Burun Tıkanıklığı & Kemik Eğriliği & Burun Eti Ameliyatı

Yazar Ali EvliceKulak Burun Boğaz Doktoru • 12 Aralık 2018 • Yorumlar:

Fonksiyonel burun estetiği ameliyatı; burunda nefes almayı güçleştiren sorunların, burun estetiği ameliyatı ile birlikte düzeltildiği ameliyatlardır. Hasta sadece görsellik için değil aynı zamanda burundan rahat nefes alabilmek için de fonksiyonel burun estetiği ameliyatına ihtiyaç duyar. Burun içindeki kemik kıkırdak eğrilikleri, burun eti büyümeleri, burun sırtı orta çatının dar olması gibi durumlarda burun estetiği işlemleri yapılırken, burun tıkanıklığı sebep olan bu tür sorunlar da düzeltilir. Kısaca hastalar hem nefes açısından hem de estetik açıdan memnun olurlar.


KEMİK EĞRİLİĞİ AMELİYATI

Burun boşlugunu ikiye ayıran burun orta duvarına septum denir. Burun orta duvarı bir kıkırdak ve iki kemikten oluşur. Burun orta duvarı, burnun tüm yapıları ile birlikte anne karnında gelişmeye başlar ve bu gelişim 17-18 yaşına dek sürer. Bu yaşlardan sonra ise burnun büyümesi durmuş kabul edilir. Burun orta duvarı, gelişim sürecinde veya darbeler nedeniyle sağa veya sola bazen de her iki yöne eğilebilir. Bu durum tıbbi olarak septum deviasyonu olarak adlandırılır ve burun tıkanıklığı yapar. Burun tıkanıklığı dışında burun kanaması, tekrarlayan sinüzit atakları, yüzde ağrı ve baş ağrısı yapabilir. Burun içindeki bu eğriliğin tedavisi burun ameliyatı ile mümkündür. Septoplasti ameliyatı yapılmadan önce burun içinde burun tıkanıklığı yapabilecek burun eti büyümesi gibi diğer nedenler araştırılır. Burun tıkanıklığı ameliyatında genellikle septoplasti(burun içindeki eğriliğin düzeltilmesi) ile birlikte burun etlerinin küçültülmesi işlemi de yapılır.


BURUN ETİ AMELİYATI

burun içinde sağda üç, solda üç olmak üzere toplam 6 adet burun eti mevcuttur. Burun etleri tıbbi olarak konka diye adlandırılır. Konka dediğimiz bu burun etleri havayı ısıtıp, nemlendirip, mikroplardan temizleyip bizim daha güzel hava almamızı sağlar. Ancak bu burun etleri büyüdüğünde burun pasajını daraltarak burun tıkanıklığı yapabilir. Burun tıkanıklığı ameliyatlarında sıklıkla büyük burun etlerinin(konka hipertrofisi) küçültülmesi işlemi yapılır. Varsa burun içindeki eğriliklerde aynı seansta düzeltilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)