlerde bu nedenle tercih edilmektedir. Estetik braketlerin de çeşitli malzemelerden yapılan tipleri mevcuttur.

Seramik Braketler
Yarı şeffaf malzemeden yapılır. Sadece çok yakından belli olurlar. Bu braketlerin kırılgan olmaları, dişlerde aşındırma oluşturma ihtimallerinin olması ve sürtünmenin fazla olması dezavantajlarıdır. Sürtünmenin azaltılması amacıyla braket oluklarının metal ya da altından yapılmış olanları mevcuttur.

LINGUAL BRAKETLER

Dişlerin dile bakan iç yüzeyinden takılan braketlerdir. Böylece teller görünmez. İç tarafa takıldığı için oldukça estetik braketlerdir. Estetik bir yöntem olmakla birlikte tedavi süresi daha uzun olup braketler dil tarafında yer aldığından konuşmada bozukluklara ve dilde yaralanmalara sebep olabilir. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)