Burun Estetiği

Yazar Mustafa KarakaşKulak Burun Boğaz Doktoru • 17 Haziran 2020 • Yorumlar:

. Burun estetiği hangi durumlarda yapılmalıdır?

Burun estetiği hem görsel hem de fonksiyonel amaçlı başvurulan bir operasyondur.Burun şeklinin beğenilmediği durumlarda uygulanabildiği gibi burunda nefes alma problemleri olan hastalarda da uygulanabilir.

. Burun estetiği yaş sınırı var mıdır?

 

   Burun estetiği ameliyatlarında kıkırdak ve kemiklerin  yeterli gelişimini tamamlaması öngörüldüğü için çocukların gelişiminin tamamlanması beklenir.Bu da bir çok kişide yaklaşık 18 yaşına tekabül eder.Ancak bu ameliyat için bir üst yaş sınırı yoktur.


 

. Burun eti ve burun tıkanıklığı operasyonları burun estetiğiyle aynı anda yapılabilir mi?

   

   Burun estetiği ile beraber burunda tıkanıklığa yol açan kıkırdak kemik eğriliği, burun etleri nazal polip sinüs hastalıkları problemleri aynı anda düzeltilebilir.

    


 

  . Burun estetiği ve kepçe kulak ameliyatı aynı anda yapılabilir mi?

 

   Burun estetiği ile beraber kepçe kulak estetiği, çene estetiği, göz kapağı estetiği gibi estetik prosüdürler uygulanabilir.

 

    .Ameliyat Öncesi Simülasyon Yapıyormusunuz?

 

   Hastalarımızın isteklerini daha iyi anlayabilmek için birlikte burnun yandan görünümü ile ilgili bir simülasyon çalışması yapıyoruz. Yapılan bu simülasyon çalışması asla bir nihai sonuç ya da taahhüt niteliğinde değildir. Burada amaç hastanın arzuladığı burun şekli konusunda fikir edinebilmektir.Bizim hedefimiz bu noktada hastanın istekleri doğrultusunda en iyi sonuca ulaşmaktır.  

    

Burun estetik ameliyatı öncesi hastanın dikkat etmesi gerekenler nelerdir?

 

  Burun estetiği ameliyatlarında çok hassas işlemler yapıldığı için ameliyat sırasında kanamanın mümkün olduğu kadar az olması arzulanır.Bu ameliyat öncesi, kan sulandırıcı özelliği olan ilaçlar ve besin destek ürünleri kullanmamanız gereklidir.

 

Aspirin gibi kanı sulandıran ilaçları doktor kontrolünde en az 1 hafta önce kesebilirsiniz.

 

Yeşil çay gibi bitki çayları,zencefil, zerdeçal, sarımsak, Omega 3 içeren tüm ürünler,Ginseng,Gingo biloba,Vitain E  kanamayı artırabileceği için bunun gibi yiyecek ve içeceklerden uzak durun.

Bunun dışında düzenli kullanılan ilaç veya kronik bir hastalığımız varsa ameliyat öncesi operasyonu gerçekleştirecek cerrahı ve ameliyat öncesi sizi değerlendirecek olan anestezi uzmanını bilgilendirmeniz gerekir.

 

    Ameliyat sırasında ve sonrasında  ağrı hisseder miyim ?

 

  Ameliyat genel anestezi altında yapıldığı için ameliyat sırasında ağrı hissedilmez.Ameliyat sonrasında da sanılanın aksine hastaların büyük kısmı ağrı hissetmezler.Ameliyat sonrası da hastalar ağrı kesici ilaçlar ile desteklenmektedir.

 

    Ameliyat Kaç Saat Sürer?

 

 Burun estetiği  ameliyatı için standart bir ameliyat süresi belirlemek çok güçtür.Ameliyatlar ortalama 3 saat sürer fakat 2 saat süren ameliyatlar olabildiği gibi 5 saate kadar uzayan ameliyatlar da olabilmektedir. Ameliyat süresi hedeflenen burun şekline ulaşabildiğimiz süre kadar uzundur. 

 

     Ameliyat Sonrası İz Kalır Mı?

 

  Burun estetiği ameliyatlarında kapalı ve açık yaklaşım olmak üzere iki tür yaklaşım vardır. Kapalı ameliyatlarda dışarıdan herhangi bir kesi söz konusu değildir. 


 

    Hastanede Kalmam Gerekir Mi?

 

  Hastalarımızı genellikle ameliyat oldukları gün hastanede misafir edip  ertesi gün taburcu etmekteyiz.

 

    Ameliyattan Sonra Morluk/Şişlik Olur Mu?

