CİLDİNİZ SİZİ ANLATIYOR....

Yazar Özge Banu BaşsoyDermatolog, Dermatolog • 12 Nisan 2017 • Yorumlar:

Fiziksel yaşlanma durdurulabilir, yavaşlatılabilir, hatta tersine çevrilebilir bir hastalıktır. Her daim sağlıklı, genç bir cilt için…

Hayat hepimize bir kez sunulan bir hediye ise, yaşadığımız her an değerli. Fiziksel yaşlanma da dış faktörlere bağlı hücresel yıpranma ve hızlanan hücre ölümünün sonucu ve temelde “serbest radikal teorisi” ile açıklanıyor. Özetle, UV, sigara,sağlıksız beslenme, alkol, hava kirliliği, radyasyona maruz kalmak gibi dışşal faktörler ile fiziksel egzersizden uzak, stresli bir yaşam, tek tek hücresel düzeyde iyileşme-onarma mekanizmalarını bozuyor ve serbest radikallerin artışına yol açıyor. Serbest radikaller ise hücre çekirdeğinde bulunan DNA’nın baş düşmanı ve DNA’da bozulmaya ve erken hücre ölümüne yol açıyor. Hücre ölümünün artıp, yeni sağlıklı hücre yapımının azalmasına “yaşlanma” diyoruz. Yaşlanma sürecinin aynası da cildimiz. Aynı gün doğmuş ve farklı fiziksel yaşlandırıcılara, UV, sigara, alkol, radyasyon vs. maruz kalmış iki bireyin sadece cilt muayenesi ile hangi bedensel hastalıklara yatkın olduğunu, alışkanlıklarını, nasıl bir yaşam sürdüğünü bir dermatoloji uzmanı rahatlıkla söyleyebilir. Yani cildimiz gerçek beden yaşımızı söylüyor, sizi anlatıyor…

