Çene Egzersizleri

Çene Egzersizleri, Vücudumuzda nasıl çalıştığını hiç fark etmediğimiz yerlerden birisi olan, çeneniz çok çalışan eklem bölgelerinden birisidir. Yaşınız ilerlemeye başlayınca kendimizde de, yavaş yavaş bütün vücutta olduğu gibi sarkmalar meydana gelmektedir. Çenedeki bu sarkmaları en aza indirebilmek için, çene egzersizleri yapmak bize çok fazla sağlayacaktır.

Çene egzersizleri ile sadece sarkmaları değil, diğer taraftan hiç farkında olmadığımız, birtakım ağzı ağrıları da engellemiş olacaksınız. Araştırmalara göre her 100 kişinin, 20'sinde çene ağrıları çektiği görülmektedir. Zamanla ihmal edilen çene ağrıları, tedavisi zor olan hastalıklara ve bozukluklara yol açarak, konuşma şeklinizi de değiştirmektedir. Makalemizde evde yapabileceğiniz, çok basit çene egzersizleri ile hem sarkmaları engellemiş, hem de çene bozukluklarına iyi gelecek hareketleri de yapmış olacaksınız.

Evde yapılan çene egzersizleri:

  • Pratik çene egzersizi, en basit çene egzersizlerinden birisi olan bu türde, kulak memelerinden başlayıp, aşağı yani kendimize doğru parmak uçlarımız ile hafif bir şekilde çimdikleme hareketlerini yaparak, bu egzersizi yapıyoruz. Bu hareket sırasında, boyun kaslarınızı gergin tutarak, parmaklarımızda uyguladığımız direnci hissetmeye çalışın. Baş parmaklarımızda çenenizin tam altına getirerek, tutup kulak memesinden başlayıp, aşağı doğru inerken kaslarımızın gerginliğini hissedeceksiniz. Bu egzersizi 12 tekrar ederek uygulayın.

  • Çene masajı egzersizi, biraz daha farklı olan, bu egzersizde boynumuzun ve çene kısmımızı çimdikleme hareketi yerine, masaj yaparak, egzersizi uygulayın. Yine aynı şekilde, çene kaslarımızın hissederek, kulak memesi den itibaren çeneye doğru masaj yaparak, bu egzersizi ile kaslarımızın daha çok çalıştığını hissedeceksiniz. Yine bu egzersizi ile parmaklarımızı yukarıya doğru iterken, siz de aşağı doğru itip, karşı direnç sağlayın ve bu şekilde kaslarımızın daha çok çalıştığını hissedeceksiniz. Bu egzersizi de 10 kez tekrar sayısı ile yapın.

  • Çene şekillendirici egzersiz, bu egzersizi ile ellerimizi hafif bir şekilde kıvırıp, yarım yumruk şekline getiriyoruz? Daha sonra küçük parmaklarımızı, boyunuzun tam orta yerinde gelecek halde kendinize yerleştirip ve çenemizin karşı direnç yaparak, hareketini bu şekilde çene ve boyun kaslarınızı 10 tekrar sayısı uygulayın. Daha sonra hafif masaj kısmına geçiyoruz. Birkaç kez daha tekrarlayın, kaslarımızın çalıştığınızı hissedeceksiniz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Seda Deniz Kalkan Ağız Diş Ve Çene Cerrahisi, Diş Hekimi Dr. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)