 

  Yapılacak işleme göre ve kişinin cilt yapısına göre  yaşanan şişlik ve morarma değişebilmektedir.Kapalı teknik ile  minumum kanama olduğu için genellikle morarma olmaz.Morarma oluşursa 1 hafta içinde sararmaya başlayarak gözle görülmeyecek hale gelir. Ameliyattan sonraki 2. gün genellikle şişlikler ve ödem en üst seviyede olur. Hastaların çoğunluğunda ödemin büyük kısmı 1 haftada geçerken, ödemin az bir kısmı 3 aydan 1 yıla  kadar sürebilmektedir. 

 

     Tampon ve Alçı  Ne Zaman Çıkartılır? Ağrılı Bir İşlem Midir?

 

   Burun estetiği sonrası en çok korkulan konulardan birisi tampondur.Biz hastalarımıza silikon delikli  tampon koymaktayız.Bu tamponlar eski zamanlarda kullanılan burun içine yapışan bez tamponlardan değildir.Silikon tamponlar burun içine yapışmaz ve delikli olduğu için hastanın nefes alabilmesine imkan verir.Silikon tampon ve alçıyı genellikle 5-7 gün sonra almaktayız.Sanılanın aksine 10-15 sn süren ağrısız bir işlemdir.

  

     İlerleyen Zamanlarda Burun Düşer Mi?

 

  Kapalı teknik ile yapılan ameliyatta kıkırdak bağ dokusu kas dokusu korunduğu için bu risk yoktur.Ancak burun estetiği ameliyatlarından sonra, uygulanan tekniğe göre 2-5 mm arasında burun ucunda yükselip azalması  olabilir.Bu yerçekiminin etkisiyle kaçınılmaz bir durumdur.Bu düşme hesaplanarak burun ucu yüksekliği ameliyat sırasında birkaç mm fazla yapılarak ameliyat sonrası istenilen yükseklikte kalması sağlanır.

 

   Ne Zaman Normal Hayatıma Dönebilirim?

 

  Genellikle 10-15 gün içerisinde normal hayatınıza dönebilirsiniz.Ameliyat sonrası 1. gün  bandaj ve tamponu ıslatmadan çok sıcak olmayan su ile banyo yapılabilir.Ameliyattan 6-8 hafta sonra gözlük takabilirsiniz.10 gün sonra yürüyüş ve hafif tempolu koşular 3 hafta sonra daha ağır egzersizlere geçilebilir.3 hafta sonra denize girilebilir.7-10 gün sonra uçakla yolculuk yapılabilir.

 

 Burun estetiği ameliyatı sonrasında nelere dikkat edilmelidir?

 

  Ameliyat sonrası burnunuzu travmalardan korumak ve şişlikleri azaltmak için yatarken yastık ile başı mümkün olduğu kadar yükseltmek önerilir.

 

  Öne doğru eğilmek yüz bölgesine olan kan basıncını arttıracağından dolayı ilk 3 hafta bu tür hareketlerden kaçınmak gerekir.

 

 Ağır egzersizler ve ağır yük kaldırmak ilk 3 hafta yapılmamılıdır.

 

 Burun sümkürmesi ilk 3 hafta yapılmamalıdır.Verilen solüsyonlar ile burun yıkaması yapılmalıdır. 

  

 Burun estetiği ameliyatı sonrası en çok dikkat edilmesi gereken konuların başında travma gelmektedir.Özellikle ilk 6 ay travmalara karşı burnumuzu korumalıyız.

 

  Hapşırma gibi durumları önlemek için gerekli ilaçlar yazılmaktadır ancak yine de hapşırma gerçekleşirse ağzı kapamaya çalışılmamalıdır.

 

 Burun estetiği sonrası masaj yapılmalı mıdır?

 

  Burun estetiği operasyonu sırasında şekillendirilen kıkırdak ve kemik yapılar iyileşme sürecinde deri ile tekrar kaynaştığı bir iyileşme sürecinden geçer.Özellikle eğri burunlarda ameliyat öncesi eğri olan tarafta kas ve bağ dokuları iyileşme sırasında  tekrar kırdak ve kemik dokuyu  eğri tarafa çekmeye çalışabilir.Bu gibi durumları engellemek  ve cilt dolaşımını hızlandırmak için  için burun sırtı boyunca ve burun kanatlarından göz kenarlarına doğru sıvazlama şeklinde masaj uygulamaları hastaya öğretilerek yapması sağlanır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Mustafa Karakaş

Kulak Burun Boğaz Op. Dr.

Randevu al