Çene Kisti Nedir?

Yazar Berkin ÖztürkDiş Hekimi • 21 Ağustos 2020 • Yorumlar:

Çene kisti çene kemiği içindeki içi sıvı dolu kesecikler olarak düşünülebilir. Bu keseciklerin içindeki sıvıda bakteriler bulunmaktadır. Çene kisti radyolojik muayene (panoramik film) sırasında tespit edilebilir. Halk arasında bu konuyla ilgili bilinen yanlışlar vardır. Kist deyince insanların aklına direkt kötü hastalık, kanser gelmektedir. Bu yanlış bir düşüncedir. Çene kistleri kanser değildir. Mutlaka tedavi edilmesi gereken durumlardır. Çünkü kist dediğimiz o kesecikler zamanla büyürler çene kemiğini eritirler ve hatta çene kemiğinin kırılmasına neden olabilirler. Çene kistlerinin birçok sebebi vardır. Bazen varlığından bile haberdar olmadığınız gömülü dişleriniz buna sebep olabilir. Bazen ihmal edilen çürükler ve kök ucunda bulunan enfeksiyonlar buna sebep olabilir. Sadece çürük değil darbe, travma yüzünden dişlerin kök ucunda kistler gelişebilir.

Çene kistiniz olup olmadığını nasıl fark edersiniz?

Çene kistleri çoğu zaman kronik dediğimiz uzun bir süredir ağrısız bir şekilde, sessiz sedasız diş kökünde varlığını devam ettirir. Bazen aktifleşir ve kişi ağrı duymaya başlar, bazı durumlarda kişi dişinin yükseldiğini hisseder. Eğer diş etinizde sivilce başı gibi sürekli uzun zamandır akan bir iltihap varsa orada bir çene kistiniz olabilir. Detaylı ve net bir bilgi için diş hekiminize görünmeniz ve bir çene filmi çektirmeniz gerekmektedir.

Peki çene kistleri nasıl tedavi edilir?

Çene kistinin boyutuna göre bazen sadece kanal tedavisi ile kist küçültülüp tamamen ortadan kaldırılabilir. Bazı durumlarda bu yeterli olmaz ve ilave olarak özellikle ön bölgedeki dişlerimiz için kök ucunda bulunan o keseciği cerrahi olarak çıkartarak desteklemek gerekir. Bazen de dişin kurtarılması imkansız olmakta ve cerrahi olarak etkilediği dişle birlikte o keseciğin tamamen çıkartılması gerekmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Berkin Öztürk Protetik Diş Tedavisi, Diş Hekimi, Diş Hastalıkları Ve Tedavisi Dr. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)