Burun Estetiği Ameliyatı öncesi ve sonrasında yapılması gerekenler

Burun ameliyatı öncesi ne yapmam lazım?

Burun, kılcal damarların çok yoğun olduğu bir organdır. Bu nedenle, burun ameliyatına başlamadan önce damarları büzen ilaç ve ağrı kesiciler yapıyoruz. Bu sayede kansız bir şekilde bu ameliyatı yapmak mümkün oluyor. Ancak burun estetiği sonrası kanama olası bir durumdur. Kanama olmasın diye çok kontrollü bir cerrahi uyguluyoruz. Burada sizin de dikkat etmeniz gereken bazı şeyler var. Bu ameliyat öncesi kan sulandırıcı özelliği olan ilaçlar  ve besin destek ürünleri kullanmamanız gereklidir.Kan sulandırıcı, ağrı kesici, hormon ilaçları ve grip ilaçları kullanmayın.

 

Ameliyat öncesi kullanılmaması gereken ürünlerin bir listesi var mı?

 

Ameliyat tarihinize 1 ay kala şu ürünleri kullanmayın: balık yağı, keten tohumu, omega 3 içeren ürünler, ginseng, sarımsak, zencefil, vitamin E. Diğer vitaminlerde (A, B, C, D) problem yok. Bunun dışında karışık bitki çayları, baklagiller, brokoli, süt vb. gibi gaz yapıcı besinler fazla tüketilmemeli. Ödem ve şişliklerden korunmak, azaltmak için sodyumu yüksek olan maden suyundan ve turşu gibi tuz oarnı yüksek besinlerden uzak durmak gerekiyor. Mavi, kırmızı ve mor sebze-meyvelerden uzak durun.

 

Ameliyat öncesi kan testleri yapılıyor mu?

 

Evet. Bizim rutin pratiğimizde ameliyatınızdan 3 gün önce (ameliyat olacağınız haftanın pazartesi gününde) ameliyat hazırlığı için geliyorsunuz. EKG, akciğer grafisi ve kanama bozukluklarının da görülebildiği kan testleri yapılıyor. Ancak bazı kanama hastalıklarında kanama-pıhtılaşma testleri tamamen normal çıkabiliyor. Daha önce bir ameliyat oldunuz ve kanamanız normalden fazla olduysa veya bir yeriniz kesildiğinde kanamanız normalden daha uzun sürüyorsa bizi bu konuda uyarmalısınız.

 

Regl döneminde burun ameliyatı olabilir miyim?

 

Ben, mens sırasında burun ameliyatı yapmaktan kaçınmaya çalışıyorum. Yoğun ameliyat programları nedeniyle bunu her zaman başaramıyor olsak da ödem nedeniyle burun kılcal damarları büzülme özellikleri azaldığından kanama, şişlik ve morarma daha sık oluyor. Ek olarak bu dönemde kadınlar daha hassas ve stresli oluyorlar. Yine de bu konuda çok keskin değiliz.

 

Ameliyattan bir gün önce:

 

Ameliyattan bir gün önce duş alınız ve yüzünüzü antibakteriyel bir sabunla yıkayınız. Ameliyata gelirken makyaj yapmayınız ve oje sürmeyiniz. Ameliyat günü psikolojiniz çok önemli. Stresli olmayan hastalarımız bu süreci çok kolay atlatıyor. Rahat uyuyan hasta rahat uyanıyor.

 

Ameliyat sonrası ne yapmam lazım?

 

Ameliyat olduğunuz günün gecesini hastanede geçiriyorsunuz. O günden itibaren 1 hafta boyunca 3 yastıkla uyuyun. Ameliyat olduğunuz gün ve ertesi gün saatte 10-15 dakika buz uygulamasının şişlik ve morarma üzerinde çok olumlu etkileri olduğunu düşünüyorum. Taburculuğunuz sonrası yazdığımız ilaçları düzenli kullanmanız önemli. Bunların dışında:

  • Çok sıcak yerde kalmayın.
  • Tansiyonunuzu arttıracak faaliyetlerden uzak durun. Başınızı öne eğmeyin.
  • Burnunuza dokunabilirsiniz, sadece darbe almayın. Atel içindeyken en küçük darbeler bile ağrı yapabilir.
  • Uyku dışında dik pozisyonda kalmaya çalışın.
  • İkinci günden sonra dışarıya çıkıp gezebilirsiniz, mikrop kapmaz.
  • Burun içerisine koyulan silikonlardan nefes alabilirsiniz. Bu silikonlar nezle hissi yaratabilir ve hapşırma refleksine sebep olabilir. Panik yapmayın, eğer hapşıracaksanız ağzınız açık hapşırın. Hapşırığınız gelirse dilinizi damağınıza bastırın, genellikle geçirir.
  • Toplam 2 haftalık atelli dönem sonunda size göstereceğim masajları günde birkaç kez kendinize uygulayın.
  • 1 ay ağır spor yapmayın.
  • 1 ay denize, 2 ay havuza girmeyin.
  • En az 3 ay gözlük takmayın.

 

Bize güvendiğiniz için teşekkürler. Size ÖZENLİ ameliyat yapma sözümüzü lütfen hiç unutmayın ve hastaneye huzurla gelin.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Emrah Efe Aslaner Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi, Ağız Yüz Ve Çene Cerrahisi, El Cerrahisi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Emrah Efe Aslaner

Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi, Ağız Yüz Ve Çene Cerrahisi, El Cerrahisi Op. Dr.

Randevu al