Burun Estetiği (Rinoplasti)

Yazar Zeynep ErolKulak Burun Boğaz Doktoru • 7 Haziran 2021 • Yorumlar:

Burun estetiği (Rinoplasti) hocam?

“Rinoplasti; kemer, düşüklük, geniş burun yapısı ve deviasyon gibi kusurların düzeltilmesi amacıyla uygulanan cerrahi operasyonlardır. Burun estetiği, kişinin görünümünü değiştirmek  için yapılabileceği gibi “septum  deviasyonu” dediğimiz, estetik  kusurların giderilmesi için de  yapılabilmektedir. Ameliyat  ile yapılan burun estetiği  uygulamalarında, iyileşme  süreci biraz daha uzun olsa da  etkiler kalıcıdır. Bu nedenle  kişi hem sağlık hem de güzellik açısından elde edilen olumlu  sonuçlar ömür boyu devam eder.  

Günümüzün modern teknolojisi  sayesinde burun estetiğinden  önce burnun şeklini görebilmek  de mümkündür”.

Burun estetiği kaç yaşında yapılır? “Burun estetiği ile ilgili en çok merak  edilenlerden biri de budur. Birçok hastamız,  burun estetiği olmaya genç yaşlarda karar  verir. Burun estetiği için 18 yaşını geçmek  gerekir. Kişi estetik operasyona istekli  olsa bile kemik ve kıkırdak gelişimi tam  anlamıyla tamamlanmamış olabilir. Bu  da burun estetiği sonuçlarını olumsuz  etkiler. Ancak kaza ya da sağlık ile ilgili özel  durumlarda, 18 yaşından önce de burun  estetiği yapılabilmektedir”. 

Estetikli burun şekli önceden görülebilir mi? 

“Günümüzde gelişen teknoloji sayesinde  burnun alacağı son şekli görmek  mümkündür. Hastanın istediği burun  şekli doktor tarafından değerlendirilir.  Karşılıklı fikir alışverişi ve doktorun uzman  yönlendirmeleri ile ideal burun şekline  karar verilir. Bu şekil, gerekli tarama  yöntemleri yapıldıktan sonra iki boyutlu ya  da üç boyutlu cihazlarla ekranda görülebilir. ”

“İKİNCİ HAFTANIN  SONUNDA ŞİŞLİK  VE MORLUKLAR YOK  OLMAYA BAŞLAR”  

Burun estetiği ameliyatı kaç saat sürer? “Burun estetiği ameliyatlarının süresi,  yapılan işleme göre değişir. Bu nedenle bazı  hastalarımız daha uzun ameliyathanede  kalabilmektedir. Genel olarak söyleyecek  olursak; septum eğriliğinden kaynaklanan  burun estetikleri 2-4 saat sürer. Bu süre  estetik operasyonlarda tercih edilen  yönteme göre de değişebilmektedir.  Ameliyattan hemen sonra yüzde şişlik ve  morarma görülebilir. Şişlik ve morluklar ilk  1 – 2 gün artarak devam eder. Bu süreçte  gözlerinize ve tüm yüzünüze soğuk jel  paketleri ile kompres yapmak şişliğin  azalmasına yardımcı olacaktır. Yaklaşık  1 haftanın sonunda şişlik de morluklar  da yavaş yavaş yok olmaya başlar. İkinci  haftanın sonunda şişlik ve morluklar  tamamen geçer. C vitamini takviyesi almak  ve öğünlerde C vitamini zengini besinlere  yer vermek yaraların iyileşme süresini  kısaltacaktır. 

 

İlk günde ara ara sızıntı şeklinde burun kanamaları görülebilir. Özel plastik  koruyucular ile ameliyattan 2 gün sonra banyo yapılabilir. Eğer üst dudakta kesi  yoksa dişlerinizi fırçalayabilirsiniz. Ameliyattan yaklaşık bir ya da iki gün sonra  varsa silikon tamponlar çıkarılır. Eğer ameliyat açık teknikle yapılmış ise birinci  haftada sadece burun ucunda olan dikişler alınır. Ameliyattan sonraki 4 hafta  boyunca ağır sporlardan ve darbelerden kaçınmak gerekir. Hastaya yan yatmaması  gibi konularda bilgi verilir. Buna benzer hareketler burun ucunu deforme edecek  gerilimler yaratabilmektedir”. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)

Yazar

Zeynep Erol

Kulak Burun Boğaz Op. Dr.

Randevu al