Büyüme ve Gelişme Takibi

Bebek doğumundan itibaren, gelişimin neredeyse tamamladığı ergenlik döneminin sonuna kadar, belirli aralıklarla, çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı tarafından izlenmelidir.

İşte bu süreç, Büyüme ve Gelişme Takibi olarak isimlendirilir.

Çocuklar yetişkinler ile bazı farklı özelliklere sahiptirler. Çocukların yetişkinlerden en önemli farkı, sürekli büyüyüp gelişmekte olmalarıdır. Bu gelişim süreci, bebek anne karnındayken Kadın Doğum hekimi tarafından takip edilmeye başlanır ve çocuğun doğumuyla birlikte, ergenlik döneminin tamamlanmasına kadar sürer. Tabii ki bebek doğduğu andan itibaren 18 yaşını tamamlayana kadar, alanında deneyimli, çocuklara karşı yaklaşımı doğru olan, güvenilir bir çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı olan bir hekim tarafından değerlendirilir.

Bu takipte hedef, takibi yapılan çocuğun sağlığının korunması, gelişiminin desteklenmesi, önlenebilecek rahatsızlıklarının önlenmesi ve dolayısıyla erken tedavi edilmesidir.

Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı, gerçekleştirilen her muayenede, çocuğun sistemik muayenesini yapar. Fiziksel özelliklerini değerlendirir. 

Bunun yanında bilişsel ve sosyal yönü de denetlenir.

Büyüme, çocuğun fiziki özelliklerindeki artış ile tanımlanır.

Gelişme ise, mental, motor ve psikolojik olgunlaşmayı ifade eder.

Çocukluk döneminin değişik yaş evrelerinde, büyüme hızları farklı olabileceği gibi, gelişmede de her yaşa özgü belirli değişiklikler yaşanabilir.

Yani, büyüme ve gelişme takibi birçok hastalığın erken teşhisi ve tedavisi açısından hayati önem taşır.

Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı yaptığı muayenede, büyümenin takibi için, vücut ağırlığı yani kilo, boy uzunluğu, baş çevresi ölçümleri rutin olarak tekrarlanır ve büyüme (persantil) eğrilerine göre değerlendirilir.

Bebeklerin doğumdan sonraki ilk 30 gün içerisinde, ilk muayenesinin ardından, haftada 1 kontrolü yapılmalıdır. Devamında ilk 6 ayda, ayda bir uzman tarafından görülmelidir.

6-24 ay aralarında, 3 ayda 1.

2-4 yaş arası en az 6 ayda 1

4 yaşından sonra senede 1 kez büyüme ve gelişim takibi yapılmalıdır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Betül Yaşartekin Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)