Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplasti)

Göz kapakları, insan vücudundaki en kompleks yapılardan biridir. Bir yandan açılıp kapanma hareketiyle gözün göz yaşı ile yıkanması fonksiyonunu yaparak göz kurumasını engellerken diğer bir yandan da yüz görünümü açısından ciddi öneme sahiptir. Gerek üst gerekse alt göz kapakları, insan yüzünde ilerleyen yaşla en hızlı yaşlanan yapıların başında gelmektedir. Üst göz kapağında genellikle cilt dokusu fazlalığına bağlı ilerleyici düşüklük saptanırken, alt kapakta daha çok orta yüz dokularındaki sarkmaya bağlı artan bir göz altı çöküntüsü meydana gelmektedir. Bu iki ana deformite, yaşlı ve yorgun bir görüntüye sebep olmaktadır. Fakat göz kapaklarına müdahale planlanırken asla unutulmaması gereken unsur, üst göz kapağının kaş ve alın ile beraber, alt göz kapağının ise orta yüz dokuları ile beraber değerlendirilmesi gerekliliğidir.

Üst göz kapağındaki düşüklük sorunu genellikle ilerleyen yaşa bağlı torbalanma (blefaroşelazis) şeklinde görülmektedir. Fakat bazen özellikle ailesel olarak yatkınlığı olan kişilerde veya anatomik yapısı nedeniyle erken yaşlarda görme alanını daraltacak miktarda göz kapağı düşüklüğü şikayetiyle tarafımıza başvuran hastalar da olmaktadır. Hasta değerlendirilirken, kaş pozisyonu, alın çizgileri ile beraber göz kapağı düşüklüğüne sebep olan Ptozis ve benzeri başka durumlar olup olmadığı da göz önüne alınmalıdır.

Üst göz kapağı estetiği, genellikle lokal anestezi eşliğinde gerçekleştirilir. Temel olarak sorunun kaynaklandığı fazla cilt ve gerekirse de cilt altındaki kas ve yağ paketçiklerine gerekli müdahaleler yapılır. Ameliyatın süresi hastadan hastaya değişmekle beraber yaklaşık 1 saattir. Ameliyat sonrası hastalar 2-4 saat sonra evlerine gidebilirler. İlk kontrol 3-6. günler arasında yapılır ve göz kapağındaki dikişler alınır. Hastalar ameliyattan yaklaşık bir hafta sonra iş hayatlarına kolaylıkla dönebilirler. Ameliyat sonrasında şişliklerin tam olarak inmesi kişiden kişiye değişmekle beraber 1-3 ay kadar sürmektedir.

Alt göz kapağındaki sorunun temel nedeni orta yüzdeki yağ yastıkçığının zamanla aşağıya doğru düşerek, göz altında yarım ay şeklinde bir oyukluk (tear-trough deformitesi) ve dudak kenarında nazolabiyal bölge denen alanda çöküntü meydana getirmesidir. Her hastaya yapılacak işlem farklı olduğundan detaylı muayene ile yapılacak ameliyata karar verilmektedir.

Göz kapağı problemleri, toplumumuzda çok sık rastlanmakta ve kişinin yüzünde yorgun ve yaşlı bir görünüme sebep olmaktadır. Detaylı muayene ve görüşme sonrası plastik cerrahınızla beraber en doğru yönteme karar verip memnun edici sonuçlar alabilirsiniz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Emrah Efe Aslaner Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi, Ağız Yüz Ve Çene Cerrahisi, El Cerrahisi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)