Cilt Bakımı

Yazar Şafak Göktaş • 12 Ekim 2020 • Yorumlar:

Mevsime göre cilt bakım rutinleri değişmeli mi?

Evet, mevsimine göre cilt bakım ürünleri değişmeli. Yaz aylarında doğrudan güneş ışınlarına maruz kaldığımız için cildimizin hasar görme ihtimali artar. UV ışınları, cilt lekelerine, cilt kanserine ve dönüşü olmayan hasarlara neden olabilir. Yazın da aynı kış aylarında olduğu gibi nemlendiricilere devam edilmeli. Fakat daha çok su bazlı nemlendiriciler kullanılmalı.

Yaz aylarındayız... Güneş kendini gösteriyor… Yazın cilt bakımında nelere dikkat edilmeli? Pürüzsüz bir cilt için önerileriniz neler?

Yaz aylarında cildiniz için yapabileceğiniz en basit ancak en etkili yöntemlerden biri, cildinizin temizliğini sağlamak. Çünkü yaz aylarında sıcağın da etkisiyle bakterilerin çoğalma hızı artar. Bu durum yüzümüzdeki bakteriler için de geçerlidir. O nedenle cildi her gün temizlemek önemlidir. Bunun için tonikler kullanılabilir. 

 

Cildimizi nemli tutmak için neler yapılabilir? Beslenme de cilt sağlığını etkileyen en önemli kriter… Cilt güzelliği için nasıl bir beslenme öneriyorsunuz?

Hepimizin bildiği gibi, cildi nemli tutmak için uygulanabilecek en kolay yöntem bol bol su içmek… Yaz aylarında en az 2-3 litre su içilmesini öneriyoruz. Ayrıca hyaluronik içerikli serumlar, dermaroller ile cilde yedirilebilir. Su bazlı nemlendiriciler kullanılabilir, cildin nemini artıran mezoterapi ürünleri yaptırılabilir. 

 

Yazın evde kolayca yapıp uygulayabileceğimiz maskeler, peelingler var mı?

Yazın evde, kuru ciltler için nemi artıracak maskeler yapılabilir. Bunlar arasında en pratik olanlar, badem ve gül suyu maskesi, yulaf ve salatalık maskesi, yoğurt yüz maskesi ve papaya maskesi olarak sıralanabilir. Bu maskeler cildin nem kapasitesini artırarak kurumasını engeller. 

 

Güneş kremi kullanımı her zaman öneriliyor ama özellikle yazın kullanmak çok daha önemli sanırım… Neden güneş kremi kullanmalıyız? 

Cildin yaşlanmasında en önemli üç etken; yetersiz su tüketmek, sigara kullanmak ve güneşe yoğun bir şekilde maruz kalmaktır. Biz, elimizde olan yaşlanma sebeplerine müdahale ederek yaşlanmayı yavaşlatabiliriz. Güneş kremi kullanımıyla ise cilde zarar veren UV ışınlarının etkisini azaltabiliriz. Bu sayede cildin yaşlanma hızı azalır. Bununla beraber UV ışınlarına uzun süreli maruziyet sonucu cilt kanseri gelişebilir. 

Güneş kremini yeterli miktarda ve sık sık uygulamak gerekir. Tüm yüz için bir tatlı kaşığı ve iki saatte bir yeterli olacaktır. 

 

Yazın yapılabilecek kozmetik uygulamalar neler? Yaz aylarında Mezolift uygulaması öneriliyor… Siz ne düşünüyorsunuz bununla ilgili?

Yazın yapılan uygulamaların en önemli özelliği nem vermesidir. Bunun için de birçok ürün mevcuttur. Bunlarda başrol oyuncusu “Hyaluronik asit”tir. Hyaluronik asitin en önemli özelliği, uygulandığı bölgeye nem vermesidir. Bunun dışında içinde “Monnstol” barındıran ürünler de ciddi miktarda su tutar. Su tutması demek, uygulamanın yapıldığı bölgenin daha parlak, nemli ve sağlıklı görünmesi anlamına gelir. 

Bunun dışında cilt altına enjeksiyon yöntemi ile yapılan birçok mezoterapi ürününün içinde B vitamini, E vitamini, somon DNA’sı, antioksidanlar, selenyum ve mineraller vardır. Bu ürünlerin tıp doktorları tarafından cilt altına enjekte edilmesi ile 2-3 seansta gözle görülür fark elde edilir. 

 

Pandemi nedeniyle maske takmak zorunlu… Sıcaklıklarda arttığı için maske altında yüzde terleme oluyor… Bunun cilde bir olumsuz etkisi var mı? Bu noktada maske kullanımı ile ilgili sizin bir öneriniz var mı? Ya da insanlar eve gelip maskelerini çıkardıklarında yüzlerine nasıl bir işlem uygulamalı?

Yaz aylarında sıcağın da etkisiyle yüzümüzdeki bakteri miktarının arttığından bahsetmiştik. Üzerine bir de maske olunca bakterilerin kontaminasyon ihtimali artar. Açıkçası ter, her ne kadar steril bir vücut sıvısı olsa da, sıcak ortamlarda bulunmak ve maskeyi sık sık takıp çıkarmak ister istemez yüzdeki bakteri miktarını artırır. Bu yüzden maskenin yerini sık sık değiştirmemek gerekir. Örneğin ağızda olan maskeyi boğaza indirmek veya kola takmak bakteri kontaminasyon ihtimalini artırır.

Maske kullanımı sonrası el ve yüzü su ve sabun ile en az 20 saniye yıkamak gerekir. Su ve sabunun olmadığı durumlarda yüzde 80 ve üzeri alkol oranına sahip kolonya veya yine alkol bazlı el dezenfektanlarını kullanmalıyız.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Şafak Göktaş Enfeksiyon Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)