Diş Sıkma Sorunu Nedir?

Yazar Berkin ÖztürkDiş Hekimi • 21 Ağustos 2020 • Yorumlar:

Yüzümüzde 60 tane kas olduğunu biliyor muydunuz? Ya peki gülmek için 17 kas, kaşları çatmak için 40 ın üzerinde kası çalıştırmamız gerektiğini biliyor muydunuz?

Vücudumuz birçok kasımızı çok basit mimiklerimizde bile biz farkında olmadan çalıştırır. Diş sıkma ve diş gıcırdatma da çoğunlukla uyku esnasında bilinçsizce yaptığımız çene hareketleridir. Bu hareketler sırasında çene kaslarımızda aşırı bir yorgunluk ve gerginlik meydana gelir. Bireylerin diş sıkması bazen dışarıdan duyulabilir. Çoğunlukla hastalar diş sıktığının farkında olmazlar; aileleri tarafından fark edilirler.

Sabahları yorgun uyanıyorsanız, şakaklarınızda baş ve boyun bölgenizde ağrı hissediyorsanız diş sıkıyor olabilirsiniz. Diş sıkma sadece yetişkinlerde görülen bir durum değildir. Çocuklar da yetişkinler gibi çoğunlukla uykuda dişlerini gıcırdatırlar. Çocukların bunu en sık yaptıkları dönemler bebeklik dişlerinin ve kalıcı dişlerinin çıktığı dönemlerdir. Bu iki dönem tamamen geçtiğinde diş gıcırdatma alışkanlıklarını bırakma eğilimine girerler. Ebeveynlerin bu konuda endişelenmelerine gerek yoktur.

Peki diş sıkmanın zararları nelerdir?

Diş sıkma neticesinde dişlerde, eklemlerde, dokularda gerilmeler ve ağrı meydana gelir. Diş sıkma diş aşınmalarına ve dişte çatlak oluşmasına sebep olabilmektedir. Bu da sıcak soğuk hassasiyetine sebep olur. Diş sıkma baş, boyun, kulak ve şakak bölgesinde ağrılara sebep olur. Uzun vadede kemik erimesi ve diş eti çekilmesi ile karşılaşılabilmektedir. Nasıl ki vücut sporcularının, çalıştıkça kasları gelişir. Diş sıkmada da yüz ve çiğneme kasları gelişir ve uzun dönemde kare çene görünümüne neden olabilmektedir.

Diş sıkma ihmal edilirse çene eklemi etkilenir; çeneyi açmada sınırlılık, kilitlenme, dişlerde sallanma veya diş kırıkları gibi sorunlarla karşılaşılabilir. Ekleminizden sesler gelebilir.

Peki diş sıkma veya gıcırdatma nasıl tedavi edilir?

Diş sıkma tedavisinin amacı dişlerde ve çene ekleminde oluşabilecek kalıcı zararları önlemek ve ağrıyı ortadan kaldırmaktır. Uyku sırasında dişlerin birbiriyle temasını engellemek amacıyla alt ve üst çene dişlerinin arasına koruyucu özelliği olan ve kişiye özel hazırlanan gece plağı kullanılır. Hastanın sergilediği tabloya göre gece koruyucularının yanında bazı ek tedavilerin de uygulanması gerekebilir. Bunlar arasında stres terapisi, rahat uyumayı sağlayıcı önlemler, kas gevşetici ilaç uygulanması ve botoks uygulamaları sayılabilir. Bunlara ilave olarak kişinin günlük hayatında dişlerini çift taraflı kullanması, yüz kaslarına dengeli bir kuvvet iletilmesini sağlar, bunun için; hastanın çift taraflı çiğnemesine engel olan diş boşlukları tamamlanmalı, hatalı yapılmış diş dolguları ve kaplamaları değiştirilip yenilenmelidir

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Berkin Öztürk Protetik Diş Tedavisi, Diş Hekimi, Diş Hastalıkları Ve Tedavisi Dr. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)