Chia Tohumunun 6 Faydası

Yazar İrem AltıparmakDiyetisyen • 31 Ağustos 2022 • Yorumlar:

Chia tohumları yüzyıllardır sağlığa faydaları olduğu için kullanılmaktadır. İçerisinde bulunan antioksidanlar, lif ve omega-3 yağ asitleri kalp sağlığını iyileştirebilir, kemikleri güçlendirebilir ve kan şekerini düzenleyebilir.

1.Son Derece Besleyici

Chia tohumları, Salvica Hispanica L. bitkisinden elde edilen küçük siyah veya beyaz tohumlardır.

Aztek ve Maya uygarlıkları chia tohumunu diyetlerinin yanı sıra tıbbi amaçlar, dini ritüeller ve kozmetikler için kullanmışlardır. Günümüzde ise dünyanın her yerinde tüketimi yaygınlaşmıştır.

28 Gram Chia Tohumu İçin Besin Değerleri;

  • Kcal: 138

  • Protein: 4,7 gram

  • Yağ: 8,7 gram

  • Alfa-Linoleik Asit (ALA): 5 gram

  • Karbonhidrat: 11,9 gram

  • Lif: 9,8 gram

  • Kalsiyum- Demir-Magnezyum-Fosfor- Çinko- B1 Vitamini-B3 Vitamini

2.Antioksidan İçeriği

Chia tohumları içeriğindeki antioksidanlar sayesinde yaşlanma ve kanser gibi hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir.

Chia tohumlarındaki spesifik antioksidanlar arasında klorojenik asit, kafeik asit, mirisetin, kuersetin ve kaempferol bulunur. Bunların hepsinin, antikanser özelliklerinin yanı sıra kalbiniz ve karaciğeriniz üzerinde koruyucu etkileri olabilir. Örneğin; klorojenik asit kan basıncını düşürmeye yardımcı iken, kafeik asit anti-inflamatuar etkiye sahiptir.

 

3. Kilo Kaybını Destekleyebilir

Chia tohumlarındaki lif ve protein, kilo vermeye çalışanlara yardımcı olabilir. 

24 katılımcıyla yapılan bir çalışmada, kahvaltıda yoğurtla karıştırılmış 7 gram veya 14 gram chia tohumu yemenin, chia içermeyen yoğurt yemeye kıyasla kısa vadede tokluk hissini arttırdığını ve gıda alımını azalttığı bulunmuştur.

Buna rağmen, chia tohumlarının kilo kaybı için etkinliğini inceleyen çalışmaların farklı sonuçlar verdiği gerçeği de unutulmamalıdır.

2009’da aşırı kilolu 90 kişiyi kapsayan bir çalışmada, 12 hafta boyunca günde 50 gram chia tohumu tüketmek, vücut ağırlığını veya kan basıncını etkilemediği görülmüştür.

Beslenmenize chia tohumları eklemenin mucizevi şekilde kilo kaybına neden olmayacağını, dengeli bir beslenmeyle ve düzenli egzersizle desteklendiğinde doğru sonuca ulaşılacağı unutulmamalıdır.

4.Kalp Hastalığı Riskinizi Azaltabilir

Chia tohumlarının lif ve omega-3 bakımından yüksek olduğu göz önüne alındığında kalp hastalığı riskini azaltabileceği söylenebilir.

Chia tohumlarında bulunan çözünür lif, kanınızdaki toplam ve LDL (kötü) kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir. 

Omega-3 yağ asidi olan ALA’yı tüketmek, kalp hastalığı riskinin azalmasıyla da bağlantılıdır.

Fareler üzerinde yapılan bir çalışmada chia tohumlarının yüksek trigleserit ve oksidatif stres seviyeleri dahil olmak üzere belirli kalp hastalığı risk faktörlerini azaltabileceğini göstermiştir.

Birçok insan çalışması, chia tohumunun hipertansiyonu olan kişilerde kan basıncını önemli ölçüde azalttığını bulmuştur.


 

5.Kemik Sağlığını Korumaya Yardımcı 

Chia tohumu; kalsiyum, fosfor, magnezyum içerir. ALA içeriğinden kaynaklı kemik sağlığında faydalı rol oynayabilir. 

Düzenli olarak chia tohumu tüketmek kemiklerinizi güçlü tutmanıza yardımcı olabilir.

6.Kan Şekeri Düzeylerini Düşürebilir

Chia tohumu içeriğindeki lif sebebiyle kan şekerini düzenlemeye yardımcı olabilir. Diyabetli bireylerin kan şekerleri yüksek seyredebilir. Kan şekerinin sürekli yüksek olması kalp hastalığı dahil çeşitli rahatsızlıklara sebebiyet verebilir.

Umut verici bir çalışma;

Hayvanlarla yapılan bir çalışmada, chia tohumlarının insülin duyarlılığını arttırabileceğini bulmuştur. 

İnsanlarla yapılan araştırmalar azdır. Ancak bazı eski çalışmalar yine umut verici sonuçlar göstermiştir. Özellikle 2010 ve 2013 yıllarında yapılan araştırmalarda chia tohumlu ekmek yemenin sağlıklı yetişkinlerde yemek sonrası kan şekerindeki artışları, chia tohumu içermeyen ekmek yemeye kıyasla daha düşük seviyeye getirmeye yardımcı olduğunu göstermiştir.

Bununla birlikte, besleyici tohumlar ve kan şekeri düzenlenmesi arasındaki bağlantı hakkında daha fazla bilgi edinmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Not: Chia tohumunu beslenmenize dahil etmesi çok kolaydır. Omlet, yulaf ezmesi, smoothie, ekmek, pankek, un , yoğurt, sebze veya pirinç yemeklerinin içinde tüketebilirsiniz.

Çok fazla tüketiminde yan etki olarak şişkinlik veya ishal gibi sindirim sorunları yaşayabilirsiniz.

Tüketimlerinizde ılımlı olmayı unutmayın. 

Sağlıklı günler dilerim.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)