Burun Estetiği (Rinoplasti) Nedir?

Yazar Tuğba KoçakKulak Burun Boğaz Doktoru • 4 Ağustos 2022 • Yorumlar:

Rinoplasti yani burun estetiği ameliyatı yüzün en belirgin organı olan burnun şekil ve fonksiyon olarak daha yüzünüze uyumlu, sağlıklı ve çekici hale getirilmesi olarak da tanımlanabilir

Burun estetiği kısaca burnun yeniden şekillendirilmesidir. Burun yüz ifadesinde en ön planda yer alan bölümdür. Yüz karakteristiğimize yön verir. Bakışımız gülüşümüz onun gölgesi altında kalarak ifade bulamayabilir. Bu nedenle en sık ve öncelikli tercih edilen estetik ameliyatlardan biridir. Aynı seansta burun tıkanıklığı yaratan burun içi problemler de giderilir. Bölgedeki bozukluğun estetik operasyon ile ortadan kaldırılması sonucunda kişi hem daha sağlıklı bir şekilde nefes alıp verebilir hem de daha rahat ve iyi hissettiği görünümdeki buruna sahip olabilir.

Burun Estetiği Ameliyatını Hangi Mevsimde Olmalıyım ?

Burun estetiği ameliyatının özel bir mevsimi yoktur. İstediğiniz zaman olabilirsiniz. Sadece dikkat edilmesi gerekenler mevsime göre değişkenlik gösterir. Kış mevsiminde soğuk algınlığına yakalanmadan ameliyata girmek gerekir ve buna ait tedbirler alınır. Yaz mevsiminde güneşten korunmaya daha fazla özen gösterilir ve güneş gözlükleriyle bir süre vedalaşmak durumunda kalınacağı unutulmamalıdır. Burun estetiği ameliyatı yaptığımız mevsimden iyileşme pek etkilenmez. Kişisel bakım ve özen daha önemlidir.

Burun Estetiği Ameliyatı Nasıl Yapılıyor?

Nasıl Bir Burun Beklentisinde Olmak Gerekir ?

Pek çok burun dikkatinizi çekmiş ve ne istediğinizi anlamak için uzun uzun araştırmış olabilirsiniz. Belki de tamamen doktorunuza bırakmayı seçmişsinizdir. Burun ameliyatı hassas bir konudur. Neyi sevip, neden hoşlanmadığınızı bilmek bize de yol gösterici olacaktır. Burun estetiği ameliyatı burun kaldırma, burun dikleştirme şeklinde basit algılanmamalıdır. İnce ayrıntılar işlemi doğal ve daha iyi hale getirir. Ne istediğinize dair bir fikrinizin olması iyidir.  

 

Çünkü her bireyin kıkırdak dokusunun sertliği, kalınlığı, kuvveti, kemiğinin yapısı, yüz oranları, çene ve alın geçişi, cilt kalınlığına kadar farklılık gösterir. Bu nedenle beğendiğiniz bir burun sizin yüzünüzle uyumlu ya da teknik olarak mümkün olmayabilir. Elbette beğendiğiniz burunlar kadar beğenmediğiniz burunları göstermeniz sizin zevkinizin anlaşılması açısından daha uygun olacaktır. Biz istediğinize gidebilmek için burnunuzun izin verdiği ölçüde ne gerekiyorsa yapacağız.En çok hastalarıma sorduğum soru "ne olursa mutlu olursun?" ve "burnun nasıl olursa bu durum seni mutsuz eder?" soruları oluyor. Aynı paydada olduğumuzu, aynı estetik ve iyilik algısına sahip olduğumuzu bilmem gerekiyor. Yaptığımız ameliyatın ana amacı karşımızdaki kişiye iyi hissettirmek olduğunu aklımdan çıkarmamak beni iz üstünde tutuyor. Rinoplasti ameliyatı bir sanattır. Bu nedenle eşsiz ve tamamen kişisel planlanmalıdır. Kimse kimseye benzememeli ,kendini ifade etme şensını bulmalıdır. Aynı tornadan çıkmış burunlar yaratmak yerine kişinin karakteristik özelliklerine değer vermek bu çerçevede çekici sonuçlara ulaşmak uygun olacaktır.

 

Burun Ameliyatı için Kaç Yaş Uygundur ?

Benim İçin Çok mu Erken, Çok mu Geç ?

