Burun estetiği ameliyatına nasıl hazırlanılır ?

Yazar Mert BilgiliKulak Burun Boğaz Doktoru • 2 Haziran 2016 • Yorumlar:

Burun şeklinin tasarlanması

Doktorunuzla görüşmenide burnunuzun şekline karar verilir. Sizin istekleriniz ve beklentileriniz sonrasında kararı doktorunuz vermelidir. Hayal ettiğiniz özellikler sizin burnunuza ve yüzünüze uymayabilir. Sizin tercihiniz doğrultusunda doktorunuz planlamayı yapar. Örneğin burun sırtınızın kavisli ya da düz olmasını tercih edebilirsiniz. Ancak burnu yüzünüze uygun olarak şekillendirecek kişi doktorunuz olmalıdır. Bir hekimi rahatsız eden durumlardan biri, beğenilen bir ünlünün fotoğrafıyla doktora gidip ‘Bu burnun aynısını istiyorum’ şeklindeki yaklaşımdır. Herkesin yüzünün, burnunun şekli, özellikleri ve uyumu farklıdır. Önemli olan sizin yüzünüze uygun burnu oluşturmaktır.

Ameliyata hazırlık süreci

Planlamanın ardından gelen aşama ameliyatın iyi geçmesi için yapılması gereken hazırlık aşamasıdır. Rinoplasti ameliyatları 1-1.5 saatten başlayıp 4.5-5 saate kadar uzayabilen süresi değişken ameliyatlardır. Hazırlık süreci önemlidir. Anestezi alınmasında sakınca yaratabilecek sistemik bir sağlık sorunlarınızı ve tedavisi devam eden kronik hastalıklarınızı doktorunuza bildirmelisiniz. Ameliyat günü grip ya da nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonları ameliyatı engelleyebilir. Adet dönemi ameliyata engel değildir ancak ameliyat sonrasında ödemi arttırabilir.
Aspirin, E vitamini, ginkgo biloba gibi kan sulandırıcı ilaçlar ameliyattan 10 gün önce kesilmelidir. Bazı sivilce ilaçlarının kullanımı da olumsuz sonuçlar doğurabileceğinden cildiye uzmanlarına danışılmalıdır. Eğer sürekli kullandığınız ilaçlar varsa anestezi doktoruna bunların bilgisini vermeniz gerekir.

Sigara sağlık ve ameliyat sonuçları açısından zararlıdır

Başka bir olumsuz faktör sigara kullanımıdır. Sigara ameliyat öncesinde kesilmeli ve sonrasında da içilmemelidir. Sigara kullanımı kılcal damarları tıkadığı için ameliyat sonrasında şişliğin artmasına ve geçmemesine yol açar. Burun cildinin ve altındaki iskelet çatısının tam oturmasını engelleyerek iyileşme sürecini bozar. Ayrıca sigara kullanımı durumunda ameliyat sonrasında burun tıkanıklığı ile daha sık karşılaşılır. Ameliyattan önceki bir kaç gün alkol tüketimi de kesilmelidir.


Sağlıklı Beslenme

Bir başka önemli hazırlık aşaması beslenmedir. Ameliyata bir kaç gün kala ödem yapabileceği için aşırı tuzlu, kafeinli ve yağlı gıdalardan uzak durmak gerekir. Ananas meyvesinin ödem çözücü etkisi vardır. Ananasın ameliyat öncesinde ve sonrasında tüketilmesi ödemi azaltır. Eczanelerde ödemi azaltma amaçlı çeşitli haplar da gıda takviyesi olarak satılmaktadır. Doktorunuzun önereceği bir preparatı kullanabilirsiniz. Başka bir ödem çözücü ise maydanoz suyu ya da salatasıdır. Tabii ki bol bol su içmek de yararlı olacaktır.

Ameliyattan bir önceki gün

Ameliyattan önceki gün çok yorulmamanız ve aşırı fiziksel aktivitede bulunmamanız faydalı olacaktır. Ameliyata 6 saat kala yiyecek ve içecek alımının kesilmesi gerekir, anestezi alınacağı için mide boş olmalıdır. Ameliyat günü makyaj yapılmamalı, oje sürülmemelidir. Erkek hastalarda doktorunuz traş olmanızı isteyebilir. Ameliyat öncesinde anestezi için gerekli bir takım tetkikler yapılacağı ve hazırlık aşaması olacağı için ameliyat saatinden bir kaç saat önce hastanede olunması gerekir. Yanınıza alacağınız pijamanın önden düğmeli olması ya da başınızdan kolay geçebilecek şekilde geniş yakalı olması faydalıdır. Ameliyata girerken üzerinizde hiç bir metal ziynet eşyası olmamalıdır.

Son olarak söylememiz gereken bu yazı bir tavsiye niteliğindedir ve her doktorun yaklaşımı kendine göre değişiklikler göstereceğinden, ameliyatınızdan önce bilmek istediklerinizi mutlaka doktorunuza danışmalısınız. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)

Yazar

Mert Bilgili

Kulak Burun Boğaz Op. Dr.

Randevu al