Chia tohumu

Yazar Sinem KayaDiyetisyen • 16 Ağustos 2017 • Yorumlar:

Latince ismi Salvia hispanica’dır. Maya dilinde chia kelimesi enerji, güç anlamına gelmektedir. Maya ve Aztek’lilerin dayanıklılıklarının sırrı ve kuvvetli yapılarının kaynağı olduğu söylenmektedir. En önemli özelliğinin kendi ağırlığının 12 katına kadar su emme kapasitesinin olmasıdır. Bu sayede verdiği tokluk hissi uzun süre devam etmektedir. Yüksek miktarda omega-3 ve omega-6 içermektedir. Günümüzde Meksika ve Guatemala’da yaygın olarak yetiştirilmektedir.

Chia tohumları yapısal olarak keten tohumuyla aynı özelliklere sahiptir. Aradaki fark keten tohumu kullanımında öğütme zorunluluğu varken chia tohumunda olmamasıdır. Dolayısıyla chia tohumları öğütülmüş veya tane şeklinde kullanılmaktadır. Salatalar, yumurtalı yiyecekler, pudingler gibi birçok yiyecek türünde kullanılmakta. Bunların yanında yoğurt, pilav veya dolma içerisine karıştırılarak da kullanılabilmektedir. Börek, poğaça vb. hamur işlerinin üzerine, öğütülmüş veya tane şeklinde, susam gibi serpilerek de kullanılmaktadır. En yaygın ve gözde kullanımı, yoğurt ve meyvelerin üzerine serpilerek birlikte tüketilmesidir.

Günlük önerilen miktarı 1-2 yemek kaşığıdır. 28 gram chia tohumunda 11 gram diyet lifi bulunmaktadır. Chia tohumu her 28 gramında 5 gram Omega-3 içermektedir. 28 gramında günlük protein ihtiyacının %10’unu karşılayacak kadar 4,4 gram protein vardır.

Chia tohumu aynı zamanda iyi kolesterolü arttırırken LDL ve trigliseriti düşürür. İçerdiği yüksek lif oranı sayesinde sindirim sisteminin de dostu olan Chia tohumları, kabızlık gibi sorunları da önler. 28 gram Chia tohumu, günlük kalsiyum ihtiyacının %18’ini karşılayarak daha güçlü kemikler ve diş sağlığı için de etkilidir.

28 gram Chia tohumu aynı zamanda günlük fosfor ihtiyacının %27’sini karşılıyor.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)