Burun ameliyatlarının kemik ve kıkırdak içeren müdahalelerinde çocukluk çağı büyüme halen devam ettiği için tercih edilmez. Burun estetiği yada burun orta bölmesi eğriliğinde ergenlik dönemindeki hızlı büyümenin bitmiş olmasını isteriz. Kız çocuklarta ortalama 16-17 erkek çocuklarında 17-18 yaş civarını bulacaktır. Bu yaş gurubunda rinoplasti yani burun estetiği yapılacaksa yüz yüze burun gelişimin değerlendirilmesiyle zamanlamaya karar verilebilir. Her bireyin gelişim süreci farklı olduğu için burun ameliyatı erkene alınabildiği gibi bekleme kararı da verilebilir. 

Yetişkinlerde ise geç kalmış olmak gibi bir düşünceye girmemek iyidir. Herkes için hazır olma süreci farklıdır. Ameliyata engel olacak bir kronik rahatsızlığınız olmadığı sürece yaş sınırlaması yapmıyoruz. Burun estetiği ameliyatı sonucu genç bir bireyle elbette aynı olmayacaktır. Yine de tatmin edici bir sonuca ulaşabilirsiniz. Yaşla burun da gevşeyip sarkmaya devam edecektir. Burun şikayetleriniz yıldan yıla yaş aldıkça artar. Her geçen gün bir öncekini aratır. Burun tıkanıklığınız ve şekil bozukluğunuz artma eğiliminde olacaktır. Bu nedenle en iyi zaman şu an diyerek gecikmeden yola çıkılabilir.

 

Burun Estetiği Ameliyatına Nasıl Hazırlanmalıyım ?

Burun estetiği ameliyatı öncesi sigara içiyorsanız mutlaka bırakmalısınız . Ameliyat sonrası iyileşmeyi olumsuz etkilediği gibi ameliyat sırasında kanamayı arttırmaktadır. Kullandığınız kan sulandırıcı ilaçlar bu ilacı yazan doktorla görüşülerek uygun zamanda kesilmelidir. Vitamin ve bitkisel içerikli takviyeler, bitki çayları sarımsak gibi kan sulandıran besinler ameliyat öncesi alınmamalıdır. Alerjiniz olan ilaçlar önceden mutlaka doktorunuza hatırlatılmalıdır. Burundan geçirdiğiniz bütün işlemleri doktorunuza söyleyiniz. Daha önce geçirdiğiniz önemsemediğiniz bir işlem ameliyatın planını ve gidişatını etkileyebiliyor. Kadın hastalarda ameliyatın regl döneminin ilk günlerine denk gelmesini tercih etmiyoruz. Daha fazla ödem ve kanama olabiliyor. Üst solunum yolu enfeksiyonu ve bölgede uçuk varlığı ameliyatınızı erteletebilir. Kendinizi olabildiğince ameliyat öncesi hafta korumaya çalışın, iyi beslenin, alkol ve sigaradan uzak durun. Doktorunuzun haberi olmadan vitamin ve bitkisel takviye başlamayın

 

Ameliyat Hazırlığı ve Bir Tatlı Telaş Sarmaya Başlaması

Ameliyat kararı verip tarih yaklaşırken telaş ve korku normaldir ve sürecin bir parçasıdır. Kendinizi bunun için kötü hissetmenize hiç gerek yok. Çoğu kişinin hayatındaki ilk ameliyat olabiliyor. Pek çok diğer hastamız gibi sizler de bu süreci yaşayıp atlatacaksınız. Süreçte bizler hep yanınızda olacağız. Kısaca yaşayacaklarınızdan bahsedelim.

 

Ameliyattan birkaç gün önce kan testleri ve anestezi kontrolü için hastaneye başvurmanız gerekir. Hazırlık için aç karnına gitmeniz uygun olur. Gerekli tetkikler yapıldıktan sonra anestezi doktoru durumunuzu değerlendirip sonuçlarınızda bir sorun yoksa ameliyatı onaylar. Ameliyattan önce sizlere anestezi ve ameliyatla ilgili bir onam formu imzalatılacaktır. Bu form her cerrahi operasyon öncesinde imzalatılması gereken bir şeydir. Bu durum sizin endişelendirmemelidir. Ameliyat öncesinde inceleyip aklınıza takılanları danışabilirsiniz. Burun ameliyatınız eğer sabah saatlerinde ise ameliyattan önceki gün geceyarısından sonra oruç tutmuş şekilde belirtilen saatte hastaneye gitmeniz gerekir. Ameliyat saatinden çok daha önce çağırılmış olmanız normaldir. Ameliyat için giyinip, damar yolunuz açılacak ve hazırlanacaksınız. Ameliyathaneye inerken telaşlanmamanız için sakinleştirici bir ilaç uygulanabilir.