Dermatoloji Uzmanı Dr. Özge Banu Öztürk Başsoy, her daim sağlıklı genç bir cilt ve beden için neler öneriyor…
Yoğun güneş maruziyetinden kaçın!
Yaşlanma yavaşlatılabilir, durdurulabilir ve gençlik uzatılabilir. Cilt yaşlanmasının %90 sebebi UV ise, en iyi anti aging aslında “doğru güneşten korunma”… Kendi teninizi sevip, güneşten koruyun ve bronzlaşmayın. Böylece genç her daim parlak, sıkı, lekesiz bir cilde sahip olun.
“Kızarmayın. Saat 10.30-16.00 saatleri arasında güneşin altında yatmayın. Kızarıklık, aslında birinci derece güneş yanığıdır. Güneş yanıkları leke ve cilt kanserleri için en önemli risk faktörü !”
“Gölgede ve serin yerlerde bulunun, güneş kaynaklı kızılötesi ışınlar dokularda ısı etkisiyle ciltte elastikiyet kaybı, damarsal hastalıkların artmasına yol açıyor.”
“Her gün güneş koruyucu kreminizi 4 saat arayla en az 2 kez sürün, güneş lekelerinin oluşumunu engelleyin. Sabah 09.30 a kadar, öğleden sonra 18.00 den sonra güneş koruyucu sürmeden güneş banyosu yapmanız vitamin D eksikliğini de önleyecektir”
Aldığımız her yüksek doz UV, en büyük organımız olan cildimizde, milyonlarca hücrenin “serbest radikal teorisi” ileerken ölümünü başlatıyor. Cilt hücreleri ölürken, yeni sağlıklı hücre yapımını da önleniyor. Ayrıca cildimiz en büyük bağışıklık sistem organımız ve sağlam bağışıklık hücrelerinin de azalması, genel bağışıklığı baskılıyor. Genel bağışıklık baskılanması ise tüm sistem hastalıklarına davetiye çıkarıyor.
Dünya Sağlık Örgütü, verem gibi bazı hastalıklar ile kanserin sık görülmeye başlamasını, küresel ısınmaya bağlı ozon tabakasındaki incelme, UV maruziyetinin artışı sonucu genel bağışıklığın baskılanmasına bağlıyor.
Sağlıklı beslenin ! Bol su tüketin ! Detoks yapın !
Doğal antioksidanlardan ve vitaminlerden zengin, düşük glisemik indeksli sağlıklı beslenme alışkanlığı yaşlanmayı yavaşlatıyor ve kanser, diyabet, yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, deri hastalıkları, depresyon gibi hastalıkların görülme sıklığını azaltıyor.
Fazla şeker, hücresel düzeyde proteinlerle birleşip glikoproteinlere, yağlarla birleşip glikolipidlere dönüşür ve birikim yapabilir. Örneğin gözde birikim yaparak katarakt oluşturur. Damarlarda birikerek damar sertliğine, ciltte biriktiğinde en sık mantar hastalıklarının oluşmasına yol açabilir…
Antioksidanlar, serbest radikallerin oluşumunun hücresel düzeyde önleyen ve hücreyi koruyan bazı mineral, protein ve vitaminlerdir. Vitamin C, vitamin E, vitamin A, vitamin D, B vitaminleri, likopen, çinko, bakır, selenyum, alfa lipoik asit, ko-enzim Q10, resveratrol, flavonoidler, yeşil çay popüler ve iyi bilinen antioksidanlardır. Pek çok taze sebze, meyve ve kabuklu yemişler bu doğal antioksidanların kaynağıdır.
Sağlıklı beslenme, cilt yaşlanmasını engelleyecek, kılcal damar, varis, selülit, sarkma, akne, kırışıklık, leke, çatlak, saç dökülmesi gibi birçok cilt probleminin görülmesini azaltacaktır.
Sigara ve alkolden uzak durun !
Sigara, sadece cildimizde değil tüm doku ve organlarımız üzerinde oksijenlenmeyi azaltır, serbest radikal oluşumunu arttırır. Yaşlanma sürecinde hücresel hasarı hızlandırır. Alkol de serbest radikal oluşumu ve karaciğer üzerinde etkili olur.
Özellikle oksidatif stresin yoğun yaşandığı yaz sonunda ve kış sonunda yılda 2 kez detoks diyetleri yapın!
Gençlik iksirleri “nutrikozmetiklere” dikkat!
Dermakozmetikleri uzun yıllardır biliyor ve kullanıyorken, Nutrikozmetik kavramı hayatımıza son yıllarda girdi. Güçlü antioksidan ve probleme yönelik doğal etken maddeler içeren Nutrikozmetikleri, bitkisel besin takviyesi olarak tanımlanabilirler. Leke, sivilce, selülit, çatlak, kuruluk, kırışıklık, bölgesel yağlanma vb. probleme yönelik yoğunlaştırılmış dozlarda vitamin, mineral, bitkisel antioksidanlar içerirler. Herhangi bir cilt probleminiz için Nutrikozmetikleri seçerken ve alırken, dermatoloğunuza danışın ve Sağlık Bakanlığı ruhsatlı olup olmamasına dikkat edin!
Egzersiz yapın !
Fiziksel egzersiz, kardio, pilates, yoga, bisiklet, yürüyüş, yüzme,her türüyle, dokularda sağlıklı dolaşımın sağlanması, hücresel onarımın hızlanması, metabolizmanın düzenlenmesi, beden ve ruh sağlığının korunması dolayısıyla her daim gençliğin sırrı… Ancak bazı özel yöntemler örneğin power plate, özellikle cilt gençliği üzerinde çok etkili.
Yüz bölgesinde mimik kırışıklıkları yaşımızı belli ederken, boyunda, iç kol ve bacakta sarkma, ellerde lekeler, gövdesel yağlanma ve alt bedende selülit, beden yaşımızı söylüyor. Yüzümüz için pek çok medikal estetik uygulama ile yaşımızı gizlerken, diğer bölgelerde gençleşmenin en kolay yolu belki de fiziksel egzersiz…
Modern antiaging uygulamaları takip edin!
Yılda 2 kez RF, Fokuslu ultrason, AWT gibi ısı etkisiyle cilt sıkılaştırma yöntemlerinden biri ile orta deri ve deri altı dokunuzu canlandırın! Cilt üzerinden uygulanan Bu cihazlar, deri-deri altı yağ dokusu, kaslar, kan ve lenfatik dolaşımı uyarır ve bu dokuların metabolizmasını düzenler. Sadece yüz bölgesinde değil tüm bedende yaşımızı söyleyecek sarkma, kırışıklık, çatlak, selülit problemlerini giderebilir.
Yılda 1 kez 2-3 hafta arayla 3-4 seans, detoks diyeti dönemlerinde, PRP yaptırın. PRP tüm vücut cildinde sarkma, kırışıklık, renk düzensizliklerini giderirken, ertesi günden itibaren cildinize canlılık verir.
Yılda 2 kez 3-4 seans onarıcı besleyici mezoterapi/gençlik aşıları programlarına dahil olun. Hem yüz, hem vücut, hem de saç için bu vitamin kürleri çok faydalı antiaging uygulamalardan!
Lazer gibi pek çok cilt tedavisi için beklenen sonbahar aylarında dermatoloğunuz ile görüşün! Yaz aylarında yaşlanan ve yıpranan cildinizin hangi antiaging tedavilere ihtiyacı olduğuna beraber karar verin ve uygulamaya başlayın!
Unutmayın cildiniz sizi anlatıyor..

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)