Burnum Kaşınıyor…

Mevsim geçişlerinde burnumuz çok hassaslaşır, zaman zaman ise ortaya çıkardığı yakınmalar ile zor anlar yaşatır.
Alerjik rinit, yani saman nezlesi, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, hapşırık, burun kaşıntısı belirtilerinden 2 veya daha fazlasının görülmesi durumunda tanı konulan ve toplumumuzda en sık görülen alerjik hastalıktır. Görülme sıklığı %10-20’dir.
Alerjik rinit herhangi bir yaşta başlayabilir, ailede allerji öyküsü varsa görülme sıklığı artar.
Normal şartlarda vücudumuza giren herhangi bir maddeye karşı, bağışıklık sistemimiz savunma yanıtı verir. Eğer bu yanıt normalden fazla olursa, alerjik bir yanıt ortaya çıkar ve alerjik hastalıklar tekrarlamaya başlar.
Vücudumuza alınan hangi maddeler allerjen olarak davranıp, reaksiyon verir?
1- Polenler: Genellikle ilkbaharda polenler ve ağaçlar en sık allerjiye sebep olan maddelerdir.
2- Gıdalar: Yumurta, çilek, domates, fındık, yer fıstığı, balık, soya sosu
3- Küf sporları, mantarlar: Özellikle toprak, tozlar, tohumlarda bulunur.
4- İrritan kokular: Parfüm, duman, tütün, mazot
5- Ev tozları ve akarlar: Genellikle çocuklarda en sık alerjik yanıta neden olan maddelerdir. Gözle görülmeyen canlılardır ve solunum yollarında harabiyet ile alerjik hastalıklar oluştururlar.
6- Hayvan tüyleri: Kedi, köpek

Alerjik reaksiyonlar gösteren çocuklarda öncelikle ailede atopi denilen alerjik yanıt verme potansiyeli araştırılmalıdır. Daha sonra ayrıntılı fizik muayene yapılmalıdır. Çoğunlukla allerji testleri çocuklarda kan örneklemesi ile yapılmaktadır. Cilt üzerinden yapılan deri prick testleri de belirli bir yaştan sonra uygulanmaktadır.
Ancak en yararlı ve yol gösteren test, anne ve babaların çocukları üzerindeki gözlemidir. Çocuklarımızın tükettiği gıdalardan sonra, mevsimsel değişikliklerde, irritan maddeler ile temaslarından sonra alerjik cevap görüyor isek ve bu cevap aynı madde ile tekrarlıyorsa en değerli tanı kriteridir. Eğer herhangi bir allerjik reaksiyon gösteren durum tespit etti isek, tekrar aynı madde ile karşılaştığımızda da aynı allerjik reaksiyonu görürsek bu maddeye karşı allerjimiz var demektir. Tespit ettiğimiz allerjen maddeden mümkün olduğunca uzak kalmaya çalışarak korunma sağlamalıyız.
Allerji tedavisi uzun süren bir süreçtir. Mutlaka hekim kontrolü ile takip sağlanmalıdır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Sabahat Karakaşlılar Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)