BRCA Gen Testi Nedir?

Yazar Bülent ÇitgezGenel Cerrah • 8 Ocak 2018 • Yorumlar:

Meme kanserlerinin yaklaşık %10'unda nedenin genetik olduğu görülmektedir. Genetik nedenli olarak gelişen meme kanserlerinin %80'i ise BRCA1 ve BRCA2 adı verilen iki gendeki bozukluk, başka bir deyişle bu genlerin mutasyona uğraması sonucu oluşmaktadır. BRCA2 geni taşıyan erkeklerde de meme kanseri görüldüğü bilinmektedir. Meme ve yumurtalık kanser risklerini yüksek oranda arttıran bu iki geni taşıyan kişilerin yakından takip edilmesi gereklidir.

Meme kanseri olan bir kişinin BRCA gen testlerini yaptırması bir sonraki nesil ya da ailedeki kardeşler için de çok önemlidir. Ailesinde genç yaşta meme kanseri geçirmiş kişinin olması, meme kanseri riskini arttırmaktadır. Eğer BRCA gen testleri yaptıran kişide mutasyon, genetik bozulma saptanırsa ailenin diğer bireylerinin de bu testleri yaptırması gerekir. Böylelikle hastalık henüz başlamadan engellenebilmektedir.

BRCA gen testi BRCA1 ya da BRCA2 genlerindeki zararlı değişiklerin saptanması amacıyla DNA kullanılarak yapılan bir kan testidir. BRCA testi, ailesinde genetik mutasyona bağlı kanser görülmüş kişilere önerilmektedir. BRCA gen testi genetik bir BRCA mutasyonu taşıyıp taşımadığınızı belirler ve bu da kanser riskinizi anlamanıza yardımcı olur.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Bülent Çitgez Genel Cerrahi, Cerrahi Onkoloji Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)