Burun Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

Yazar Cem AltındağKulak Burun Boğaz Doktoru • 23 Mart 2018 • Yorumlar:

Burun Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci; Yüzün orta bölümünde bulunması nedeni ile dikkat çekici olan burun yapımız, tüm yüz karakterinizi belirler. Burun sırtı, burun ucu, burun kanatları vb. bölgelerdeki sorunların varlığı, ne yazık ki, çok olumsuz olarak dikkati çekebilir veya kişiyi, sert, yorgun veya yaşlanmış gibi gösterebilir. Güzel bir burun, çoğu zaman yüz ile armoni içerisinde olan, simetrik, dengeli, diri, dinamik bir burun anlamına gelmektedir. Burun Estetiği Cerrahisi (Rinoplasti) de, estetik sorunlar ve/veya burun tıkanıklığı nedeni ile gerçekleştirilir.

Geçmişi çok eskiye dayanan burun estetiği cerrahisi, bilinen anlamda 1880’lerden itibaren uygulanmaya başlanmıştır. En hassas, karmaşık estetik cerrahi girişimlerin başında gelen burun estetiğinde başarılı sonuçlar için, estetik anlayışla birlikte ileri cerrahi deneyim esasdır. Artan eğitim seviyesi, genel anestezi ile ilgili gelişmeler ve kişilerin dış görünüme verdikleri önemin artması ile, 2000’li yıllardan itibaren en çok arzu edilen estetik operasyonlardan biridir. Operasyon sonrasında, beklentinizi de dikkate alarak, yüzünüz ile uyumlu, doğal, dinamik burun görünümü oluşturulması ve bu cerrahi girişimin farkına varılmaması, ideal hedef olmalıdır.

 

BURUN ESTETİĞİ AMELİYATI SONRASI (Dr. Altındağ’ın kendi hastaları için tavsiyeleri)

İYİLEŞME SÜRECİ
İLK HAFTA

Burun Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci! Hastaneden ayrıldıktan sonra, soğuk uygulamaya; Size belirtilen şekilde 2 gün devam etmelisiniz (Gözaltı, göz çevresi bölgesi; sararma, hafif şişlik ve hafif morluklar olabilir. Her hastaya, gerçekleştirilen operasyona, kişinin sigara vb. geçmiş alışkanlıklarına, kemik yapısına, soğuk uygulamaya göre derecesi değişir). Burun içi silastik destekler; çok nadir olarak, aşırı burun akıntısı, hapşırma vb. rahatsızlıklara yol açarsa, antialerjik bir ilaç da kullanılması tavsiye edilebilir. Hapşırma sırasında, ağzınızı açmayı unutmayınız. Soğuk uygulama dışında, morluk azaltıcı krem vb. ürünleri, doktorunuzun tavsiyeleri ile kullanabilirsiniz. İlk bir hafta; baş, kalp seviyesinden yukarıda olmalı, öne eğilme hareketinden kaçınmalıdır. İlk birkaç gün; İstirahat, uyku sırasında çift yastık! Saçlar ve vücut, ayrı yıkama ile banyo/duş yapılabilir (Burun ıslanmamalı!) Ameliyat sonrası 1. günden itibaren, yemek serbest.. İlk 2-3 hafta, sportif aktiviteden, güneşlenmeden kaçınınız. İlk 2 hafta (mümkünse), gözlük kullanmayınız. Zorunlu ise, alın bölgesinden bantlanarak kullanılabilir. Birinci hafta, lens kullanmaktan kaçınınız.

 

İLK Kontrol; çoğu zaman, 4-7. gün !. (Diğer kontroller ise; genellikle, 2. Hafta, 1.Ay, 3-4.Ay, 6.Ay, 1.yıl olarak devam edecektir).

 

DAHA SONRA YAPILMASI GEREKENLER

4-7. günden sonra;Çok daha rahat olacaksınız.., (dışarıya da çıkabilirsiniz): Yeni burun üstü bandaj ve silastik desteklerin alındığı burun boşlukları ile çok daha rahat olacaksınız. Tuzlu su (Okyanus suyu vb..) spreylerini, burun yıkaması için, günde iki kez kullanmaya başlayabilirsiniz. İşe başlamanızda bir sorun olmaz (İşyerinde toz, alerjen maddeler vb. rahatsız edici bir durum yok ise). İlk haftalarda, burun içi şişliklerden/kabuklanmalardan dolayı bazı hastalarda geçici tıkanıklık olabilir.

3. hafta-1. Ay:Soğuk uygulama önemli! (Günde 2 veya 3 defa, önerilen şekilde) 2. haftadan sonra; Burun üstü bandajları artık gerekmeyecektir. Hafif şişliklerin olduğu bir dönemdir, soğuk uygulama yararlıdır. Burunda şişlikler, görünümü bazen yanıltabilir, sabırlı olmalısınız. Birinci ay sonu, burun görünümü daha belirgindir.

1 Ay- 6 ay:Her geçen ay, hafif şişlikler kayboldukça çok daha olumlu, net, doğal, dinamik, diri bir burun görünümü ortaya çıkar.

4.Ay:Hafif şişlikler %40-50 oranında azalır.

6-7. aylardan sonra, varolan hafif şişliklerin %60-70’i ortadan kaybolur. Burun ucu, ödem/şişliğin daha geç kaybolduğu bölgedir. Burun ucunda hissizlik, uyuşma, sertlik, azalarak kaybolur. İlk aylarda, bazı günler (yatış pozisyonu, kadın hastalarda hormonal nedenler vb.) burundaki hafif şişlikler, geçici olarak artabilir, endişelenmeyiniz., doktorunuzun tavsiyelerine uymalısınız.

Birinci yılın sonu:Burun, dış görünümü ile belirgindir.

Burun Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci! Yukarıda bahsedilen iyileşme süreçleri, rinoplasti sonrası her hastada standart değildir., bazı farklılıklar olabilir (örn.; kalın cilde ve/veya kalın bir burun kemiği/yan duvara sahip bir hastanın operasyon sonrası hafif şişlikleri, ortalamadan daha fazla, daha uzun olabilir (Her hekimin tavsiyeleri farklılık gösterebilir, görüşme olmadan, yazılan bir bilgiyi hemen uygulamamalısınız).

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)