Burun Estetiği Profil Resminizi Düzeltecek Mi?

Teknoloji dünyayı çok sayıda yolla değiştiriyor, bunlar arasında kendimizi algılayışımızı etkilemek de var. Herkesin telefonlarında yüksek çözünürlüklü kamera taşıdığı bir dünyada yaşıyoruz, ki bu da doğal olarak kendi online fotoğraflarımızın daha fazla sergilenmesine yol açıyor. Çoğumuz için, daha fazla selfie (özçekim), sadece yüz kusurlarımızın altının çizilmesi, kusurlarımızın vurgulanması için hiçbir zaman olmadığı kadar çok olanak anlamına gelir. Düzinelerce yüz fotoğraflarının internette yayılması mitolojik karakter “Adonis” gibi yüz simetrisi ile kutsanmış olanlar için sorun gibi görünmeyebilir, fakat geri kalanımız, boynu bükük ölümlüler, çarpık çurpuk burunlarımıza ve simetrik olmayan kulaklarımıza yaşamaya mahkumuz.

Eski günlerde (bilgisayarlardan önce fakat dinozorlardan sonra bir zaman) insanlar nasıl göründükleri konusunda çok fazla kaygılanmak zorunda değildi veya hiç olmazsa, yüzlerine çarpılan her kötü günün sürekli bir hatırlatıcısı yoktu. Her karşılaştıkları, eş dost arasında bahsedilmez ve paylaşılmazdı. Bugün, yaklaşık bir milyar insan sosyal medyanın bazı formlarını kullanıyor, ve de geçen haftanın övgü almayan pozundan saklanacak yer yok.

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki tüm insanların yüzü asimetriktir. Dijital olarak yüzün sağ ve sol yarılarını ayrıştırıp ayrıştırdığımız görsellerin ayna imgelerini alıp, sağdan ve soldan birer tam yüz yaptığımızda ortaya çıkan sonuç şaşırtıcıdır. Yüzün sağ yarısından ve sol yarısından elde edilen tam yüzler adeta birbirinin kardeşi gibi görünür. Bu tanımlamadan sonra yüzümüzün sağdan ve soldan çekilen fotoğraflarının farklı görünmesinin ne kadar doğal olduğunu tahmin etmek güç olmasa gerek.


Burun da bu durumun bir istisnası değil. Burun yapısal olarak kemik, kıkırdak ve yumuşak doku “çiftlerinden” oluşur ve de bu çiftler çoğu zaman simetrik değildir. Burun ameliyatı çoğu zaman burundaki eğrilikleri ve asimetrileri düzeltir ancak onları yok edemez. Burun ameliyatı olsanız da burundaki asimetriler ve minör aks eğrilikleri devam edecektir. 

Ameliyat sonrasında hastalarımın “hocam burnumdan çok memnunum ama fotoğraflarda sağdan ve soldan farklı görünüyor” şeklinde yakınmaları olabiliyor. Burun estetiği ameliyatı olacak adayların teknoloji çağında bu detaylar konusunda da bilgi sahibi olması ameliyat sonrası süreci daha rahat geçirmeleri açısından faydalı olacaktır diye düşünüyorum.

Dudak dolgusu dudağın şeklini değiştirmekten ziyade dudağın orijinal şeklini koruyarak onu dolgunlaştırmayı hedefleyen bir uygulamadır. Bir diğer nokta da fotoğrafın hangi cihaz ile çekildiği. Samsung mu? İphone mu? yoksa bir başka cihaz mı? Özellikle kameranın merkezin dışında yer aldığı ve geniş açılı olduğu akıllı telefonlarda çekilen fotoğrafların dijital olarak deforme olabileceğini ve asimetrileri gerçekte olduğundan çok daha belirgin gösterebileceğini biliyor muydunuz?

Fotoğraf sanatı ile uğraşan herkesin çok iyi bildiği gibi bir yüzü olduğundan daha güzel ve olduğundan daha çirkin gösterebilmek çok kolaydır. Işığın yönünde, şiddetinde ve rengindeki minör değişimler fotoğraflarda bambaşka görünen yüzler yaratabilir. Dergi kapaklarında gördüğünüz modellerin, ünlülerin yüzleri fotoğraflanırken, binlerce kare fotoğraf çekilir, bunların arasından seçilen bir tanesinin de üzerinde pek çok dijital iyileştirme yapılarak ortaya çıkan o mükemmel fotoğraf basılır. 

Sonuçta rinoplasti hem profil fotoğrafınızı hem de yüzünüzü olumlu yönde değiştirecektir. Öte yandan siz profil fotoğrafıyla değil yüzünüzle yaşayacaksınız. O yüzden profil fotoğraflarını sosyal medya sayfalarında bırakın ve yeni yüzünüzün keyfini çıkarmaya bakın.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ozan Bitik Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)