PEDODONTİ (Çocuk Diş Hekimliği)

Yazar F. Figen Coşgun ZabunoğluDiş Hekimi • 7 Mayıs 2017 • Yorumlar:

Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği), diş hekimliğinin bir dalıdır. Çocuklarda, ağız ve diş dokularındaki hastalıkları tedavi eder ve koruyucu diş hekimliği uygulamaları yapar.Bebeğin anne karnındaki yaşamında süt dişlerinin gelişmesini ve kireçlenmesini etkileyen faktörlerden başlayıp,Doğum sonrası; Bebeklerde diş sürmesi; Diş sürmesini etkileyen faktörler, Daimi dişlerin gelişimi-kireçlenmesi ve sürmesini inceleyen, Çocukların süt ve daimi dişlerindeki çürükleri ve bunların tedavi yöntemlerini Çocuk hastaların ağız-diş sağlığını ve bunların koruma metotlarını, Ağız-diş bulgularının sistemik hastalıklarla birlikte değerlendirilmesini ele alan, Koruyucu diş hekimliğinin temelini oluşturan bir bilim dalıdır.

Flor uygulamaları

Çocuklarda diş çürüğü olaylarını azaltmak için flor uygulanması yapılmalıdır. Flour yapısına girmiş olduğu dişin mine tabakasını çürük oluşumuna karşı son derece dirençli hale getirmektedir. Fluorid dişlerin çürümesini önleyen,dişlerin yapısını kuvvetlendiren bir elementtir. Fluorid diş macunlarının içinde bulunduğu gibi bazı besin maddelerinde de bulunur. Fakat çocuklar çoğu zaman dişlerini fırçalamayı ihmal ettikleri için dişlerinin çürüğe karşı direnç kazanabilmeleri için yeterli fluorid almamış olurlar. Bu durumu telafi edebilmek için topikal fluorid uygulamaları yapılmaktadır. Yüzeysel florid uygulamaları 3 yaşından itibaren başlanabilen ve her 6 ayda bir tekrarlanması gereken basit, acısız bir işlemdir. Çocuğun Diş Hekimi ile ilk karşılaşması ve 6 aylık periyotlarla kontrole gelmesi açısından idealdir.

Fissür örtücüler

Dişlerin çiğneyici yüzeyleri girintili çıkıntılıdır. Bu çukurcuk ve tepecikler pit ve fissürler olarak adlandırılır. Bu bölgeler oldukça dardır ve gıdaların sıkışı temizlenememesi nedeniyle genellikle çürüklerin başladığı yerlerdir. Bu bölgelerdeki gıda ve mikroorganizma birikimini ve buna bağlı olarak çürüğü önlemek amacıyla özel akıcı bir dolgu malzemesi kullanılır. Ağızda ilk kalıcı dişlerin çıktığı dönem uygulama için idealdir. Bu da 6 yaş civarıdır. Diğer azı dişlerinin sürme zamanlarında diğerlerine de uygulanır. Önemli bir nokta kalıcı dişler sürmeye başladıktan kısa bir süre sonra yaptırmanın (1–2 sene içinde)daha iyi olacağıdır. Çünkü süre uzadıkça çürük oluşma ihtimali artar ve fissur sealant yerine dolgu yapmak gerekebilir. Çürüksüz büyüklerde de uygulanabilmekle beraber, çocuklarda kullanımı daha faydalı ve önemlidir. Kesinlikle acısız ve çok kolay bir işlemdir.

Yer tutucular

Herhangi bir nedenden dolayı erken kaybedilmiş süt dişlerinin yerlerini korumak için yapılan hareketli yada sabit apareylere yer tutucu denir. Süt dişlerinin erken kaybedilmesi fonksiyon ve estetik sıkıntıların yanında bir takım gelişimsel sorunlara da neden olmaktadır. Süt dişleri sürecek olan daimi dişler için rehberlik etmektedir eğer zamanından önce kaybedilirlerse daimi dişler rast gele bir biçimde sürecek ve çapraşıklıklar oluşacaktır. Bu nedenle periyodik kontroller ihmal edilmeden karışık dişlenme dönemindeki ilk okul çocuklarında gelişim ve çürük takibi çok sıkı tutulmalıdır

ÇÜRÜK

Dişteki çürük kısım temizlenerek duruma göre kalıcı veya geçici dolgu ile tedavi edilir. Bazı durumlarda diş dolgu ile tedavi edilemeyecek kadar harap olmuştur. Böyle dişler bazen çekilmek yerine çocuklar için özel olarak hazırlanmış ‘cap’ ler ile örtülerek bir süre daha ağızda tutulabilir. Son yıllarda çocuklara Diş Hekimini ve Diş Hekimine gitmeyi sevdirmek amaçlı renkli dolgular üretilmiştir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)