CERRAHİ DİŞLER NEDEN ÇEKİLİR?

Yazar F. Figen Coşgun ZabunoğluDiş Hekimi • 8 Mayıs 2017 • Yorumlar:

Aşağıdaki sebeplerden dolayı diş çekimi gerçekleştirilebilir:

  • Kanal tedavisine rağmen kurtarılamayan apseli dişler
  • İleri derecede dişeti iltihabı nedeniyle sallanan dişler.
  • Zamanında düşmeyen süt dişleri
  • Aşırı konum değişikliği (dönme, devrilme vb.) nedeniyle sorun yaratan dişler
  • Kist ya da tümör içindeki dişler.
  • Tam sürememiş (gömük) ve sorun yaratan dişler.
  • Yer darlığı nedeniyle ortodontik tedaviye yardımcı olmak amacıyla, sorunsuz olduğu halde bazı dişler çekilebilir.

DİŞ ÇEKİMİ SONRASI NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

  1. Hekiminizin yanından ayrıldıktan sonra, 10-15 dakika konulan gaz tamponu ısırarak yerinde tutunuz. Kanama var ise ikinci tamponu da çekim yerine uygulayabilirsiniz.
  2. Çekimi takiben 4-6 saat kadar sızıntı şeklinde kanama meydana gelebilir. Asla tükürmeyiniz. Tükürme işlemi çekim bölgesinde oluşan pıhtının oluşumunu bozacaktır.
  3. Çekimi takiben 2 saat hiç bir şey yemeyiniz. Çekimin yapıldığı gün çok sıcak, çok soğuk, asitli yiyeceklerden uzak durunuz.
  4. Ağrı kesici olarak aspirin haricinde kanı sulandırmayan herhangi bir ağrı kesici kullanabilirsiniz.
  5. Çekimden sonra mümkünse başınız yüksekte olacak şekilde yatınız.
  6. 24 saat alkol ve sigara kullanmayınız.
  7. Eğer herhangi bir sorun olursa (ağrı, fazla ve uzun süre kanama) diş hekiminize başvurunuz.

Gömük Diş
Sürme zamanı geldiği halde çeşitli nedenlerle ağızda yerini alamayan dişlere ” gömülü dişler” denir. Üçüncü büyük azı dişleri ( yirmi yaş dişleri veya akıl dişleri olarak da bilinir ), en sık rastlanan gömülü dişlerdendir. Üçüncü azı dişlerinin sürebilmesi için ağızda yer bulunmuyorsa ve kişi 25 yaşına geldiği halde halen sürmemişse, ” gömülü ” olarak değerlendirilirler.

20 yaş dişleri ne tip sorunlara yol açabilir ?

Gömülü üçüncü azıların çevresinde kist ve tümörler oluşabilir. Öte yandan, kısmen sürmüş üçüncü azılar da ciddi bir enfeksiyon kaynağıdır. Bu tip dişler ağrının yanında dişeti problemleri ve apselere yol açabilirler. Ancak her üçüncü azı da bu problemlere neden olmayabilir.

20 YAŞ DİŞLERİNİN ÇEKİLMESİNİ GEREKTİREN DURUMLAR NELERDİR?

  1. Kist Oluşumu: 20 yaş dişleri tam ya da yarı gömülü oldukları durumlarda hiç bir semptom vermeden etrafında kist oluşabilmektedir. Bu durummuayene sırasında doktorunuzun çekeceği panoromik röntgenle tespit edilmektedir.
  2. 2. büyük azı dişine etkileri: 20 yaş dişleri genellikle düzgün pozisyonda sürmezler. Bu durum 20 yaş dişi ile 2. büyük azı dişi arasına yemek birikmesi ve dişlerin çürümesi ile sonuçlanabilir. Zarar verebilme potansiyeline sahip 20 yaş dişlerinin çekilmeleri uygun görülmektedir.
  3. Perikoronitis: 20 yaş dişleri kısmen gömük kaldıkları durumlarda üstündeki dişetiyle arasında biriken bakterilerin yol açtığı bir enfeksiyon gelişebilir. Bu esnada yüzde şişme,ağız açmada zorluk,ağrı,ağız kokusu,lenf bezlerinde şişlik ve ateş gibi durumlar görülebilir.
  4. Çapraşıklık: 20 yaş dişleri, eğer yeterli yer mevcut değilse, sürme esnasında dişlere uyguladığı basınç sebebiyle diğer dişlerde de hareketliliğe ve diş dizisinde çapraşıklığa yol açabilir.
  5. Ağrı: 20 yaş dişleri normal pozisyonlarında süremediklerinde yan dişlere uyguladıkları basınçla ağrıya yol açabilmektedirler.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)