 

Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası Bakıma İhtiyacım olacak mı?

Rinoplasti ameliyatı sonrasında 4 saat sonra beslenebilir ayağa kalkabilir ve ihtiyaçlarınızı giderebilirsiniz .Genel durumunuz iyiyse ,burun ameliyatından 6-8 saat sonra taburcu olabilirsiniz. ilk gün fazla bir şişliğiniz olmaz. Genellikle ertesi gün uyuyup sabah uyandığınızda farkedersiniz. Bu durum son derece normaldir ve 3 gün azalıp kaybolmaya başlar. Ameliyat günü araç kullanmanızı önermiyoruz. Dinlenerek geçireceğiniz ilk hafta önemli. Öne eğilerek çalışmak şişliklerinizi arttırabilir. Bununla beraber kendinizi iyi hissedersiniz ve öz bakımınızı rahatlıkla yapabilirsiniz . Yine de ilk bir kaç gün ameliyat ve süreçte yaşadığınız stres yorgunluk verebilir, sakin geçirmekte fayda var.

 

Burun Estetiği Ameliyatından Sonraki İyileşme Süreci Nasıldır? Nelere Dikkat Etmeliyim? Ne zaman İşe Dönerim?

Burun estetiği ameliyatı sonrasında, burnun yeni şekline adapte olabilmesi ve şişmesini sınırlamak için burnunuz özel bir plastik koruma içerisine alınır. Ağrı ve şişmeyi önlemek için 2 gün buz tedavisi ve ağrı kesiciler uygulanır. Genelde pek ağrı olmaz, daha çok basınç hissi şeklinde bir dolgunluk hissedilir. Baş dik olacak şekilde sırttan yükseklerek sırt üstü yatmak uygundur. 7-10 gün sonra burun üzerindeki plastik koruyucu çıkarılır. Bu aşamada genel şişlikler inmiş; ancak ince şişlikler hâlen devam etmektedir. Bu ince şişlikler günlük yaşantınızda fazla dikkat çekmezler. İlk 1 ay ödem hızla çözülmeye başlar ameliyat olduğunuz çok farkedilmez. Nihai sonuca ulaşmak ve sürecin tamamlanması en az 1 yıl kadar bir süre alacaktır. Morluklar kişiden kişiye değişmekle beraber, geliştirilen yeni teknikler sayesinde hastalarının birçoğunda hiç morluk görülmemekte veya çok az morluk oluşmaktadır. Morluk olan hastalarda ise bu durum birkaç gün içerisinde tamamen geçmektedir. Belirgin ağrı sorunu çoğu hasta için söz konusu olmamakla beraber delikli burun içi silikon yapraklara rağmen bazı hastalarda 3 gün civarı tıkanıklık hissi yaşanabilmektedir. Tedirgin edici boyutta değildir. İlk iki gün kanlı akıntı normaldir ve bölgenin temiz tutulması okyanus suyu ve burun içi nemlendirici sprey kullanılması uygundur. Kendi kendine kuruyan kanlar yapışkan kabuklar yaratmaktadır. Bakımı dikiş yerleri incitilmeden kibarca yapılabilir. Burun sümkürme doğru değildir. Enfeksiyon ve kanama riski yaratabilir kaçınılmalıdır . Çok hapşuruyorsanız alerji ilacı takviyesi uygun olur. Haftasında bandajlar alınıp 8 gün genellikle hastalarımız işlerinin başına dönebilmekteler.

 

Burnum Ameliyat Sonrası Düşer mi? Bu günümü Aratır mı ?

Tekrar Ameliyat Olmak Zorunda Kalır mıyım?

Burun estetiği ameliyatında doktor da, hasta da risk alır. Takibi, kontrol altına alınması en zor ameliyat türlerinden biridir. Doktor ne kadar deneyimli olursa olsun, ameliyat en iyi şekilde yapılsa dahi , çalışacağı burnun kıkırdak ve kemik yapısı, cilt özellikleri ve iyileşme şekli sonucu belirleyicidir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)

Yazar

Tuğba Koçak

Kulak Burun Boğaz Op. Dr.

Randevu al