Cilt Kanserleri

Deri kanseri, dünyada en yaygın görülen kanser türlerindendir. ABD’de yapılan istatistiklere göre her sene yarım milyon yeni deri kanseri vakası ortaya çıkmaktadır. Deri kanseri her ne kadar vücudun her bölgesinde olabilse de yaklaşık % 80′ı yüz, kafa ve boyunda görülür.

Güneşe aşırı maruz kalma deri kanserinin temel sebebidir. Daha az önemli faktörler tekrarlayan tıbbi ve endüstriyel X ışınlarına maruz kalma, yanık ve yara izi bırakarak iyileşen cilt hastalıkları, kömür katranı ve arsenik içeren maddelerle mesleki maruziyet ve ailede cilt kanseri bulunmasıdır. Açık tene sahip olup güneş yanığı ihtimali fazla olan kişiler daha yüksek riske sahiptir. Güneş ışınları deri kanserine sebeb olan en önemli neden olduğundan en önemli koruyucu önlem güneşten kaçınmaktır.

Güneşin dünyaya en dik ulaştığı saatler olan 10.00- 16.00 saatleri arasında güneşten korunmak, açık renkli sıkı dokumalı koruyucu giysi ve geniş şapka kullanmak, güneşten koruyucu kullanımına çocukluk döneminde başlamak deri kanserinden korunmak için gereklidir.

Erken tanı kesin tedavinin en önemli ilk adımıdır.

Derideki herhangi bir değişiklik kanser açısından uyarıcı olabilir.Deri üzerinde zaman zaman açılıp kapanan bir yara ya da kabarıklık deri kanseri belirtisi olabilir. Buna kaşınma ,akıntı ve kanama ve kabuklanma eşlik edebilir. Deri kanseri küçük,düz yüzeyli, parlak ve soluk değişiklikler şeklinde kendini gösterebilir veya üzeri düzensiz, kuru veya pul pul dökülen yassı , kırmızı nokta şeklinde de başlayabilir.Kesin teşhis için doku örneğinin alınıp patolojik incelemeye gönderilmesi gerekir. Benlerde ani büyüme, şeklinde ani düzensizleşme,renginde değişiklikler olursa veya derinizde renk değişikliği ve iyileşmeyen yaralar varsa dermatoloji uzmanına muayene olunmalıdır

Cilt Kanseri olarak da nitelendirilen deri kanseri türleri 3 ana grup başlık altında toplanır. Aşağıda gruplandırılmış bu deri kanseri türleri çıktığı deri hücresinden ismini almıştır.

  1. Bazal hücre karsinom: Bu kanser türü genellikle açık tenli kişilerde ortaya çıkar. En sık görülen kanser türlerindendir. Deri yüzeyinde çok büyük olmayan kabarcıklar şeklinde kendini gösterir. Sıklıkla yüz, boyun el sırtlarında ortaya çıkar. Çok hızlı yayılma özelliği göstermezler. 1-2 cm boyutuna ulaşmaları için aylar yıllar gerekir. Zaman zaman tekrarlama özelliği gösterir. Nadiren metastaz ( diğer organlara sıçrama) yapmasına rağmen, deinin altındaki kemiğe yayılabilir ve kanserli dokunun yanındaki dokuları harap edebilir.
  2. Yassı hücreli karsinom:  sıklıkla kulak, yüz dudak ve ağız bölgesinde kendini gösterir. Erken tanısında tedavisi mümkündür. Açık tenli kişiler yüksek risk grubundadır. Bu vakalarda tedavi başarı oranı yüzde 95’tir.  Cilt üzerinde kabarıklık ve kırmızı kabuklu yaralar şeklinde belirtileri vardır.
  3.  Malign melanom: deri kanseri türleri içinde en tehlikeli olanıdır. Erken tanı ile tedavi şansı artar. Deriye rengini veren pigment hücrelerinin bozularak cilt üzerinde çoğalmasıyla ortaya çıkar. Kanserli alan kahverengi veya siyah dönüştüğü gibi beyaz ve kırmızıda olabilir. Bir ben üzerinde ya da yakınında fark edebileceğiniz değişik ben çıkışları olabilir. Dikkat çekmeden ve fark etmediğiniz bir hızda büyürler bu yüzden benlerinizi takip etmeli ve herhangi bir değişiklik fark ettiğinizde doktorunuza başvurmanız sağlıklı olanıdır. Bu deri kanseri tedavisi erken tanı ile başarı oranı yükselir. Aksi takdirde tehlikelidir!

Deri Kanseri Tedavisi

Deri kanserlerinde birinci tedavi seçeneği cerrahi tedavi yani kanserli kısmın yeteri kadar dışından çıkarılması ve oluşan doku eksikliğinin hastanın başka bölgesinden aktarılan kendi dokuları ile onarılmasıdır. Kanser cerrahisinde birinci amaç tüm kanserli kısımların çıkarılmasıdır.

Eğer cerrahi olarak çıkarılabilmesi mümkün olmayacak kadar genişlemiş ya da kontrol edilemeyecek şekilde diğer bölgelere ya da organlara yayılım olmuşsa radyoterapi (ışın tedavisi) ve kemoterapi (ilaç tedavisi) gibi diğer yöntemlere başvurulur. Ayrıca alternatif tedavi yöntemleride uygulanır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

İrfan Erdem Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)