Tiroid Ameliyatlarının Olası Riskleri Ve Sonrasında İyileşme Dönemi

Yazar Bülent ÇitgezGenel Cerrah • 17 Şubat 2018 • Yorumlar:

Deneyimli cerrahlar tarafından yapıldığında tiroid ameliyatları aslında oldukça güvenli ameliyatlardır. Bu tip ameliyatlarda komplikasyonlar nadir görülmektedir.

Tiroid ameliyatlarının olası en bilinen risklerinden biri, ameliyatın hemen sonrasındaki saatlerde oluşan ve akut solunum sıkıntısına da yol açan kanamadır. Dar bir bölgede çalışma gerektiren bu ameliyatlarda özel yöntemler kullanılarak bu risk en aza indirilebilmektedir.

Diğer bir risk ise tiroid bezinin yakınında bulunan ses tellerini hereket ettiren sinirin, dokularda gelişen şişlik nedeniyle zarar görmesinden dolayı geçici ya da kalıcı ses kısıklığıdır. Deneyimli ellerde yapılan ameliyatlarda bu risk %1'in de altındadır. Ancak tiroid kanseri, dev guatr gibi ameliyatlarda bu risk biraz daha artmaktadır.

;Ayrıca ameliyat sonrasında, paratiroid bezlerinin beslenmesindeki bozukluğa bağlı kalsiyum düşüklüğü de denen hipocalsymi gelişmesi de olası bir risk olarak karşımıza çıkmaktadır.

Böyle durumlarda ise kandaki kalsiyumun düşmesi ile hastanın el ve ayak parmak uçlarında, dudak kenarlarında uyuşma, karıncalanma ya da kasılma görülebilmektedir.

Genellikle geçici olan bu durum da kalsiyum tedavisi ile 1-2 hafta içerisinde geçmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Bülent Çitgez Genel Cerrahi, Cerrahi Onkoloji Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)