Gömülü Diş

Gömülü diş, ağızda çıkması gereken yere, çıkma vakti geçmesine rağmen çıkamamış dişlere denir. Tamamen gömülü veya yarı gömülü olabilirler.

Dişler neden gömülü kalırlar; aslında birçok faktör vardır, çene darlığından dolayı ağızda yer olmaması, genetik faktörler, komşu dişlerin yer değiştirerek dişin önünü kapatması gibi…

En çok alt yirmi yaş dişleri gömülü kalır. Sonrasında üst 20 yaş, köpek dişleri ve küçük azı dişleri olarak devam eder.

Gömülü dişler, köpek dişi gibi estetik ve fonksiyon açısından önemli bir diş ise mutlaka ortodontik açıdan değerlendirilmeli ve mümkünse ortodontik tedavi ile yerine getirilmelidir. Eğer mümkün değilse gömülü diş cerrahi yöntemle alınmalıdır. 

    Gömülü dişlerin alınıp alınmamasına yarattığı veya yaratabileceği sorunları değerlendirerek karar veririz. Gömülü dişin veya öndeki dişin çürümesi, dişin etrafındaki dişetinin iltihaplanması, dişlerin yer darlılığı veya çıkmaya çalışırken yarattığı basınç ağrısı varlığında protez yapılacak bölgede ise, gömülü dişlerin etrafında oluşan kist mevcudiyeti varsa, ortodontik tedavi sırasında yer darlığı var ise vakit kaybetmeden gömülü dişler çekilmelidir. 

    Gömülü dişler lokal anestezi altında hasta hiçbir acı hissetmeden alınır. Akut enfeksiyon durumu varlığında alınmamalıdır. Enfeksiyon mevcudiyetiyle gelen hastada enfeksiyon antibiyotikle geçirilir ve gömülü diş cerrahisi yapılır. Çekim sonrası iyileşme kapasitesinin en iyi olduğu hastalar genç hastalardır. İleri yaşlar beklenmeden gömülü dişlerin alınması gerekmektedir.

    Gömülü diş alındıktan sonra, operasyon sırasında çevre kemik dokulara baskı oluşturulduğu için şişlik ve morarma olabilir. Bu durum 1 haftalık iyileşme sürecinde tamamen geçecektir. İyileşme sürecinde buz kompres uygulanmalı ve verilen ilaçlar düzgün doz ve saatte alınmalıdır. 

    Gömülü diş alındıktan sonraki 1 haftalık bakım çok önemlidir. Hekiminizin tavsiyelerine bire bir uymalısınız. Endişelendiğiniz durumlar olursa hekiminize danışmalısınız. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Seda Deniz Kalkan Ağız Diş Ve Çene Cerrahisi, Diş Hekimi Dr. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)