Tiroid Hastalıkları Kilo Artışına Veya Azalışına Neden Olur mu?

Yazar Bülent ÇitgezGenel Cerrah • 17 Şubat 2018 • Yorumlar:

Tiroid hastalığı ile vücut ağırlığı ve metabolizma arasında karmaşık bir ilişki olduğu çok uzun bir süredir bilinmektedir.

Tiroid hormonu hem insanlarda hem de hayvanlarda metabolizmayı düzenlemektedir ve metabolizma da BMR denilen Bazal Metabolizma Hızı ölçümü ile belirlenmektedir.

BMR'nin azalması ya da artması vücuttaki enerji dengesini de etkilemekte dolayısıyla tiroid hormonları da metabolizma hızını etkilediğinden vücut ağırlığı da buna bağlı değişebilmektedir.

Hipertiroidide tiroid hormon düzeyi yüksek olduğundan bazal metabolizma da hızlanmaktadır ve bunun sonucunda da kişi genellikle kilo vermekte vücut ağırlığı azalmaktadır. İştahı, metabolizmayı ve aktiviteyi kontrol eden faktörler çok karmaşıktır ve tiroid hormonu bu kompleks sistemde yalnızca bir faktördür.

Bununla birlikte, hipertiroidi daha şiddetli olduğunda gözlenen kilo kaybı da o kadar yüksektir. Zayıflama, tiroiditin zehirli fazında olduğu gibi tiroid hormonlarının yükseldiği diğer koşullarda da görülür ve çok yükseldiğinde de Hipertiroidi aynı zamanda iştahı arttırdığından, bazı hastalar kilo vermez aksine kilo da alabilirler.

Hipotiroidi de ise tiroid hormon düzeyleri azalmakta olup, metabolizma hızı da buna bağlı düşmektedir. Vücudun daha az enerji harcamasıyla vücutta biriken yağ oranı arttığından vücut ağırlığı da buna bağlı olarak artmaktadır.

Hipotiroidide kilo artışının nedeni de karmaşıktır ve her zaman aşırı yağ birikimi ile ilgili değildir. Hipotiroidisi olan kişilerde kazanılan fazladan kilo büyük miktarda tuz ve su birikiminden kaynaklanmaktadır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Bülent Çitgez Genel Cerrahi, Cerrahi Onkoloji Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)