Burun Estetiği

Yazar Emin AyduranKulak Burun Boğaz Doktoru • 4 Şubat 2019 • Yorumlar:

Rinoplasti ya da burun estetiği burnun yeniden şekillendirilmesini içeren cerrahi işlemdir. Kozmetik cerrahi işlemler arasında en çok yapılan ameliyatlardan biridir.

Burun Estetiği ile burnunuzda birçok değişiklik yapılabilir. Örneğin burun sırtındaki kemer alınabilir, düşük olan burun ucunuz kaldırılabilir, burun delikleriniz küçültülebilir. Aynı zamanda nefes alma sorununuz da giderilir.

 

Rinoplasti ameliyatlarında süreç nasıldır?

Öncelikle hastanın detaylı muayenesi yapılır. Burun dış kısmındaki hastayı rahatsız eden şekil bozuklukları ve burun içi yapıları titizlikle değerlendirilir. Eğer gerekli görülürse tomografi gibi görüntüleme yöntemlerinden yararlanılır.

Daha sonra hasta ile tüm sonuçlar anlaşılır ve net olacak biçimde paylaşılarak yapılması planlanan cerrahi üzerinde fikir alışverişi yapılır. En önemli nokta kişinin yüzüyle uyumlu bir sonuç almaktır.


Ameliyat kararı alınmadan önce dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?

 • Cilt tipi: Kalın veya ince derili hastalar ameliyat öncesi bilgilendirilmeli, iyileşme süreci veya oluşabilecek problemler önceden anlatılmalıdır.

  • Yaş: Erkek ve Bayan hastalarda zamanlama önemlidir. Kızlarda en erken 16 yaş erkek hastalarda 17 yaşlardır.

  • Travma veya daha önce geçirilmiş burun cerrahisi hikayesi: Çocukluk çağı travmaları, geçirilmiş burun ameliyatı hikayesi çok önemlidir. Daha önce burun eğriliği veya nefes problem için ameliyat olan hastalar burun estetiği ihtiyacı duymuşlarsa ameliyat esnasında gerekli olan kıkırdak ihtiyacı için bilgilendirilmelidir. Gerekli durumlarda kulak veya kaburga kıkırdağı alınabileceği hastaya anlatılmalıdır.

• Burun tıkanıklığı veya nefes problemleri: Estetik olduğu kadar sağlıklı nefes alan fonksiyonel bir sonuç hasta ve hekim için esas başarıdır.


Ameliyatta ne tür anestezi kullanılır?

  Rinoplasti ameliyatı tamamen genel aneztezi altında yapılmaktadır. Ameliyat süresi burnunuzdaki probleme bağlı olarak değişmekle birlikte ortalama 2-4 saat arasında değişmektedir.

 

Ameliyat sonrası hastaları neler beklemektedir?

 Hastalarımız genellikle 1 gün hastanede yatmaktadır. Burun içinde nefes almaya olanak sağlayan silikon bir burun tamponu ve burun sırtında özel bir burun alçısı (termal alçı) olacaktır. Ameliyat sonrası buz uygulanması yüzünüzdeki şişliklerin ve göz altlarındaki oluşabilecek morlukların azalmasını sağlayacaktır. 

Burun içine konulan silikon tamponlar burna yapışmaz ve ağrı hissi oluşturmaz. İçersinde bulunan oluklar sayesinde hastalarımız ameliyat sonrası rahat nefes alırlar. Çok önemli bir mazeret yoksa ameliyattan sonraki günde burun içi silikon tamponlarınız ve birinci hafta sonunda burun sırtındaki termal alçı alınır. Burun dış kısmının ödem dediğimiz şişliklerinin daha hızlı gerilemesi için birkaç gün daha yapışkan bandaj uygulanabilmektedir.

 Ameliyat esnasında burun uç kısmına çok ince bir dikiş materyali kullanılır. Böylece dikiş sonrası iz kalmasının önüne geçilir. Çoğunlukla kendiliğinden eriyen dikişler tercih edilir.

Burnun tam olarak şeklini alması 6 ay ile 1 yıl süreyi alır. Bu süre zarfında burnumuza dikkat etmemiz gerekir.

Her hasta için standart olmamakla birlikte enaz 2 ay süreyle gözlük takmaması önerilmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)

Yazar

Emin Ayduran

Kulak Burun Boğaz Op. Dr.

Randevu al